Annons

Stockholmsbörsen: Tungt för verkstad och finans

Kurserna på Stockholmsbörsen har fortsatt att falla i linje med omvärldsbörserna på tisdagen. Råvarubolag som var gårdagens vinnare tillhör förloraraktierna tillsammans med bank och finans. Fortsatt handelsstopp råder i Carnegie-aktien efter Riksgäldens övertagande under gårdagen.

SIX Generalindex var klockan 13.26 ned 3,2 procent till 199 medan OMXS30-index sjönk 3,5 procent till 661. Omsättningen uppgick till måttliga 4,8 miljarder kronor.

Gruvbolag som låg högt upp på vinnarlistan under gårdagen hade en sämre utveckling än index på tisdagen. Boliden backade 4,6 procent till 20,70 kronor och Lundin Mining 5,0 procent till 12,25 kronor. I råvarusektorn föll samtidigt stålkoncernen SSAB 6,4 procent till 73 kronor. Investmentbanken JP Morgan har sänke rekommendationen för aktien till neutral från övervikt.

Bank- och finansaktier hade också en svag utveckling dagen efter Carnegies indragna tillstånd och Riksgäldens övertagande av bolaget. SEB föll 7,3 procent till 76,75 kronor, Swedbank var ned 4,6 procent till 67,75 kronor och Handelsbanken backade 4,9 procent till 142,25 kronor. I sektorn föll också HQ Bank med 9,6 procent till 71 kronor.

Dagens vinnare är profilklädes- och presentreklamföretaget New Wave som redovisade 104 miljoner kronor i resultat före skatt för tredje kvartalet. Det var högt över förväntningarna som låg på 65 miljoner. Bolaget står fast vid utsikterna om vinstökning under helåret 2008, men osäkerheten i prognosen har ökat.

"Det var verkligen en överraskande stark rapport det här. Vi var tvungna att sitta och gå igenom siffrorna flera gånger för att kolla att de faktiskt stämde", sade en analytiker till Nyhetsbyrån SIX. Aktien rusade 22 procent till 12,90 kronor.

Gårdagens rapportförlorare NCC fortsatte ned 6,8 procent till 51,25 kronor under tisdagen. Deutsche Bank sänkte riktkursen till 40 kronor från 55. I sektorn föll även Skanska 4,1 procent till 69,50 kronor medan Peab sjönk 3,1 procent till 22,10 kronor.

I verkstadssektorn var det också svag utveckling. Bland fordonstillverkarna föll Volvo 4,4 procent till 39,30 kronor och Scania 2,4 procent till 61,25 kronor. ABB och Atlas Copco föll 4,9 procent till 93 kronor respektive 4,2 procent till 62,75 kronor.

Flygbolaget SAS föll 7,5 procent till 32,30 kronor. Den tyska flygjätten Lufthansa överger sina planer på att köpa SAS, skriver Süddeutsche Zeitung. Den enda potentiella köparen som är kvar är Air France-KLM, men dessa är troligen heller inte intresserade då Norden ligger utanför deras kärnområde, skriver tidningen.
Jonathan Axelsson, tel 031- 350 64 63
Nyhetsbyrån SIX


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?