1515

Stockholmsbörsen: Räkna med nedgångar

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar kraftiga fall när handeln i Europa inleds på onsdagen efter stora nedgångar i både USA och Asien.

Börserna i New York föll för femte dagen i rad på tisdagen sedan investerarna åter vänt fokus mot problemen i finanssektorn. Att Federal Reserve nu går in och köper commercial papers och duvaktiga kommentarer från Fed-chefen Ben Bernanke lyckades inte lugna marknaderna.

Efter initiala uppgångar försvagades aktiemarknaden i USA successivt under handelssessionen och efter förstärkt säljtryck i den senare delen av handeln slutade Dow Jones 5,1 procent lägre, till den lägsta nivån sedan september 2003.

S&P 500 tappade 5,7 procent och gick under den psykologiskt viktiga 1.000-nivån, också det för första gången sedan oktober 2003. Indexet har under de senaste fem dagarna fallit med 14,6 procent, den största femdagarsnedgången sedan börskraschen i oktober 1987. Nasdaq Composite backade 5,8 procent.

Morgan Stanley stängde 25 procent ned, efter att som mest tappat 40 procent under handelssessionen. Rykten cirkulerade kring att japanska Mitsubishi UFJ ska dra sig ur uppgörelsen om en investering på 9 miljarder dollar, men detta dementerades av Morgan Stanley och bidrog till återhämtningen för aktien.

Bank of America föll 26 procent efter att bankjätten tidigarelagt sin rapport vilken visade på ett vinstfall med 70 procent under tredje kvartalet. Samtidigt halveras utdelningen och en nyemission om 10 miljarder dollar genomförs. Banken sade att det inte enbart kommer att använda det nya kapitalet till att finansiera köpet av Merrill Lynch utan också för att absorbera förluster kopplade till kreditkortsverksamheten.

I ett tal på tisdagskvällen sade Ben Bernanke att utvecklingen på marknaderna nu visar på ett större hot mot tillväxten och att det finansiella systemet är under "extraordinär stress". Ben Bernanke sade även att prognosen för inflation förbättrats något och sammantaget tolkades talet som en mycket tydlig signal om kommande räntesänkningar.

Efter stängningen kom aluminiumjätten Alcoa med sin rapport som först ut bland de stora amerikanska bolagen att rapportera för det tredje kvartalet. Resultatet blev klart sämre än väntat och bolaget kommer att stoppa sitt återköpsprogram. Aktien tappade 3,1 procent i efterhandeln efter att ha fallit med 7,7 procent i den ordinarie handeln.

På de asiatiska marknaderna har det varit ännu större fall än på Wall Street under natten efter oro för att nya finansaktörer ska falla i spåren av kreditkrisen. Nikkei 225 stängde 9,4 procent lägre, den tredje största nedgången någonsin för indexet. I Indonesien handelsstoppades börsen efter ett fall på över 10 procent.

Under natten har Japan och Australien pumpat in motsvarande 22 miljarder dollar i det finansiella systemet och Hongkongs monetära myndighet, HKMA, sänkte sin styrränta. Men det gav följaktligen inget märkbart stöd till marknaden.

Av nyheter från Europa finns att det brittiska finansdepartementet meddelat att de kommer att erbjuda tillräcklig kortsiktig och nödvändig likviditet till marknaden. Åtgärderna omfattar 25 miljarder pund som ställs till bankernas förfogande. Samtidigt uppger Bank of England att de erbjuder ökad likviditet i en omfattning av minst 200 miljarder pund.

För svensk del har Riksbanken beslutat att ändra kraven för säkerheter i betalningssystemet RIX. Den tillåtna andelen av de totala säkerheter som utgörs av säkerställda obligationer höjs från 75 procent till 100 procent. Riksbanken har även beslutat att lämna särskilt likviditetsstöd med en kredit på upp till 5 miljarder kronor till Kaupthing Bank Sverige.

Swedbank meddelade på tisdagskvällen att det inte har någon exponering mot isländska banker och ser ingen anledning att göra någon reservering för engagemang med nordiska banker med isländska ägare. Banken uppgav vidare, som tidigare kommunicerats, att den har en exponering på totalt 564 miljoner kronor mot FIH, en dansk bank som tidigare ägdes av Swedbank och som nu ägs av Kauphting.

På onsdagens agenda finns SCB-statistik över industriproduktion och industriorder i augusti och klockan 12.30 kommer resultatet från Riksbankens auktion av sexmånadersväxlar för 100 miljarder kronor.

Den utländska agendan består av reviderad BNP för andra kvartalet från euroområdet och tysk industriproduktion i augusti, som väntas ha sjunkit 0,3 procent från i juli, enligt Bloomberg News prognosenkät. Till eftermiddagen kommer IMF med höstprognos klockan 15.00 och från USA presenteras statistik över kontrakterade husköp i augusti klockan 16.00.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?