1515

Stockholmsbörsen: Uppgången håller i sig

Efter att ha fallit kraftigt tidigare i veckan återhämtade sig Stockholmsbörsen under torsdagen i likhet med de ledande europeiska börserna. Till skillnad mot de senaste dagarna höll sig indexet kvar i klart positivt territorium även en bit in på eftermiddagen.

Vid klockan 14.00 var OMXS30 3,1 procent högre till noteringen 684,2. Omsättningen uppgick till 9,4 miljarder kronor. Innan dagens öppning hade indexet fallit med 15 procent under de tre senaste handelsdagarna.

Magnus Axén, analyschef på Evli Bank, säger till Nyhetsbyrån Direkt att gårdagens samordnade räntesänkning från bland andra Federal Reserve, ECB, BOE och Riksbanken antagligen sjunkit in lite grann och att det var ett steg i rätt riktning.

"Mycket av den oro som varit, om man tittar tillbaka, bygger på den stagflationsoro som har funnits. Vi har haft en högre tillväxt under många år men också byggt upp ett inflationstryck och när sedan subprimeproblemen ledde till att man slog i väggen har inflationen hängt kvar. När centralbankerna nu gör bedömningen att inflationen är på väg ned är det en positiv indikation och istället för att aktiemarknaden ska vara klämd från två håll kan det nog nu bli lite lättnader i form av lägre inflationsförväntningar och lägre räntor", säger Magnus Axén.

OMXS30 har trots dagens uppgång tappat kring 48 procent jämfört med toppen sommaren 2007 och handlas på samma nivåer som 2004.

"Marknaden har rent matematiskt diskonterat väldigt mycket. Världens ekonomi är betydligt större än vad den var 2004. Om man tittar på företagens vinster, så även om de kanske ska ned kraftigt, är de också på betydligt högre nivåer än vad de var då. Det här är en av de värsta kriser vi har sett, men det återspeglas också i dagens värderingar. Om det bara skulle komma tillbaka till någorlunda normaliserade förhållanden inom rimlig tid, så är det ganska billigt nu", säger Magnus Axén.

Stöd till marknaden kom också från att IBM efter stängningen i New York på onsdagen redovisat en preliminär rapport för det tredje kvartalet som visade på ett bättre resultat än väntat. IBM upprepade samtidigt helårsprognosen för resultatet. Aktien steg med 5,2 procent i förhandeln i New York och lyfte även terminerna för USA-indexen.

Banksektorn tillhörde en av de bättre branscherna på Stockholmsbörsen med uppgångar för Swedbank A på 8,5 procent till 89:75 kronor, SEB A klättrade 5,2 procent 101 kronor, SHB A avancerade 5,5 procent till 148 kronor och Nordea ökade 4,4 procent till 73 kronor.

Finanssektorn steg kraftigt även i Europahandeln. Bland annat lyfte Dexia med 26 procent i Bryssel efter att Belgien, Frankrike och Luxemburg kommit överens om att förse den fransk-belgiska banken med en statlig lånegaranti på maximalt 4,5 miljarder euro.

Cykliskt som varit under hård press den senaste tiden vände upp. ABB som tappat över 25 procent sedan en månad tillbaka steg med 5,4 procent till 112:75 kronor. SKF B, som förlorat 15 procent den senaste veckan, ökade 2,4 procent till 74 kronor. Alfa Laval klättrade med 6,9 procent till 62 kronor.

Råvarusektorn var en annan bransch som utvecklades väl efter att högre riskaptit även lyft metallpriserna och fått oljeprisfallet att bromsas upp. Koppar och zink steg 1,9 respektive 4,9 procent på LME och WTI-oljan var kring 89 dollar per fat på Nymex. Boliden steg med 11,5 procent till 26:20 kronor, Lundin Mining avancerade 7,8 procent till 14:55 kronor och Lundin Petroleum ökade 4,6 procent till 45:10 kronor.

De bolag som har rysslandsexponering fick också se sina aktier återhämta sig. Aktiehandeln i Ryssland återupptogs på morgonen efter att ha varit stängd sedan onsdagen på grund av kraftiga fall på marknaderna. Uppgången blev dock så kraftig att Micex-börsen från och till stoppade aktiehandeln. Vid 14-tiden var dock handeln igång och både Micex Index och RTS var 10 procent upp.

Vostok Gas, som endast har tillgångar i det ryska gasbolaget Gazprom steg med 8,6 procent till 149 kronor. West Siberian, som har verksamhet i Ryssland och Kazakstan, var 4,7 procent högre till 4:23 kronor.

Ericsson B steg med 1,5 procent till 48:40 kronor. Citigroup har sänkt riktkursen till 68 kronor från tidigare 98 kronor men upprepar köp. Bakom riktkurssänkningen ligger att banken sänker sina estimat för bolaget efter mer försiktiga utsikter för nätverksdelen och högre förluster för Sony Ericsson.

SCA B var oförändrad till 65:50 kronor och hölls tillbaka av att Cheuvreux nedgraderat aktien till underperform med riktkurs 75 kronor från tidigare 120 kronor. Förändringen kommer sedan Cheuvreux sänkt resultatestimatet för 2009 med 25 procent med anledningen av svaghet i förpackningsverksamheten.

Bland övriga aktier som hade större rörelser fanns Rezidor som handlades upp 13 procent till 18:80 kronor och fick stöd av att Merrill Lynch inlett bevakningen av aktien med rekommendationen köp.

Epicept lyfte 28 procent till 6:80 kronor efter nyheten att EU-kommissionen har gett ett marknadsgodkännande för bolagets preparat Ceplene för behandling av AML. Godkännandet öppnar för att Ceplene ska kunna säljas i 27 EU- länder samt Island, Lichtenstein och Norge.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?