Annons

Asienbörser: Rejäla ras

Börsfrossan har fortsatt på de asiatiska börserna under torsdagsmorgonen.

De asiatiska börserna fortsatte nedåt på torsdagen i spåren av nedgångarna i USA på onsdagen.

Uppgifter om att Japans export minskat med 6,1 procent från månaden före, liksom amerikansk statistik på onsdagen som visat att konsumentpriserna i USA sjunkit 1 procent i oktober jämfört med månaden innan, fick börshumöret i regionen att sjunka.

Exportbolagen tog stryk på oro över en minskad konsumtion i USA och råvarubolagen backade på sjunkande olje- och metallpriser.

"Amerikanska konsumenter har överansträngt sig och konsekvenserna av deras nedskärningar är att vi inte kommer att se någon tillväxt under de kommande fem åren. Det finns ingenting att vara positiv inför", sade Takashi Kamiya vid T&D Asset Management i Tokyo, enligt Bloomberg News.

Japanska Nintendo sjönk 6,9 medan Sony backade 5,8 procent.

Försäkringsbolaget T&D Holding sjönk 14 procent i Tokyo efter att bolaget sänkt sin prognos med 95 procent. Branschkollegan Tokyo Marine Holdings var ned 15 procent efter en prognossänkning på 72 procent.

Gruvbolaget Rio Tinto backade 9,8 procent medan BHP Billiton sjönk 7,7 procent.

Japanska Isuzu, som tillverkar lastbilar, tappade 10 procent. Bolaget har meddelat att det kommer att skäre ned på produktionen och minska antalet anställda med 1.400 till följd av minskad efterfrågan.

Mazda var ned 9,9 procent efter uppgifter om att bolaget ska dra in 1.300 jobb.

Hynix Semiconductor sjönk 15 procent i Seoul. UBS har inlett bevakningen av bolaget med rekommendationen sälj med motiveringen att de ser en långvarig nedgång i efterfrågan på industrimarknaden.

Nomura Holdings backade 9,2 procent på oro över att dess globala expansionsplaner kan komma att öka förlusterna. Bolagets vd sade på onsdagen att de inte planerar att minska antalet anställda.


Marknadstemperatur ca kl 07.45:

Nikkei 225 -6,9%
Topix Tokyo -5,5%

Hongkongs Hang Seng -5,7%
China Shanghai Composite -1,7%
China Shenzhen Composite +0,4%

Singapores STI -3,9%
Sydkoreas Kospi -6,7%
Taiwans Taiex -4,5%
Indiens BSE Sensex -4,5%Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?