Annons

Stockholmsbörsen: Nedgång väntas i öppningen

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar en negativ öppning men med något dämpade rörelser när handeln i Europa inleds på måndagen. Ett större börsfall i USA på fredagskvällen tynger medan en viss återhämtning i Asien under natten och uttalanden från G20 ger stöd.

Börserna i New York slutade klart lägre på fredagen efter förnyad oro över att konsumenternas minskande spenderande ska förstärka nedgången i den globala ekonomin. Dow Jones stängde 3,8 procent ned, S&P 500 sjönk 4,2 procent och Nasdaq Composite tappade 5,0 procent.

Marknaden öppnade lägre efter att statistik från handelsdepartementet visat att detaljhandelns försäljning i USA minskade med 2,8 procent i oktober, jämfört med månaden före. Det var fjärde månaden i rad med sjunkande detaljhandel och det största fallet sedan 1992.

Indexen vände till positivt territorium i den senare delen av handeln efter att finansminister Henry Paulson i tv- kanalen CNBC sagt att han börjat bli mer tillitsfull över det amerikanska finanssystemet. Men uppgångsförsöket misslyckades efter att ett flertal detaljhandelsbolag sänkt sina prognoser för resten av året.

G20-länderna enades i helgen om ett åtagande om att stötta den globala tillväxten, undvika protektionism och agera snabbt med regelförändringar. Ledarna åtog sig att göra "vad som krävs" för att stabilisera det finansiella systemet, och att använda penning- och finanspolitik för att stötta ekonomin där det bedöms vara möjligt.

Beskedet från G20 lyfte sentimentet något och i Asien har börserna efter en initial nedgång återhämtat sig. Nikkei 225 stängde 0,7 procent upp, Hang Seng Index var vid 8.30- tiden 0,6 procent ned och Shanghai Composite Index ökade 2,2 procent.

Därmed stod de asiatiska marknaderna emot både fallet på Wall Street och statistik som visade att den japanska ekonomin befinner sig i recession. Japans BNP sjönk 0,4 procent, omräknat till årstakt, under det tredje kvartalet efter en nedgång med reviderade 3,7 procent under det andra kvartalet.

För svensk del har H&M redovisat sina försäljningssiffror under morgonen. I jämförbara butiker minskade försäljningen med 2 procent i oktober jämfört med en väntad nedgång på 2,6 procent, enligt SME Direkts prognossammanställning. Den totala försäljningen steg med 9 procent i oktober och där hade analytikerna väntat sig en ökning på 9,3 procent.

I spåren av Nokias prognossänkning under fredagen med påföljande kursfall har ett flertal rekommendations och riktkursförändringar kommit. Merrill Lynch har höjt rekommendationen för Nokia till köp från tidigare neutral och Bernstein har höjt till outperfrom från tidigare underperform. S&P Equity Research har däremot sänkt riktkursen för Nokia till 11 euro från tidigare 13 euro och Royal Bank of Scotland har sänkt till 15 euro från tidigare 16 euro.

Vidare har Merrill Lynch sänkt rekommendationen för SKF till underperform, från tidigare neutral.

Axis kan påverkas av att Dagens Industri i en analys i måndagens utgåva anser att det är köpläge i aktien. Tidningen konstaterar att bolaget haft en tuff resa på börsen under detta år, inte minst föranlett av att de långsiktiga tillväxtutsikterna för digital videoövervakning skruvats ned. Samtidigt kan Axis uppvisa förutsättningar för en god vinstutveckling och med starka finanser, god utdelningsförmåga och ändå goda tillväxtutsikter.

I övrigt har Lars Wollung utsetts till ny vd för Intrum Justitia. Han var tidigare vd för Acando.

Måndagens agenda bjuder på Empireindex från USA, som mäter industriklimatet i New Yorkregionen, för november klockan 14.30. Enligt Bloomberg News enkät väntas index ha sjunkit till -26,0 i november från -24,6 i oktober.

Klockan 15.15 kommer mer USA-siffror i form av industriproduktion och kapacitetsutnyttjande i oktober. Här väntas produktionen ha ökat med 0,2 procent, efter en nedgång med 2,6 procent i september. Kapacitetsutnyttjandet väntas ha stigit till 76,5, från 76,4 månaden före.

Bland dagens bolagsrapporter finns Peab och Peab Industri som båda redovisar sina siffror klockan 14.00.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?