USA-börserna: Nedåt igen

New York-börserna noterade mindre nedgångar en bit in i torsdagssessionen med undantag från tekniktunga Nasdaq som var marginellt upp. Dow Jones index steg inledningsvis med som mest runt 2 procent. Uppgången kom dock av sig och har sedan svängt oroligt på nedsidan om nollstrecket.

Det spekuleras i att det upphävda blankningsförbudet orsakat dagens kraftiga fall i enskilda aktier. Bland förlorarna märktes fordonsjätten GM och Morgan Stanley. Finanssektorn utvecklades blandat. IBM:s starka rapport placerade teknikaktierna som ledare medan oljebolagen föll tungt. Vidare var klädhandlarnas septembersiffror som väntat svaga.

Dow Jones index var kl. 20.02 ned med 0,8 procent till 9.182. På den bredare marknaden var S&P 500 index ned med 1,0 procent till 975 medan Nasdaq Composite index steg 0,2 procent till 1.727.

Omsättningen på NYSE uppgick till 975 miljoner aktier och på Nasdaq till 1.652 miljoner aktier.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp 8 punkter till 3,80 procent samtidigt som trettioårsräntan var upp 4 punkter till 4,10 procent.

Visst stöd till marknaden som helhet har kommit från IBM som kom med en preliminär rapport för det tredje kvartalet som överträffade förväntningarna efter onsdagens stängning. Samtidigt upprepade IT-jätten prognosen för helåret. Aktien steg 2,0 procent under torsdagshandeln.

Samtidigt var tekniksektorn som helhet betydligt starkare än övriga börsen. Dow Jones-komponenterna Microsoft och Intel noterades upp 2,8 respektive 3,3 procent. Apple steg 3,0 procent och Google avancerade 0,6 procent.

Nyhetsflödet kring finanssektorn har varit tämligen lugnt på torsdagen. Flera av aktierna i sektorn noterade dock kraftiga fall då blankningsförbudet mot flertalet amerikanska aktier har upphört att gälla och ökar på säljtrycket.

Wachovia föll 16 procent, Wells Fargo backade 11 procent och Morgan Stanley föll 12 procent.

Bankjättarna klarade sig dock relativt bra. JP Morgan steg 3,0 procent och Bank of America var upp måttliga 0,2 procent medan Citigroup tappade 1,4 procent.

En annan aktie som varit satt under blankningsförbud var fordonsjätten General Motors (GM) vars aktie idag noterades 15 procent lägre på svaga försäljningssiffror för den europeiska marknaden. Branschkollegan Ford var med 11 procent.

En annan aktie som rasade var försäkringsjätten American International Group. Fed uppgav sent på onsdagen att man lånar ut ytterligare 37,8 miljarder dollar till AIG. Draget från centralbanken kan ses som att de ursprungliga 85 miljarder dollarna inte räckte till. AIG-aktien rasade 18 procent.

Energibolagen straffades av ett sjunkande råoljepris. Råolja med leverans i november var ned drygt två procent till drygt 87 dollar på NYMEX-börsen.

Exxon Mobil tappade 4,5 procent och ChevronTexaco pressades 5,2 procent.

Flera klädbolag inkom med försäljningssiffror för september.

Gap uppvisade en minskad jämförbar försäljning om 11 procent medan den totala försäljningen i september sjönk med 6 procent. Aktien tappade 2,2 procent.

Abercrombie & Fitchs jämförbara försäljning backade samtidigt med hela 14 procent. Bolaget bedömer att nettoresultatet för det andra halvåret kommer att bli lägre än vad bolaget tidigare prognostiserat. Aktien föll 11 procent.

För lågprisaktören TJX vek försäljningen ned med 1 procent för jämförbara butiker under månaden. Bolaget sänkte även sin prognos för det tredje kvartalet. TJX-aktien var ned 6,7 procent.

I dagens statistikskörd kom siffrorna över antalet nya arbetssökande in ganska mycket i linje med förväntningarna. Antalet uppgick till 478.000 vecka 40, att jämföra med väntade 475.000.

De amerikanska grossistlagren steg 0,8 procent i juli. Marknaden hade väntat sig en uppgång med 0,5 procent i lagren.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?