Annons

Gradvalls skivor: De flår oskyldiga julhymner levande

TITIYO
Titel: Hidden
Skivbolag: Sheriff/Warner2008 kommer att bli ett historiskt år för svensk musik. Alla de bästa albumen har gjorts av kvinnliga artister: El Perro Del Mar, Frida Hyvönen, Anna Ternheim, Nina Ramsby, Amanda Jenssen, Lykke Li, Rebecka Törnqvist.

Och den manliga artist som varit bäst, Kleerup, gjorde ett album med enbart kvinnliga gästsångerskor. Plus att Robyn går i mål som årets överlägset bästa liveartist.

Nu ansluter även Titiyo till denna samling. Hidden är hennes femte soloalbum men känns på många sätt som hennes första. Efter att tidigare ha arbetat med andra producenter och låtskrivare har Titiyo denna gång gjort huvudarbetet själv. Resultatet har blivit hennes djärvaste, mest personliga och, som helhet betraktat, bästa album.

Det är oinsmickrande elektronisk musik med blinkningar åt både Kraftwerk samt David Bowies och Iggy Pops sotsvartaste Berlinballader. Titiyos nya skivbolag kallar träffande nog resultatet för krautsoul. Det är självrannsakande psykoanalysmusik som hämtar både kraft och smärta från det Ruhrområde som vi alla har inom oss.


SANNA SHIRLEY SONJA
Titel: Our Christmas
Skivbolag: LionheartOm vokaler vore en alternativ energikälla skulle jultrion Sanna Nielsen, Shirley Clamp och Sonja Aldén kunna konkurrera ut Fortum. Wailande är en sångteknik där man tänjer ut alla vokaler till långa tåg av längtan. Förmodligen är det också därför som wailande helt håller på att ta över julmusiken, en genre som handlar just om utdragen nedräkning inför dopparedagen.

Trion Sanna, Shirley och Sonja går så långt i sitt wailande att de till slut gurglar vokalerna. Shirley Clamp låter som om hon provar ett nytt bakteriedödande munvatten när hon sjunger Oh holy night. Att höra Sonja Aldén ta sig igenom Ave Maria är som att luta sig över en sexåring som just börjat lära sig skriva "AAAAAA, VVVVV, EEEEE".

På albumet Our Christmas radas den ena oskyldiga julhymnen efter den andra upp och flås levande. När man ser den pälsklädda trion på skivomslaget, poserande med lyckligt ovetande hundvalpar i famnen, inser man till slut vilken Disneyfigur de egentligen påminner om: Cruella de Vil.


ARETHA FRANKLIN
Titel: This Christmas
Skivbolag: DMI/WarnerOch allt detta wailande är Aretha Franklins fel. Nyligen blev hon av tidningen Rolling Stone helt rättvist utsedd till "Greatest singer of the rock era". Men Aretha är, liksom de flesta stora sångare, som bäst när hon inte sjunger ut maximalt utan håller igen. Lyssna på den oöverträffade Angel, där hon talar lika mycket som sjunger.

Men när Aretha Franklin ser ett uppdukat julbord, då faller allt. Då börjar hon waila och waila tills man börjar tänka på Hes Fredrika, flyglarmstestet som hålls klockan 15.00 första måndagen i var tredje månad.


THE SOUNDTRACK OF OUR LIVES
Titel: Communion
Skivbolag: WarnerAtt The Soundtrack Of Our Lives till slut skulle göra ett album kallat Communion, nattvard, har stått skrivet i stjärnorna. Ebbot Lundberg har alltid framstått som en överstepräst som bryter ned rockhistoriens heligaste ögonblick till tuggvänliga bitar och låter sin hängivna församling skölja ned allt med bästa tänkbara pinot noir.

Några låtar på detta dubbelalbum, särskilt de som göms på den andra cd:n, utklassar allt det som Oasis försöker göra i England eller Black Crowes försöker göra i USA. När TSOOL är bra är de bäst.

Att kritisera ett dubbelalbum för att just vara ett dubbelalbum är typiskt för lata rockjournalister. TSOOL har all rätt i världen att göra så långa album de vill, och det överdådiga formatet klär bandet lika bra som Ebbots kaftaner. Men samtidigt går det inte att komma runt ett faktum: Communion är tre gånger så långt som Raw power. Tänk på hur sensationellt det här albumet hade blivit med åtta låtar i stället för 24.


THE PRIESTS
Titel: The Priests
Skivbolag: Epic/SonyPå tal om nattvard. Det är ingen tillfällighet att det är tre katolska präster – inte tre lutheranska präster – som fått miljonkontrakt och kommer att klättra uppför all världens topplistor lagom till första advent. Den katolska gudstjänsten, med svängande rökelsekar och uppseendeväckande hattar, har alltid legat närmare rockmusikens uttryck än vår mer asketiska högmässa.

I boken Livet är ett blandband skriver Rob Sheffield på ett ställe att han som ung altargosse i en katolsk församling känner sig som "a glam rock roadie for God".

Å andra sidan är det den katolska kyrkan som har imageproblem och verkligen behöver smarta pr-konstruktioner som The Priests. Nästa års stora Oscarsvinnare tippas bli Doubt som går upp i USA i mitten av december.

Det är ett drama där en katolsk präst, spelad av Philip Seymour Hoffman, pekas ut av en nunna, spelad av Meryl Streep, som anklagar honom för sexuella övergrepp mot en ung pojke. När alla snart börjar köa för att se Doubt kan det verkligen behövas en katolsk motvikt i form av tre präster som bara sjunger och är snälla.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?