Annons

USA-börser: Botten ur i New York

Börserna i USA stängde på onsdagen på de lägsta nivåerna skådade sedan mars 2003. Dagen präglades av oro för de amerikanska biljättarna General Motor, Ford och Chryslers framtider, samtidigt som det var banksektorn som tyngde indexen kraftigast.

Dow Jones Industrial Average-index slutade 5,1 procent lägre, på 7.997. S&P 500-index sjönk med 6,1 procent, till 807, medan Nasdaq Composite noterades 6,5 procent lägre, på 1.386.

Omsättningen på New York Stock Exchange uppgick till drygt 1,6 miljarder aktier medan cirka 2,4 miljarder aktier bytte ägare på Nasdaq.

General Motors rasade 9,7 procent medan Fords nedgångar summerades till 25,0 procent under en handelsdag då företrädare för dessa två samt Chrysler befann sig i repressentanthuset med målet är att få sammanlagt 25 miljarder i stöd för att komma tillrätta med akuta finansiella problem.

"Såpoperan som utspelar sig idag i Washington med bilindustrins ledare bidrar ytterligare till marknadens stora osäkerhet", säger Marshall Barnett, vid Front Barnett Associates, till Bloomberg News.

Än kraftigare indexpåverkan fick dock kursförändringarna inom banksektorn, med Citigroup i spetsen. Aktien sjönk 22,8 procent efter nyheten att bolaget gått med på att förvärva så kallade SIV- tillgångar (structured investment vehicles), som banken varit rådgivare för, till ett värde av 17,4 miljarder dollar.

För Bank of America och JP Morgan avslutades dagens handel på minus 14,0 respektive 11,4 procent.

Även de inledningsvis starka konsumentvarubolagen fick ge tillbaka sina uppgångar varefter dagen led samtidigt Walt Disney, Mcdonald"s och Coca-Coca var de av de bolag på dow Jones som sjönk minst.

Tisdagens uppgångar i Yahoo, pådrivna av förhoppningar om att bytet av Jerry Yang som vd kommer att öka sannolikheten för en affär med Microsoft, återgavs på onsdagen. Microsoft dementerar interesse för någon affär.

Klockan 20.00 publicerades Fed-protokollet från det penningpolitiska möte den 28-29 oktober där styrräntan sänktes med 50 punkter, till 1,00 procent.

Från protokollet framgår bland annat att ledamöterna tror att ekonomin kommer att krympa till i mitten av 2009, och att vissa ledamöter är redo att sänka räntan på nytt för att begränsa nedgången.

De negativa utsikterna kom dock knappast som någon större överraskning och nyheterna fick inte heller någon större effekt på börsen.

I övrigt på statistikfronten sjönk konsumentpriserna i USA med mer än väntat i oktober samtidigt som även ökningen i KPI varit lägre än väntad. Vad gäller bostadsbyggandet var en minskning med 4,5 procent, jämfört med månaden före, som väntad.

På obligationsmarknaden sjönk samtliga korta räntor. Tioåringen noterades ned drygt 19 punkter, på 3,34 procent.

Ericsson stängde 1:30 kronor lägre jämfört med stängningen i Stockholm.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EurocardAnnons

Slipp utläggskaoset – kom igång enkelt med digitalt system

Utläggen stjäl tid och energi för många företagare. ”Undersökningar visar att digitala verktyg för utläggshantering och korthantering kan minska rapporteringstiden med 60 procent”, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.
Utläggen stjäl tid och energi för många företagare. ”Undersökningar visar att digitala verktyg för utläggshantering och korthantering kan minska rapporteringstiden med 60 procent”, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Många företag fastnar i tidsödande pappersarbete när de ska hantera sina utlägg.

– Lösningen för de allra flesta är att digitalisera hanteringen, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Läs mer om smidigare betalningar och effektivare uppföljningar 

Borttappade papperskvitton, oklara reseutlägg och krångliga processer för att godkänna.

Utläggshantering är ett gissel för många företag.

”Fastnar i pappershantering”

– Hur företag hanterar sin utläggsrapportering varierar stort. En del företag tenderar att fastna i en manuell pappershantering och behöver helt enkelt digitalisera för att lätta på arbetsbördan, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Enligt en studie som Eurocard gjort tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm kan digitala verktyg för utläggshantering och korthantering minska rapporteringstiden med 60 procent. Därmed frigörs tid och energi som medarbetarna istället kan lägga på företagets kärnverksamhet, vilket förstås är bra för affärerna.

– Det finns redan många välfungerande utläggshanteringssystem på marknaden som kan hjälpa företag att nå just de fördelarna. Många gånger är systemen skräddarsydda för att passa det specifika företaget, säger Gustavo Molano och fortsätter:

– Genom att jobba tillsammans med företagen och dess befintliga system kan vi hjälpa till att skapa unika, sömlösa och integrerade lösningar.

Vinsterna är uppenbara. Vad är det då som hindrar ett företag att ställa om utläggshanteringen till ett automatiserat flöde?

– Många verkar tro att det är svårt och tidskrävande och inte värt mödan. Så de väljer att skjuta på det eller avstå.

Så kommer du igång

Eurocard har tagit fram en lösning, utläggshanteraren, som gör det enkelt för företag att komma igång med att digitalisera sina utlägg: 

– Det är en service som gör det möjligt för företag, som inte har något utläggshanteringssystem, att digitalisera sin process – från betalning till bokföring, förklarar Gustavo Molano.

Det är en webbaserad tjänst där information om företagets alla kortköp samlas och uppdateras i realtid.

– Med utläggshanteraren behöver du ett företagskort från oss och Eurocard Pro-appen. Därefter kan du enkelt börja godkänna transaktioner direkt.

Få koll på utläggen

När du använder Eurocards företagskort för ett utlägg syns betalningen direkt i appen. Du parar ihop kvittot – som du enkelt kan scanna – med rätt transaktion och rapporterar utlägget i appen, där det skickas till den ansvarige för godkännande.

Som chef eller ekonomiansvarig kan du:

• Se vilka utlägg som är rapporterade och som är på väg in.

• Kategorisera och godkänna utlägg; varje köp är redan kopplat till rätt kvitto och du slipper jaga medarbetare för kompletterande uppgifter.

• Enkelt skicka godkända utlägg vidare till företagets ekonomisystem.

Så ersätter ni papperskvitton

Trött på papperskvitton?

Eurocard har också tagit fram ett erbjudande för att hjälpa företag att ersätta papperskvitton med digitala kvitton: Smarta kvitton.

– Bara tänk er, när en anställd gör ett köp skapar handlaren en digital version av kvittot i sitt system. Det digitala kvittot skrivs sedan ut som en analog version, som den anställde sedan måste digitalisera om för att kunna göra sin utläggsrapport. Vilken omväg, säger Gustavo Molano.

Smarta kvitton hjälper företag att ersätta papperskvitton med digitala kvitton. Det gör att den där omvägen istället blir en genväg och det blir lättare för företaget att hävda sig i konkurrensen. En genväg som inte enbart sparar tid och energi, men också pengar.

– Oavsett om företaget är stort eller litet, har ett eget system för utläggshantering eller inte – Eurocards lösningar fungerar för alla företag, säger Gustavo Molano.

Läs mer om smidigare betalningar och effektivare uppföljningar 

Mer från Eurocard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eurocard och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?