1515

Köksmästaren tar över på Edsbacka

Mitt i finanskrisen tar Fredrik Pettersson över Sveriges enda tvåstjärniga restaurang, Edsbacka Krog i Sollentuna, efter Christer Lingström.
Ägarbytet kommer med all säkerhet att kosta krogen dess båda Michelinstjärnor.

Kortsiktigt kan lågkonjunkturen bli ett större bekymmer än ett par förlorade stjärnor.

"Jag skulle gissa att det slår med 25 procent på omsättningen. Det är min mardrömskalkyl kan man säga", säger den nye krögaren.

Fredrik Pettersson tar över huvudrollen i alla avseenden på Edsbacka Krog. Köksmästare är han redan. Från den 1 november tar han över som krögare och vd.

"Jag blir ansiktet utåt, men Christer Lingström försvinner inte helt ur bilden. Han kommer att vara kvar i bakgrunden som rådgivare och bollplank."

Christer Lingström behåller bistron tvärs över gatan och förblir, tillsammans med Bengt Gylleus, ägare till fastigheten som hyser Edsbacka Krog. Driftbolaget köper Fredrik Pettersson för en summa som inte är offentlig.

Överlåtandet av ägandet kommer att ske gradvis.

"Till att börja med blir jag ensam ägare till krogen. Jag har inte hunnit tänka längre", svarar Fredrik Pettersson på frågan om hur den framtida ägarbilden kommer att se ut.

Edsbacka Krog fyllde 25 år i våras och Fredrik Pettersson har varit med nästan hela tiden.

"Christer Lingström och jag har känt varandra och jobbat ihop i 20 år", berättar han.

Det borgar för kontinuitet.

"Jag har stått i det här köket i 16 år, jag började som fast anställd 1992, så det blir absolut inga stora förändringar", försäkrar Fredrik Pettersson.

"Men jag skulle vilja bredda målgruppen och hitta en yngre generation gäster. Det kommer så smått, de som är i 30-årsåldern börjar hitta hit."

Fredrik Pettersson har stått i köket lika länge som Edsbacka Krog har varit stjärnkrog i den franska krogguiden "Guide Michelin".

Den första stjärnan kom 1992, den andra 2000.

När 2009 års upplaga av "Guide Michelin" kommer i mars nästa år lär stjärnorna vara borta.

"Jag har informerat "Guide Michelin" om vad som händer", berättar Christer Lingström.

Det vanliga är att stjärnorna stryks när en restaurang byter krögare.

"Mister vi stjärnorna är det för att det är krögarbyte, då har det inget med kvaliteten att göra", säger Fredrik Pettersson förtröstansfullt.


Innehåll från DurocAnnons

Laserytbehandlingar är ett hållbart alternativ som förlänger komponenters livslängd

Joachim Andersson, VD på Duroc Laser Coating.
Joachim Andersson, VD på Duroc Laser Coating.

Att renovera slitna eller trasiga delar eller tillverka nya komponenter med hjälp av laserteknologi är både miljösmart och kostnadseffektivt. Det ger bland annat ett hållbart resursutnyttjande för industrin eftersom komponenterna tack vare ytbehandlingsmetoden får en betydligt längre livslängd än de annars skulle haft. 

Det finns många fördelar för industrin att idag titta på alternativa reparationsmetoder som är mer hållbara än de traditionella, exempelvis laserytbehandlingar i form av laserpåsvetsning, laserimpregnering och laserhärdning. 

–Vi hjälper bland annat företag när de fått slitage på rörliga delar i sin produktion, där vi reparerar komponenter som annars skulle skrotats. Laserytbehandlingen gör att komponenten får en bättre anpassad yta där det behövs som mest och på så sätt en livslängd efter renovering som är betydligt längre än den var innan. Detta är både kostnadseffektivt och resurseffektivt vilket minskar produktionsstopp och är bra för miljön, säger Joachim Andersson, VD på Duroc Laser Coating.

Ett längre hållbart liv

Det är inte bara trasiga eller slitna komponenter som kan få längre livslängd, även nya komponenter kan genom innovativa lösningar med laser få ett längre liv. 

– Vi märker att fler och fler tillverkande företag inser konkurrensfördelarna med att öka hållbarheten redan vid nytillverkning och idag är cirka 60-70 procent av vår omsättning inom det området. Vi har genom åren byggt upp en unik kompetens i Sverige kring laserytbehandlingar vilket gör att vi har blivit en intressant samarbetspartner för tillverkande företag. Allra bäst blir det när vi kommer in redan i konstruktionssteget och hjälper kunderna att designa unika laserytbehandlade komponenter med lång livslängd, berättar Joachim Andersson. 

Ökad produktprestanda och färre deformationer 

Metalluppbyggnad med laserteknologi möjliggör ökad produktprestanda och möter krav på extrema yt- och funktionsegenskaper gällande bland annat friktion, korrosion och slitage. Eftersom man genom laserteknologin kan kontrollera värmetillförseln blir det också färre geometriska deformationer, förklarar Joachim Andersson. 

– Vi kan specialanpassa hela ytskikt eller delar av en komponent. Några produktexempel som vi gör är glidlager, ventiler, pressverktyg, slitfoder, kolvstänger, rullar, slitplåtar, bussningar, axlar, kuggar, hylsor samt drivhjul. 

Ett starkare och tunnare ytskikt

Duroc Laser Coatings kunder återfinns idag bland annat inom kraft-, gruv-, stål-, papper-, massa- samt process- och verkstadsindustrin. 

– Laserytbehandlingen gör att du inte slösar på material i onödan och får en komponent med rätt egenskaper på rätt plats. Skikten är alltid hundra procent atomiskt bundna till grundmaterialet och skikttjockleken kan anpassas efter behov. Genom att kontrollera energitillförseln kan vi arbeta med fler materialkombinationer än man kan göra med andra tekniker, exempelvis påsvetsning med karbidmatriser vilket skapar ytor med extremt bra nötningsbeständighet, avslutar Joachim Andersson.   

Om Duroc Laser Coating

Vi är Sveriges ledande företag inom laserytbehandling och driver ständigt utvecklingen framåt. Vi erbjuder renovering av stålytor och nytillverkning av kundunika ytbehandlade komponenter i små och stora serier. Vi hanterar allt från enstaka gram till flera ton, diametrar upp till två meter och längder upp till 15 meter. Vi har, sedan starten 1987, byggt upp en unik kompetens på plats i Luleå och vi är idag 12 anställda. 

Duroc Laser Coating ingår som en del i industrikoncernen Duroc AB. 

Läs mer om Duroc Laser Coating och fördelarna med laserytbehandling på duroclasercoating.com Besök deras linkedin här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Duroc och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?