Annons

Stockholmsbörsen: Vänder uppåt

Stockholmsbörsen inledde torsdagens handel med svängiga rörelser, men är efter nära en och en halv timmes handel ordentligt upp. Volatiliteten var dock mycket hög i inledningen.

Det var baisse i New York igår och i Asien har det också varit negativa tongångar där Tokyobörsen noterade nytt tvåveckorslägsta. Uppgången i Stockholm är i linje med den på de ledande europeiska börserna.

SIX Generalindex var klockan 10.23 upp med 0,5 procent till 190 medan OMXS30-index steg med 0,8 procent till 635.

Omsättningen uppgick till 4,5 miljarder kronor.

Bland de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen steg Ericsson 2,0 procent till 52,30 kronor, H&M var oförändrad vid 254,50 kronor och Atlas Copco backade 0,8 procent till 59,50.

Riksbanken kommer att fortsätta vidta de åtgärder som behövs för att värna om den finansiella stabiliteten. Det sade riksbankschef Stefan Ingves i ett tal på torsdagen. Han påpekade vidare att andra åtgärder vid sidan av penningpolitiken krävs för att lösa problemen på de finansiella marknaderna. Ingves gav som exempel att de svenska bankerna har fått utökade möjligheter att låna i Riksbanken och de särskilda likviditetsstöd som har beviljats.

Bland storbolagsnyheter finns på torsdagen att AstraZenecas preparat Seroquel XR och Seroquel har godkänts för behandling av egentlig depression (MDD) vid bipolär sjukdom. Seroquel XR har även godkänts för behandling av medelsvåra till svåra maniska perioder vid bipolär sjukdom. Aktien höjdes 0,7 procent till 339 kronor.

Gruvbolaget Lundin Mining meddelade att det mot bakgrund av det nuvarande låga zinkpriset kommer placera den zinkproducerande gruvan Aljustrel i Portugal under tillsyn och underhåll samtidigt som zinkproduktionen från koppar/zinkgruvan Neves-Corvo kommer att avbrytas fram till dess att zinkpriset återhämtar sig. Ett resultat av detta beslut har en kostnad i resultaträkningen om 8 miljoner dollar som har tagits under det tredje kvartalet i år, med en sannolik ytterligare kostnad i resultaträkningen om 10-15 miljoner dollar innan årsskiftet. Aktien föll 2,9 procent. Bolaget lämnar även sin kvartalsrapport under eftermiddagen.

Råoljan föll kraftigt under onsdagen och fortsatte även att sjunka under torsdagsmorgonen. Bidragande till nedgången var fortsatt konjunkturoro och fallande börser. Dollarn har samtidigt förstärkts rejält, vilket också påverkat råvarupriserna negativtBrenolja för leverans i december kostade vid klockan 10.20 runt 52,20 dollar per fat.

Oljebolagen utvecklades blandat. PA Resources sjönk 2,2 procent, Lundin Petroleum steg 2,2 procent och den sedan en tid tillbaka mycket hårt pressade Vostok Gas-aktien rekylerade upp 6,1 procent. Dagens vinnare var Nibe som steg 7,5 procent efter att bolaget ökade vinsten efter finansnetto med 49 procent under tredje kvartalet.

Från USA kommer klockan 14.30 siffror över nya arbetssökande och handelsbalansen i september. Klockan 16.35 presenteras siffrorna över oljelagren.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?