Annons

USA-börser: Dyster start på dagen

Det var en dyster inledning på torsdagens handel på de amerikanska börserna. Siffror visade att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsstöd var den högsta sedan 1992, vilket tyngde humöret. Efter 90 minuter hade dock indexen återhämtat sig och pendlade kring nollstrecket.


Strax efter klockan 17 var Dow Jones Industrial Average upp 0,6 procent, på 8.053, Nasdaq Composite Index ökade 1,2 procent, till 1.402, och S&P 500 Index avancerade 0,2 procent till 808.

"Det finns en förståelig oro om uppbromsningen i ekonomin, och det faktum att vi kommer se deflation i många länder omkring det andra kvartalet nästa år", sade Andrew Milligan vid Standard Life Investments, till Bloomberg News.

Omsättningen på New York Stock Exchange uppgick till nära 570 miljoner aktier. På Nasdaq uppgick omsättningen till nära 840 miljoner aktier.

På obligationsmarknaden noterades samtliga korta räntor lägre. Den tioåriga obligationsräntan noterades nära 15 punkter lägre, på 3,17 procent.

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA ökda med 27.000, till 542.000 personer under vecka 46, jämfört med föregående vecka. Siffran är den högsta sedan 1992. Analytiker hade räknat med 505.000 nya arbetssökande, enligt Bloomberg News snittprognos.

Philadelphia Federal Reserves månatliga index, som visar aktivitet i näringslivet, sjönk till -39,3 från -37,5 månaden före. Analytikerna hade räknat med ett index på -35,0 enligt Bloomberg News snittprognos.

Även ledande indikatorer var sämre än väntat. Ledande indikatorer sjönk 0,8 procent i oktober, jämfört med månaden före. Analytikerna hade spått en nedgång med 0,6 procent jämfört med månaden före, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Priset på WTI-olja föll under 50 dollar per fat klockan 16.10, svensk tid, men ökade efter få minuter igen och låg omkring klockan 17 på 50:88 dollar per fat för december kontraktet. Det motsvarar en minskning med 2:74 dollar jämfört med onsdagen.

Ett vikande oljepris fick de amerikanska oljebolagen på fall. Chevron och Conocophillips noterades lägre, medan Exxon pendlade kring nollstrecket.

Frågetecken hänger fortfarande över den amerikanska bilindustrins framtid. Under onsdagen fick GM, Ford och Chrysler kalla handen av representanthuset på förfrågan om stöd på 25 miljarder dollar från det amerikanska räddningspaketet, TARP.

General Motors rasade nära 27 procent till 2:03 dollar per aktie. Ford noterades 7,9 procent lägre.

Finansaktier pressades under torsdagens inledande handel. Morgan Stanley föll till under 10 dollar per aktie, motsvarande ett fall på nära 3 procent.

Goldman Sachs backade 5,2 procent och Citigroup rasade nära 17 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?