Annons

Räntor & valutor: Korta Europaräntorna stiger

Europaräntorna med kortare löptid vände upp på fredagen och steg 3-4 punkter, medan obligationer med längre löptid sjönk något. Svenska räntor var oförändrade till 3 punkter upp på morgonen, med den tvååriga statsobligationen upp 3 punkter till 2,25 procent.

"Korta änden tar en andhämtningspaus efter det senaste starka rallyt. Det finns inga indikationer om att ECB rör sig mot en mer aggressiv hållning, så tills vi ser ett sådant tecken så håller korta änden på att tappa vägsträcka", sade Nick Stamenkovic, räntestrateg på RIA Capital Markets till Bloomberg News.

ECB-rådsledamoten Yves Mersch sade i en intervju med Dow Jones newswire på fredagen att räntesänkningar i alltför stora steg riskerar att underminera marknaderna.

"En stor sänkning kan vara kontraproduktiv och signalera motsatsen av vad vi vill signalera, nämligen säkerhet och förtroende. Centralbanken måste hålla en stadig hand på rorpinnen och ge säkerhet i en tid när många har förlorat sin orientering", sade han.

Marknaden har annars präglats av flykt till kvalitet, där investerare sålt tillgångar på bred front i form av aktier, olja och företags- och fastighetsobligationer, och istället gått in i säkrare värdepapper som statsobligationer. Den tioåriga amerikanska statsobligationen har gått mot den största veckovisa räntenedgången sedan börskraschen 1987.

Breda nedgångar på aktiemarknaderna har varit en viktig styrfaktor för räntemarknaden. Aktiemarknadens brutala fall i USA passerade ett nytt riktmärke på torsdagen då S&P 500-index gick igenom lägstanivån från den förra "baisse"- perioden 2000-2002, och landade på var det låg under våren 1997, vilket innebär en nedgång om 52 procent sedan toppen för ett drygt år sedan.

Handlare uppgav till Wall Street Journal att en del av problemet är finansdepartementets beslut att inte köpa problemfyllda bolån, vilket var den ursprungliga tanken med Tarp, och banker som antas sitta på sådana "giftiga" lån har sett sina aktier ta stryk.

Tvingande försäljningar, där företag eller individer lånat med aktier som säkerhet, kan vara en bidragande orsak till nedgången liksom oro för tillståndet i bilindustrin.

Demokratiska kongressledare uppgav på torsdagen att de ansvariga inom USA:s bilindustri har misslyckats kapitalt i försöken att övertyga kongressen eller allmänheten om att 25 miljarder dollar i hjälp från regeringen skulle vara väl använda pengar, och gav industriledarna tolv dagar att komma tillbaka med planer som bevisar motsatsen.

Rädsla för tillståndet i de tre stora biltillverkarna och Citigroup hjälpte till att öka spreadarna i många obligationer och kreditderivat. Junk bonds har nu en räntenivå cirka 19 procentenheter över statsobligationer medan räntan på företagsobligationer med investment grade ligger cirka 6 procentenheter högre.

Underliggande finns också oro för prissättningen på commercial mortgage-backed securities, CMBS. Priserna fortsatte att falla på torsdagen då investerare oroar sig för betalningsinställelser på lån med säkerheter i sådant som offentliga byggnader, shoppingcenter, varuhus, hotell och andra kommersiella fastigheter. Innehavare av CMBS-tillgångar är också besvikna över Bush-administrationens beslut att inte köpa problemtyngda fastighetstillgångar från finansiella institutioner.

Räntehandlare uppgav samtidigt att volymerna är små, vilket spär på magnituden i rörelserna.

En vändning uppåt noterades för USA-räntorna under fredagen, och New York-terminerna pekade mot en uppgång i eftermiddag. Den tvååriga amerikanska statsobligationen handlas på 1,04 procent, 8 punkter upp från torsdagens svenska stängning. Den tioåriga statsobligationen handlas 1 punkt upp på 3,15 procent.

"Obligationsräntorna ligger troligen för lågt. Tillgångsmarknaderna börjar bli mycket billiga utifrån alla rimliga utsikter. Räntorna kommer att sluta falla när andra tillgångar slutar falla", sade Peter Jolly på NabCapital till Bloomberg News.

Japanska räntor visade en blandad utveckling, med den tvååriga statsobligationen upp 2 punkter till 0,54 procent. Tokyo-börsen steg. Finansminister Shoichi Nakagawa sade att regeringen överväger hur de ska kunna motverka nedgångar på aktiemarknaden.

"Vi ser nedgångar i globala aktier på mer än 5 procent nästan varenda dag, vilket kan påverka den globala ekonomin i betydande grad. Vi kommer att studera vad vi kan göra med omedelbar verkan och vill ge ett svar så snart som möjligt", sade han.

Han tillade att myndigheterna måste "agera bestämt på extrema rörelser på marknaderna".

Bank of Japan behöll på fredagen som väntat styrräntan oförändrad på 0,30 procent, i ett enigt beslut. BOJ konstaterade att utsikterna förblir högst osäkra och givet nedgången i de utländska ekonomierna och oron på de globala finansmarknaderna så kommer det sannolikt ta en tid innan de nödvändiga villkoren för en ekonomisk återhämtning i Japan är på plats.

BOJ-chefen Maasaki Shirakawa sade vid en pressträff att en ytterligare sänkning av styrräntan kan skada penningmarknadernas funktionssätt, men att de inte utesluter några policyalternativ.

På valutamarknaden har nettorörelserna i de stora valutaparen varit relativt begränsade från torsdagens svenska stängning. Yenen har tappat mot dollar och euro, medan dollarn försvagats något till 1:253 mot euron. Den svenska kronan har hämtat in en försvagning under natten och handlas runt 10:30 mot euron och 8:22 mot dollarn, nära nivåerna vid torsdagens stängning.

På fredagens agenda står preliminärt inköpschefsindex före euroområdet, klockan 10. Det samlade indexet (composite) väntas ha sjunkit till 42,8 i november från 43,6 i oktober, medan index för tillverkningsindustrin antas ha sjunkit till 40,5 från 41,1 enligt Bloomberg News prognosenkäter.

Senare under fredagen väntas anföranden från Fed- ledamöterna Jeffrey Lacker, Charles Plosser och Charles Evans.

Fed-chefen i St Louis, James Bullard, sade på torsdagen att Federal Reserve har ett begränsat utrymme att sänka styrräntan och därför kan komma att skifta fokus i penningpolitiken mer till att öka likviditeten.

"Åtminstone på kort sikt så kommer ytterligare inverkan genom räntesänkningar att vara begränsad, och fokus i penningpolitiken kan komma att skifta till kvantitativa åtgärder", sade han.

James Bullard sade också att Fed tar riskerna för deflation på stort allvar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?