Annons

Stockholmsbörsen: Rasen smittade av sig

Stockholmsbörsen återhämtade sig vid lunchtid på torsdagen men befann sig fortsatt i negativt territorium. Även ute i Europa föll börserna tillbaka. Sandvik varnade i morse för en accelererande försvagning i marknaden. Schweiz centralbank har sänkt styrräntan med 100 punkter.

SIX Generalindex var klockan 13.50 ned 1,9 procent till 174 medan OMXS30-index sjönk 1,6 procent till 584. Omsättningen uppgick till 6,5 miljarder kronor.

Verkstadsföretaget Sandvik meddelade att försvagningen i marknaden har accelererat i början av fjärde kvartalet. Bolaget ska därför minska produktionskapaciteten och göra sig av med personal. Aktien föll 1,2 procent till 42,80 kronor. I sektorn backade även Atlas Copco 1,5 procent till 50,75 kronor.

Byggmaterialbolaget Lindab ska också genomföra ett kostnads- och effektiviseringsprogram mot bakgrund av bland annat förväntat svagare marknadsutsikter. Programmet ska spara över 300 miljoner kronor i årstakt. Engångskostnaden för att genomföra planen beräknas till 140 miljoner kronor. Aktien retirerade 2,4 procent till 40,60 kronor.

Starkt bland de mest handlade aktierna gick H&M som ökade 2,3 procent till 265,50 kronor.

AstraZeneca föll 2,3 procent till 302 kronor. Läkemedelsjätten lägger ned tre anläggningar och totalt 1.400 anställda får lämna. Vidare innebär beskedet i morse att generikaspecialisten Tevas försäljning av AstraZenecas Pulmicort Respules stoppas temporärt som följd av ett domstolsbeslut i New Yersey att AstraZeneca justerar gårdagens prognosbesked till den ursprungliga prognosen som var 4,90-5,05 dollar per aktie för 2008. Det bekräftar Neil McCare vid AstraZenecas pressavdelning i London för Nyhetsbyrån SIX.

Teleoperatören Millicom märker av effekterna av en ekonomisk avmattning i Centralamerika, men har ännu inte sett någon påverkan i övriga länder. Bolaget sänkte under onsdagen sin CAPEX-prognos för 2008 till under 1,4 miljarder dollar från tidigare uppskattning på under 1,5 miljarder dollar. Aktien föll 3,4 procent till 255,50 kronor.

Bland övriga mest handlade aktier föll Ericsson 1,5 procent, TeliaSonera backade 4,6 procent och Nordea tappade 2,3 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?