1515

Stockholmsbörsen: Raset tilltog mot slutet

Kurserna på Stockholmsbörsen pressades markant nedåt under tisdagens handelssession. Den svenska nedgången var något större än den på de ledande Europabörserna. Råvarubolag som var gårdagens vinnare tillhörde förloraraktierna tillsammans med bank och finans. Fortsatt handelsstopp rådde i Carnegie-aktien efter Riksgäldens övertagande.

SIX Generalindex var vid stängning ned 4,9 procent till 195 medan OMXS30-index sjönk 5,2 procent till 649. Omsättningen uppgick till måttliga 11,5 miljarder kronor.

Gruvbolag hade en sämre utveckling än index på tisdagen. Boliden backade 7,4 procent till 20,10 kronor och Lundin Mining 14,0 procent till 11,10 kronor. I råvarusektorn föll samtidigt stålkoncernen SSAB 10,6 procent till 69,75 kronor. Investmentbanken JP Morgan sänkte rekommendationen för aktien till neutral från övervikt.

Bank- och finansaktier hade en svag utveckling dagen efter Carnegies indragna tillstånd och Riksgäldens övertagande av bolaget. SEB föll 10,0 procent till 74,50 kronor, Swedbank var ned 5,6 procent till 67 kronor och Handelsbanken backade 8,4 procent till 137 kronor. I sektorn föll också HQ Bank med 8,3 procent till 72 kronor.

Dagens överraskning var profilklädes- och presentreklamföretaget New Wave som redovisade 104 miljoner kronor i resultat före skatt för tredje kvartalet. Det var högt över förväntningarna som låg på 65 miljoner. Bolaget står fast vid utsikterna om vinstökning under helåret 2008, men osäkerheten i prognosen har ökat.

"Det var verkligen en överraskande stark rapport det här. Vi var tvungna att sitta och gå igenom siffrorna flera gånger för att kolla att de faktiskt stämde", sade en analytiker till Nyhetsbyrån SIX. Aktien noterade en uppgång om 13,2 procent till 12 kronor.

Gårdagens rapportförlorare NCC fortsatte ned 7,3 procent till 51 kronor under tisdagen. Deutsche Bank sänkte riktkursen till 40 kronor från 55. I sektorn föll även Skanska 3,8 procent medan Peab sjönk 2,6 procent.

I verkstadssektorn var det också svag utveckling.

Volvo föll 5,7 procent till 38,20 kronor. Norska Volvo Aero presenterade ett avtal med Pratt & Whitney som tillsammans med tidigare avtal ingångna mellan bolagen, har ett totalvärde på mer än 700 miljoner dollar. Volvo presenterade även nya varsel om 900 personer inom Volvo Powertrain. Varslen kom i spåren av de stora varsel som meddelats inom divisionerna Construction Equipment, anläggningsmaskiner, och Lastvagnar under hösten. På bolagets fabrik i Skövde drabbas cirka 500 personer och på fabriken i Köping varslas 180 arbetare. Även redan hårt drabbade Göteborg berörs.

"Det har gjorts varsel både på Lastvagnar och inom Anläggningsmaskiner och det är klart att när man varslar där, med tanke på vad dem säljer för produkter, i varje produkt så sitter det ju en motor och en växellåda. Då blir det ju så här", sade informationschefen Mårten Wikforss till Nyhetsbyrån SIX.

Börshumöret blev inte bättre av att Standard & Poors sänkte sina utsikter för verkstadskoncernen Sandvik till negativa från tidigare stabila. Bolagets aktie tappade 5,6 procent till 50,25 kronor.

I sektorn minskade Scania 6,8 procent till 58,50 kronor. ABB och Atlas Copco föll 6,4 respektive 5,3 procent.

Flygbolaget SAS dök 7,7 procent till 32,20 kronor. Den tyska flygjätten Lufthansa överger sina planer på att köpa SAS, skrev Süddeutsche Zeitung. Den enda potentiella köparen som är kvar är Air France-KLM, men dessa är troligen heller inte intresserade då Norden ligger utanför deras kärnområde, skrev tidningen.

