Annons

USA-terminerna pekar på fortsatt nedgång

Terminerna pekar på fortsatt nedgång när handeln i New York inleds på torsdagen, efter förnyad oro för finansbolag och biltillverkare samt den bredare ekonomin som inte verkar visa några tecken på återhämtning.

"Vid sidan av de dystra utsikter som politikerna målade upp om den amerikanska bilindustrin har det växt fram en deflationsskräck runt om i världen och förnyad oro kring finanssektorn i USA", sade Neil Mellor, analytiker på Bank of New York Mellon, till Wall Street Journal.

General Motors sjönk 10 procent i förhandeln. Aktien steg initialt efter att kundfinansieringsbolag GMAC lämnat in en ansökan till Federal Reserve om att få bli ett bankholdingbolag, men vände således åter ned.

"Som ett bankholdingbolag skulle GMAC får ökad flexibilitet och stabilitet för att fullgöra sin kärnverksamhet att erbjuda fordons- och bostadsfinansiering till konsumenter och företag. GMAC räknar också med att få utökade möjligheter till finansiering och tillgång till kapital som bankholdingbolag", skrev GMAC i ett pressmeddelande.

Ford, GM samt Chrysler fick kalla handen under onsdagen av representanthuset på deras förfrågan om stöd på 25 miljarder från det amerikanska finansiella räddningspaketet, TARP, för att komma till rätta med de akuta finansiella problemen.

"De kommande 48 timmarna kan komma att bli volatila med den osäkerhet som råder kring räddningen av de tre biljättarna, svaga finansaktier och optionslösen på fredag", skrev BNP Paribas i ett marknadsbrev.

Citigroup backade 4,5 procent. Den saudiske miljardären Alwaleed bin Talal har uttalat att han planerar att öka sitt innehav i Citigroup till 5 procent. Han anser att aktien är undervärderad och uttrycker sitt fulla stöd för Citigroups ledning. Men uppgifterna lyckades endast tillfälligt hålla aktien uppe i förhandeln.

En timme före öppningen kom statistik som visade att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA ökade med 27.000 till 542.000. Analytiker hade räknat med 505.000 nya arbetssökande, enligt Bloomberg News snittprognos och indexterminerna försvagades ytterligare på beskedet.

Klockan 16.00 kommer mer statistik i form av Philadelphia Fed index som väntas ha stigit svagt till -35,0 i november, från -37,5 månaden före, och ledande indikatorer som väntas ha fallit med 0,6 procent i oktober, efter en uppgång med 0,3 procent månaden före, allt enligt Bloomberg News prognoser.


Noteringar kring klockan 15.00
==============================
Terminen för Dow Jones -1,831%
Terminen för S&P 500 -2,302%
Terminen för Nasdaq -2,082%
2-åriga USA-räntan -0,0816 till 0,9788%
10-åriga USA-räntan -0,1817 till 3,1388%
Olja, US WTI -3:62 USD till 50:00 dollar per fat
Olja, Brent -3:43 USD till 48:29 dollar per fat


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?