Annons

Räntor & valutor: Nedåt för räntorna

Europeiska marknadsräntor fortsatte överlag nedåt under onsdagens förmiddagshandel och utvecklingen var likartad i Sverige. Nedgångar på de europeiska börserna gav räntemarknaderna stöd.

Räntan på den tioåriga svenska benchmarkobligationen var ned 5 punkter till 3,31 procent, jämfört med tisdagens svenska stängning. Den tyska tioårsräntan var samtidigt ned 7 punkter till 3,57 procent, vilket gav ett räntegap dem emellan på -26 punkter (-28).

Förmiddagens begivenhet var protokollet från Bank of Englands räntemöte den 6 november, som visade att ledamöterna var eniga om beslutet att sänka styrräntan med historiska 150 punkter till 3,00 procent.

Centralbankens prognoser indikerade att styrräntan kan komma att behöva sänkas till under 2,50 procent.

Ledamöterna konstaterade att utsikterna på kort sikt för efterfrågan i ekonomin har försämrats markant och att ett lägre inflationstrycke ger utrymme att agera aggressivt.

Även om det framgick av protokollet att ledamöterna ansåg att det fanns starka skäl för att sänka styrräntan med mer än 100 punkter fanns det samtidigt skäl att begränsa sänkningen. Bland annat för att invänta skatteförändringar, se effekterna från räddningspaketet för bankerna, att inte överraska marknaderna alltför mycket samt att bevara utrymme för framtida räntesänkningar för att stärka förtroendet.

Brittiska marknadsräntor sjönk efter att protokollet släppts, medan pundet stärktes mot dollarn och euron.

"Det mesta av de dåliga nyheterna har redan kommit ut och valutan bör konsolideras. De duvaktiga inflationsutsikterna har fått marknaderna att prisa in mer aggressiva sänkningar från Bank of England", sade Roberto Mialich, valutastrateg hon Unicredit i Milano, till Bloomberg News.

ECB-chefen Jean-Claude Trichet sade i en intervju med TV-kanalen Sky News att finanskrisen kan lösas med gemensamma ansträngningar, men att det kommer att ta tid. Samtidigt uppmanade han regeringarna att bibehålla fokus på medellång sikt när det gäller finanspolitiken. Stabilitetspakten måste appliceras "som den är" och den är redan tillräckligt flexibel, sade han.

Statistik från Eurostat visade att produktionen inom byggsektorn i euroområdet sjönk med 1,3 procent i september jämfört med föregående månad. Jämfört med ett år tidigare sjönk produktionen med 3,8 procent.

OECD skriver i en rapport att den 14 år långa starka expansionen i den spanska ekonomin har nu kommit till ett slut. Bostadsproduktionen har börjat justeringen mot en mer hållbar aktivitetsnivå och högt belånade hushåll drar ned på konsumtionen som ett svar på stramare finansiella förhållanden, samtidigt som den externa efterfrågan försvagas då den globala finansturbulensen förvärras.

Spaniens BNP väntas öka med 1,3 procent i år, minska med 0,9 procent nästa år och öka med 0,8 procent år 2010.

Amerikanska marknadsräntor pekade överlag nedåt under den europeiska förmiddagshandeln, inför inflationsstatistik i eftermiddag.

Den tvååriga statsobligationen handlades på 1,13 procent, 7 punkter ned från svensk stängning på tisdagen, medan tioåringen var ned 14 punkter till 3,47 procent.

Bakom nedgången låg delvis fortsatt "flykt till kvalitet" i spåren av ökade farhågor för en utdragen lågkonjunktur, men också ökade förväntningar om att konsumentpriserna ska falla snabbare än väntat framöver.

På onsdagseftermiddagen kommer KPI-utfallet för oktober i USA, där en nedgång med 0,8 procent från månaden före och uppgång med 4,0 procent i årstakt väntas, enligt Bloomberg News prognosenkät. Kärn-KPI väntas ha stigit med 0,1 procent från månaden före och 2,4 procent i årstakt.

Morgan Stanley skriver i ett marknadsbrev att de väntar sig en nedgång med 1,0 procent i oktober, vilket skulle vara den största nedgången på månadsbasis sedan mätningarna startade. Energikomponenten väntas visa en tvåsiffrig nedgång, och livsmedelspriserna förefaller ha dämpats betydligt i oktober efter en rad av förhöjda utfall. Undersökningar pekar mot en osedvanligt stor nedgång i hotellpriser och fortsatt svaghet väntas också inom nyckelkategorier som fordon och kläder, enligt Morgan Stanley.

I går, tisdag, kom siffror som visade att producentpriserna föll betydligt mer än väntat.

I eftermiddag publiceras också statistik över bostadsbyggandet i oktober, som väntas ha minskat med 4,5 procent från månaden före, och i kväll publiceras protokollet från Federal Reserves senaste räntemötet i slutet av oktober, då styrräntan sänktes med 150 punkter till 3,00 procent.

Då presenteras även Feds prognoser för tillväxt, prisutveckling och arbetslöshet och Morgan Stanley väntar sig betydande nedrevideringar i de ekonomiska utsikterna. Vad gäller protokollet är de särskilt intresserade av eventuella referenser till "nollräntepolicy", "kvantitativa lättnader" eller andra mer okonventionella strategier.

På valutamarknaden är rörelserna fortsatt relativt begränsade. Dollarn är fortsatt lite svagare mot yenen, medan den stärkts marginellt mot euron.

Kronan är fortsatt svag mot såväl dollar som euro. Mot dollarn har den svenska valutan tappat ytterligare 2 öre och var stabil mot euron nära 10:16, jämfört med noteringarna på tisdagseftermiddagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?