1515

USA-börser: Deppig öppning väntas

Terminerna pekar på en rekyl ned när handeln i New York inleds på fredagen efter den stora uppgång som var under föregående handelssession.

Blandad makrostatistik, uttalanden från Ben Bernanke och en storförlust från Freddie Mac har varit i fokus.

En timme före öppningen kom statistik som visade att detaljhandelns försäljning i USA minskade med 2,8 procent i oktober, jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med att försäljningen skulle ha sjunkit 2,1 procent jämfört med föregående månad, enligt Bloomberg News sammanställning.

Något positivare var att de amerikanska importpriserna sjönk med 4,7 procent i oktober, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad 2007 steg priserna med 6,7 procent.

Analytiker hade räknat med att priserna skulle sjunka 4,4 procent jämfört med månaden före, och stiga med 8,2 procent jämfört med samma månad föregående år, enligt Bloomberg News snittprognos.

Samtidigt med statistiken sade Fed-chefen Ben Bernanke i ett inledande anförande inför en ECB-konferens i Frankfurt att centralbankerna världen över står redo att vidta de ytterligare åtgärder som krävs för att tina upp kreditmarknaderna. Han hänvisade till fortsatta spänningar på kreditmarknaderna även om det synts vissa tecken på förbättring i marknadernas funktionssätt.

Den totala marknadsreaktionen blev först en försvagning på indexterminerna men de återhämtade sig senare och stabiliserade sig något över den nivå som var innan beskeden.

I övrigt har Freddie Mac, som placerats under så kallat conservatorship, redovisat en förlust på totalt 25,3 miljarder dollar för det tredje kvartalet. Bolåneinstitutet har vidare bett det amerikanska finansdepartementet om stöd på totalt 13,8 miljarder dollar fram till den 29 november.

Sun Microsystems har meddelat att det kommer att göra sig av med så många som 6.000 medarbetare. Nedskärningen, som motsvarar cirka 18 procent av bolagets totala personalstyrka, bedöms spara bolaget 700-800 miljoner dollar årligen. Marknaden mottog dock beskedet ganska svalt i förhandeln och endast ett fåtal avslut har gjorts.

Klockan 16.00 kommer mer statistik i form av lager osålda varor samt det preliminära Michigan- indexet för november.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?