1515

Uppgången mattades på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen steg kraftigt i den inledande handeln på måndagen men uppgången mattades under eftermiddagen efter att de amerikanska börserna öppnat med mindre uppgångar än förväntat.

Vid stängning var OMXS30 0,8 procent högre till noteringen 685. Omsättningen uppgick till blygsamma 11,8 miljarder kronor. Sedan årslägstanoteringen den 27 oktober har indexet nu återhämtat sig med 19 procent.

"De uppgångar vi ser är en typ av normaliseringsprocess av tillgångsvärden därför att aktier tidigare blev för lågt värderade i förhållande till räntor och andra tillgångar", kommenterar en aktiestrateg till Nyhetsbyrån Direkt.

På söndagen tillkännagav Kinas regering en ekonomisk stimulansplan. Paketet omfattar 586 miljarder dollar, som syftar till att sporra tillväxten i världens fjärde största ekonomi då USA, Europa och Japan vacklar på randen av recession. Det fick aktiemarknaderna i Asien och Europa att stiga rejält under måndagsförmiddagen.

I spåren av stimulanspaketet var det framför allt konjunkturkänsligt som verkstad och råvarurelaterat som ledde uppgångarna i Europahandeln under måndagen. För svensk del var ABB upp 8,0 procent till 97:75 kronor, Atlas Copco A steg 9,6 procent till 65:50 kronor och Sandvik klättrade 5,5 procent till 53:25 kronor.

"Med Kina som stod för runt 27 procent av den globala ekonomiska tillväxten förra året, bör detta paket definitivt hjälpa till för att undvika en global recession", sade Ben Porter, analytiker på IG Markets, till Bloomberg News.

På råvarumarknaden har oljan och andra råvaror noterat uppgångar efter det kinesiska stimulanspaketet, dessutom stärktes dollarn. Boliden lyfte 6,4 procent till 21:90 kronor och Lundin Petroleum var 5,3 procent högre till 43:90 kronor.

Banksektorn gick klart sämre än marknaden i övrigt och framför allt de banker med störst exponering mot Baltikum.

Den lettiska staten tog i helgen över aktiemajoriteten i Parex Bank för att säkra stabiliteten i landets finansiella system, vilket understryker problemen i Baltikum. SEB A sjönk med 5,2 procent till 82:75 kronor och Swedbank A var ned med hela 6,6 procent till 71:00 kronor.

H&M sjönk med 4 procent till 278:00 kronor trots att försäljningen i de tyska klädbutikerna steg med 10 procent under vecka 45, jämfört med motsvarande vecka i fjol. Aktien hölls tillbaka av att JP Morgan sänkt rekommendationen till neutral, från tidigare övervikt.

"Vi börjar bli allt mer oroliga för den nordiska och tyska klädmarknaden, vilka tillsammans med en del valutarisk och kostnadstryck från nya initiativ gör att H&M måste göra bra ifrån sig för att klara att nå samma resultatnivå nästa år som innevarande år", skrev JP Morgan i analysen.

Astra Zeneca steg med 1,8 procent till 337:50 kronor Bolaget mottog på söndagen positiva studieresultat för Crestor, analytiker räknar med höjda estimaten för Astra Zeneca efter nyheten.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?