Stockholmsbörsen: Hela uppgången utraderad

Stockholmsbörsen inledde starkt på torsdagen, i linje med omvärlden. Rallyt höll i sig till drygt en timme före stängning, men då var det tvärstopp och uppgången raderades ut.

OMXS-index stängde till slut på 208,6, en nedgång på 0,6 procent.

Riskaptiten såg först ut att vara tillbaka på Stockholmsbörsen när torsdagshandeln inleddes efter raset på 6,4 procent i onsdags. Strax före klockan 16 var uppgången för OMXS-index nästan 4 procent.

Men sedan när handeln på Wall Street kom igång vände allt tvärt nedåt.

Vad som såg ut som en rejäl återhämtning slutade med en fortsättning nedåt.

Därmed har börsen tappat 40,7 procent sedan årsskiftet.

Aktier i läkemedels- och råvarusektorn drog mest nedåt enligt branschindex, medan tydliga lyft noterades för energiaktier och teleoperatörer.

Utvecklingen i Stockholm låg i linje med vad som ägde rum på ledande Europabörser.

"Jag tolkar det som att marknaden fortsätter att kastas mellan hopp och förtvivlan. Det är väldigt, väldigt stora rörelser och det är i sig inte något bra. Men vi räknar med att det kommer att vara så här hela hösten", säger Rodney Alfvén, analyschef på CA Cheuvreux, till TT.

Alfvén tror att börsen, hittills i år ned med omkring 40 procent, i och för sig börjar återhämta sig innan hela finanskrisen är utagerad. Men än så länge har han ingen vändning i sikte.

"Vad vi ser nu är mängder med banker som går omkull, som får statlig hjälp och som blir förstatligade. Innan allt det här är utrett kan det ta minst ett, men kanske snarare två eller tre år. Det är väldigt många komplicerade transaktioner mellan banker, mellan stater och banker som ska utredas."

Ericsson rasade 5,4 procent till 45:10 efter det att koncernchefen Carl-Henric Svanberg på ett seminarium konstaterat att konjunkturen försämras av krisen. "Det är naturligtvis omtumlande för alla och har blivit besvärligare och djupare än någon kunde ha trott", sade han bland annat.

Nordea var en annan tung förlorare, ned med 3,9 procent till 67:20 kronor. Men de andra tyngre svenska finansaktierna klarade sig bättre. Swedbank steg med 2,7 procent till 85 kronor. OMX Stockholm, All Share


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?