ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Rea på bilar och platt-tv

Rekordrea väntar köpsugna svenskar. Snowboard och digitalkamera står på listan över vad som väntas reas ut redan före jul. Också bil- och båtförsäljare kommer att tvingas till ordentliga prissänkningar.
För den som funderar på att investera i en ny bil eller planerar att köpa en extra stor platt-tv kan julhandeln vara ett bra tillfälle att fynda. Stora lager beställda innan finanskrisen gör att många butiker kommer att känna sig tvingade att erbjuda vrakpriser för att slippa dyra lagerkostnader.

Prismässigt är det nya bil- och båtköpare som kan göra de största vinsterna i reella summor. På Mercedes i Stockholm kommer man under de kommande månaderna att rea ut företagets E-serie med cirka 25 procents rabatt.

”Jag har varit bilhandlare sedan 1992 och jag har aldrig varit med om något liknande. Jag vet att situationen är liknande också hos många andra bilhandlare. Men jag tror att det kan bli bråttom för den som vill fynda. Efter jul kommer våra lager att vara i fas med rådande marknadssituation”, säger Urban Qvarnström på Mercedes Stockholm.

Den som i stället siktat in sig på något för hemmet spås goda möjligheter till kap på platta tv-apparater och bärbara datorer. På Elgiganten säger man sig vara medveten om den situation som nu råder på marknaden. Företagets försäljningschef Anders Lindblom tror att kampen om kunderna kommer att ta fart ordentligt efter löneutbetalningarna i slutet av november.

”Inget företag kommer att chansa. Det är helt klart stora köplägen på många av våra produkter. Vi kommer att ha vanlig mellandagsrea men jag tror att många företag kommer att tvingas att rabattera produkter redan före jul. Ingen vill riskera att missa julruschen.”

Också inom kläd- och skobranschen spås stora mellandagsreor. Maria Sandow på branschorganisationen Svensk Stil säger att det redan nu är handlarnas marknad.

”Jag tycker redan nu att man ser fler rea-skyltar än tidigare år. Nu är alla metoder tillåtna för handlarna och vi kommer se en ordentlig kamp om kunderna.”

På klädkedjan MQ finns inga extra kampanjer inplanerade. Men företagets vd Johan Elfner medger att inget är uteslutet och att man ser på marknaden med tillförsikt.

”Just nu tar vi varje vecka som den kommer.”

Den som i stället hoppas på bra priser på skidor och andra sportartiklar kommer inte att bli besviken. Intersports vd Fredrik Johansson utlovar ordentliga rabatter och kampanjer också före jul.

"Det som skiljer denna jul från tidigare år är att kampanjerna och prissänkningar kommer att komma redan före jul och de kommer att vara ordentliga."

Tyck till