Teknikhandelskoncernen Lagercrantz rapporterade efter lunchtid ett resultat efter finansnetto på 30 miljoner kronor för det brutna räkenskapsårets andra kvartal. Det innebar en ökning med 3 miljoner kronor från samma period i fjol. Aktien Trycktes ned 7,6 procent i handeln.


Innehåll från CHG-MeridianAnnons

Hållbar finansiering av IT för den moderna arbetsplatsen

Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN.
Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN.

Med rätt partner och finansieringslösning av IT-utrustning kan företag sänka sina kostnader, minska arbetsbördan och öka sin säkerhet samtidigt som de blir en del av en hållbar livscykelshantering. Det här bevisar CHG-MERIDIAN dagligen med sina skräddarsydda helhetslösningar för en effektiv teknikhantering som de förser till över 12 000 kunder. 

– Flera av våra kunder har tidigare upplevt stora utmaningar med att hantera sin IT-utrustning på ett effektivt sätt. Tillsammans med finansiering har vi kunnat erbjuda dem en skräddarsydd lösning som underlättar hanteringen samtidigt som de minskar deras arbetsbörda och blir en del av en cirkulär lösning, förklarar Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN. 

CHG-MERIDIAN hjälper sina kunder med hantering av teknikutrustning under hela dess livscykel. Det är en flexibel lösning där du enkelt kan byta ut, addera eller förlänga hyresperioden av utrustning. 

– Vi hjälper till att planera och implementera tekniken och hämtar upp den när man inte längre är i behov av den. Vi ser därefter till att produkterna får ett andra liv innan de återvinns, och garanterar därmed ett andrahandsvärde åt kunden, fortsätter Fredrik Tiilikka. 

Var med och skapa morgondagens hållbara arbetsplats 

CHG-MERIDIANs livscykelmodell skapar alltså inte bara mervärde för kunden, utan gör dessutom en betydande skillnad för miljön. 

– Med vår stora erfarenhet inom återanvändning och vidareförsäljning vet vi vad som krävs för att åstadkomma bra resultat, både för våra kunder och för miljön. För de företag som vill jobba ännu mer aktivt för miljön är vår nylanserade finansieringslösning carbonZERO ett alternativ, där hela livscykeln för kundens finansierade IT-utrustning är helt koldioxidneutral, berättar Fredrik Tiilikka.

Enkelt att gå över till en hyreslösning med CHG-MERIDIAN

Har man som företag redan en inarbetad relation med en eller flera leverantörer är det fortfarande fullt möjligt att gå över till en skräddarsydd finansieringslösning med CHG-MERIDIAN. 

–Eftersom vi är helt oberoende av leverantörer och banker kan vi enkelt anpassa våra lösningar helt i enlighet med våra kunders behov. Kunden kan alltså själv välja vilken, eller vilka leverantörer som passar dem bäst och vi samlar därefter allt i en och samma månadskostnad. Man behöver inte binda upp sig till en specifik leverantör, och kan enkelt addera eller byta ut utrustning man inte längre är i behov av, säger Fredrik Tiilikka. 

CHG-MERIDIAN erbjuder även ISO-certifierad och säker dataradering, som uppfyller krav om informationssäkerhet, så att företag som hanterar mycket data kan känna sig trygga när de byter ut sin utrustning. 

– Vi stödjer våra kunder längs hela livscykeln, med allt från planering inför ett projekt till finansiering och sen återtag med en certifierad dataradering och hållbar remarketing.

På så sätt kan de uppgradera sin IT-utrustning på ett säkert sätt med bästa möjliga totalkostnad, avslutar Fredrik Tiilikka. 

Om CHG-MERIDIAN

CHG-MERIDIAN hjälper kunder att minska arbetsbördan, sänka kostnader och risker genom att erbjuda anpassade IT-lösningar i kombination med finansiering. Deras tjänster fokuserar på hela den tekniska livscykeln, med fokus på hållbarhet och miljö.

Med närvaro i 28 länder och 1200 anställda, erbjuder de hållbara, snabba och fullt integrerade tjänster världen över. 

Läs mer på chg-meridian.se

 

Mer från CHG-Meridian

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CHG-Meridian och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?