1515

USA-börser: Finansaktier i botten

Efter inledande uppgångar under veckans sista handelsdag försämrades börshumöret och indexen låg på minus. Citigroups ovissa öde påverkade hela finanssektorn, som agerade sänke.


Strax efter klockan 17 noterades Dow Jones 1,2 procent lägre, på 7.463. S&P 500 Index backade 1,4 procent till 742, medan Nasdaq Composite Index tappade 1,5 procent, till 1.296.

Omsättningen på New York Stock Exchange uppgick till nära 700 miljoner aktier. På Nasdaq hade nära 900 miljoner aktier bytt ägare.

På obligationsmarknaden steg de korta räntorna. Den tioåriga räntan noterades nära 18 punkter högre, på 3,19 procent.

Citigroup fortsatte att rasa på fredagen efter uppgifter om att koncernen ska styckas, eller att vissa delar ska säljas. Under fredagen sade vd:n Vikram Pandit att bankjätten inte har några planer på att splittra bolaget, rapporterar Bloomberg News. Aktien var ned 20,2 procent.

JP Morgan noterade ett fall på 13,6 procent i fredagens inledande handel. Även Bank of America, Goldman Sachs och Morgan Stanley gick ned.

"Citigroup måste göra något, men om det blir en delning eller en komplett försäljning är för tidigt att säga", sade Malcolm Polley, förvaltare på Stewart Capital Advisor, till Bloomberg News.

Oljepriset låg på omkring 49:50 dollar per fat för januarikontraktet. När golvhandeln stängde på torsdagen var priset på decemberkontraktet för WTI-olja 48:85 dollar per fat.

Oljebolagen, som föll tungt under torsdagens sluthandel, noterade uppgångar i den inledande fredagshandeln. Exxon var upp 2,0 procent, Conocophillips steg 3,8 procent, Chevron ökade 0,8 procent och Hess noterades 4,2 procent högre.

Alcoa avancerade 11,4 procent, vilket placerade aktien högt bland vinnaraktierna i Dow Jones.

Hewlett-Packard steg 3,9 procent efter att Goldman Sachs lagt till aktien till sin lista över mest köpvärda aktier.

Wal-Mart avancerade 0,6 procent med stöd av att bolaget ska ersätta nuvarande vd Lee Scott, med Mike Dugan som tidigare jobbade inom International Operations.

General Motors tappade 2,4 procent efter torsdagens jojo-handel i aktien. Enligt Bloomberg News kommer biljätten att meddela ytterligare produktionsminskningar under fredagen. Ford backade 0,8 procent.

Gap avancerade 15,2 procent med stöd av en stark kvartalsrapport som redovisades efter stängning på torsdagen. Under fredagen höjde Citigroup rekommendationen för aktien till köp, från tidigare vänta.

På Nasdaq avancerade Microsoft, Apple, Amgen och Intel.

Dell föll 7,4 procent trots att datorjätten redovisat ett kvartalsresultat som var bättre än väntat. Försäljningen under kvartalet blev dock något lägre än väntat.


Innehåll från HSBAnnons

Digitalisering ökar värdet på fastigheter

Fastigheter må bestå av trä, stål och sten, trots det kan det mesta digitaliseras. Men branschen är konservativ.

– Vi pratar ofta om HSB som en föregångare inom digitalisering, säger Hélène Barnekow, vd på Microsoft Sverige.

Läs mer om hur rätt fastighetsförvaltning gör skillnad 

Även om fastigheter är ohyggligt analoga till sin struktur påverkas även den sektorn av de makrotrender som driver digitaliseringen. Till exempel står fastigheter för en stor del av klimatpåverkan genom både byggnation, drift och renovering, men allt det här kan förändras med hjälp av digitalisering.

– Inom HSB har vi tittat på olika aspekter inom digitalisering i flera år, säger Jesper Josbrant, vd för HSB Affärsstöd, HSB:s egna företag för digitala tjänster.

– För mig är det viktigt att skilja på datorisering och digitalisering. Datorisering är att flytta saker från papper till filer, men digitalisering är att förflytta en hel affär. Det har skett inom film och musik, och det finns mycket vi kan göra även med fastigheter.

Ett exempel är den dagliga skötseln, där fastighetsförvaltare kan spara mycket tid och pengar genom att jobba datadrivet och serva huset när data visar att det faktiskt behövs snarare än vid bestämda tidsintervall. Ett annat är förvaltningen, där HSB undersöker hur man med hjälp av sensorer i fastigheten ska kunna känna av husets behov och därmed optimera långsiktigt underhåll och renovering.

– Samtidigt tittar vi på hur vi med hjälp av data och digitala tjänster ska kunna göra det lättare för våra bostadsrättsföreningars styrelser att enklare förstå fastighetens behov och på så sätt fatta mer informerade beslut som höjer fastighetens värde, säger Jesper Josbrant.

Möjliggör tester och utveckling i en riskfri miljö

Ett av de verktyg som HSB använder för att lära sig mer om digitaliseringens möjligheter är det världsunika HSB Living Lab – forskningshuset i Göteborg där människor bor samtidigt som forskarna utvecklar framtidens hållbara boende.

– Det finns så många smarta och innovativa produkter och tekniker i dag, men steget att testa dem i ett verkligt bostadsbestånd kan vara stort. Där ser vi HSB Living Lab som en frizon, en arena som uppmuntrar och möjliggör tester och utveckling i en riskfri miljö. Här kan vi testa innovationer skarpt i en helt verklig miljö innan vi implementerar dem i våra befintliga fastigheter säger Emma Sarin, projektledare för HSB Living Lab.

HSB Living Lab
HSB Living Lab

En av de saker som digitaliseringen har fört med sig som är aktuell i HSB Living Lab är det faktum att data i dag är högt värderad. Eftersom fastigheter och människorna som bor i dem genererar stora mängder data av olika slag pågår nu en rad olika projekt som jobbar med data för att göra bostäder och fastigheter både smartare och mer hållbara. 

– Det kommer vara spännande att följa utvecklingen kring hur man kommer att dra nytta av detta värdet framåt, säger Emma Sarin.

Digitalisering är mer än bara teknik

Att HSB har kommit långt i sin digitaliseringsresa bekräftas av Hélène Barnekow, vd för Microsoft Sverige och partner till HSB i arbetet med ny teknik.

– Många företag ser fortfarande digitalisering som en it-fråga, men HSB har varit modiga nog att inse att digitalisering inte bara handlar om teknik utan om allt från kultur till organisation till själva affären. 

Fördelen med HSB:s synsätt är att det gör det lättare att fortsätta även när förändringsarbetet blir jobbigt.

– Många organisationer sätter igång med försök till digitalisering men ger upp när det blir jobbigt, förklarar Hélène Barnekow.

– Men Pernilla Bonde, vd för HSB Riksförbund, och hennes ledningsgrupp har stått upp för vad de tror på, kommunicerat väl och varit proaktiva i sitt arbete. Det tror jag är en nyckel till att de har lyckats så väl.

Läs mer om hur rätt fastighetsförvaltning gör skillnad 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?