Annons

USA-börserna: Nya kursfall i inledningen

De amerikanska börserna har öppnat upp i en ny svag tendens på torsdagen. Dyster statistik över antalet nya arbetssökande under vecka 46 pressade ned börserna initialt.

Nivån på antalet nya sökande är nu den högsta sedan 1992. Oro för den ekonomiska utvecklingen samt hur det skall gå med USA:s bilindustri bidrar också till de negativa tongångarna. Börserna tyngdes även kursfall för råvarubolag efter fortsatt fallande råvarupriser.

Dow Jones index var klockan 16.30 ned med 1,3 procent till 7.897. På den bredare marknaden var S&P 500 index ned med 2,6 procent till 785 medan Nasdaq Composite index sjönk med 1,8 procent till 1.362.

Räntan på den tioåriga obligationen var ned med 25 punkter till 3,16 procent samtidigt som trettioårsräntan var 25 punkter till 3,74 procent.

Oljepriset letade sig ned under 50 dollar per fat för första gången på över två år. Oljebolagen fortsatte sitt fall nedåt med anledning av prisutvecklingen. Även gruvbolagen fortsatte ned. Exempelvis backade Freeport-McMoRan med 6,3 procent efter fallande kopparpriser. BHP Billiton tappade 8,6 procent medan Alcoa också föll 8,6 procent.

Fordonssektorn, som har varit hårt pressad den senaste tiden, fortsatte ned under den tidiga handeln på torsdagen. GM tappade ytterligare 24 procent medan Ford backar 8,9 procent.

Bankjätten Citigroup rasade med nästan 21 procent, trots att Saudi-prisen Alwaleed bin Talal planerar att öka sitt innehav i bolaget.

Bolåneföretaget Sallie Mae aviserade att man kommer att öka antalet anställda i Delaware med 1.100 personer. Bolaget öppnar ett så kallat Credit Operations Center i staten. SLM-aktien tappade 12,4 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?