Räntor & valutor: Korta räntor tappar

Kraftiga börsnedgångar har fått de amerikanska marknadsräntorna har sjunkit 2-5 punkter under tisdagskvällen, med störst nedgångar i kortare löptider.

Den amerikanska tvååriga statsobligationsräntan har sjunkit 5 punkter från tisdagens svenska stängning till 1,44 procent. Tioårsräntan har sjunkit 2 punkter till 3,50 procent.

Fortsatt finansoro fick USA-börserna att falla tungt på tisdagen med Dow Jones ned 5,1 procent. Under onsdagen har börsrasen spridit sig till Asien med Nikkei 225 tidig morgon ned 6,0 procent.

Att Federal Reserve nu går in och köper commercial papers och duvaktiga kommentarer från Fed-chefen Ben Bernanke var inte nog för att lugna de skrämda marknaderna.

I ett tal på tisdagskvällen sade Fed-chefen att utvecklingen på marknaderna nu visar på ett större hot mot tillväxten. Det finansiella systemet är under "extraordinär stress" och historien visar att allvarlig instabilitet kan få en stor negativ påverkan på ekonomin.

"I ljuset av denna händelseutveckling, så behöver Federal Reserve överväga huruvida den nuvarande policyhållningen förblir den lämpliga", sade Ben Bernanke.

Analytiker såg Ben Bernankes tal som en mycket tydlig signal om kommande räntesänkningar från Federal Reserve.

"På centralbanksspråk blir det inte tydligare: räntorna kommer att sänkas!", skrev SEB Merchant Banking i ett marknadsbrev.

Fed-protokollet från räntemötet den 16 september släpptes också på tisdagskvällen, men hamnade i bakgrunden av Ben Bernankes mer uppdaterade syn på penningpolitiken. Protokollet visade dock att några Fed-ledamöter övervägde en räntesänkning i september.

Senare under onsdagen kommer Storbritannien att presentera ett omfattande räddningspaket för landets banker, omfattande 35-50 miljarder pund för att rekapitalisera de ledande bankerna.

Under natten har Japan och Australien pumpat in motsvarande 22 miljarder dollar i det finansiella systemet och Hongkongs monetära myndighet, HKMA, sänkte sin styrränta.

I Japan sjunker marknadsräntorna i längre löptider medan de stiger i kortare. Tioårsräntan har sjunkit x punkter till 1,xx procent.

På valutamarknaden fortsätter yenen att stärkas på minskad carryhandel i spåren av börsnedgångarna och den minskade riskaptiten. Mot euron handlas yenen nära treårshögsta.

Yenen har även stärkts mot dollarn samtidigt som dollarn stärkts mot euron.

Kronan har försvagats ganska rejält mot både euron och dollarn.

På onsdagens svenska agenda sticker Prosperas undersökning av inflationsförväntningarna ut som särskilt intressant med tanke på hur de påverkar Riksbanken. I juniundersökningen var inflationsförväntningarna 3,2 procent på 1 års sikt, 2,9 procent på två års sikt och 2,6 procent på 5 års sikt och analytiker räknar med att inflationsförväntningarna kommer att ha skruvats ned sedan dess. Prosperas undersökning släpps klockan 8.

Klockan 9.30 är det dags för SCB-statistik över industriproduktion och industriorder i augusti och klockan 12.30 kommer resultatet från Riksbankens auktion av sexmånadersväxlar för 100 miljarder kronor.

På den utländska agendan står närmast månadsrapport från BOJ, som lämnade styrräntan oförändrad på 0,50 procent på tisdagen.

På Europaagendan står reviderad BNP för andra kvartalet från euroområdet och tysk industriproduktion i augusti, som väntas ha sjunkit 0,3 procent från i juli, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Till eftermiddagen kommer IMF med höstprognos och från USA presenteras statistik över kontrakterade husköp i augusti.

Bloomberg News har kommit över en kopia av IMF- prognosen, där IMF skriver att den globala ekonomin står inför en "betydande nedgång" nästa år. Den globala tillväxten väntas bli 3,9 procent i år och 3 procent nästa år.

"Den globala ekonomin går in i en betydande nedgång. Många utvecklade ekonomier är nu nära recession, medan tillväxtekonomierna också bromsar in snabbt", skriver IMF.

USA:s BNP-tillväxt väntas uppgå till 1,6 procent i år och 0,1 procent nästa år medan euroområdet väntas växa med 1,3 procent i år och 0,2 procent nästa år. För Japan räknar IMF med en tillväxt på 0,7 procent i år och 0,5 procent 2009.

För Storbritannien spår IMF en recession, ekonomin väntas krympa med 0,1 procent nästa år efter en tillväxt om 1,0 procent i år.

I euroområdet ser IMF ett utrymme för lättad penningpolitiken när en snabb avkylning i ekonomin kombination med sjunkande råvarupriser gör att inflationen bör dämpas framöver.

I USA är "penningpolitiken redan mycket ackomoderande", enligt IMF.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Adlego BiomedicalAnnons

Testar långsiktig vaccinkandidat

Med en ny investerare i ryggen, två pågående projekt kring covid-19 och en lyckad studie som kan revolutionera hur vi bildar antikroppar mot livshotande virus har Adlego Biomedical växlat upp inför kommande utmaningar.

Kapplöpningen i att kommersialisera ett säkert vaccin mot covid-19 fortsätter. Det biomedicinska forskningsbolaget Adlego Biomedical genomför prekliniska tester inom två EU-finansierade projekt för att utvärdera effekt och kartlägga eventuella biverkningar av ett DNA-vaccin och en antiviral behandling.

– Arbetet löper på enligt plan. Det kommer dock ta lång tid innan dessa vaccinkandidater och de antivirala medlen är färdigtestade. Just den här pandemin av SARS-CoV-2 kommer säkerligen vara över innan vi kan se något av våra vaccin på marknaden, säger Urban Höglund, vd för Adlego Biomedical och fortsätter:

– Men de kandidater vi arbetar med kommer kunna anpassas för att fungera även för kommande coronavirus. De 300 miljoner vaccindoser som köpts upp av Europeiska kommissionen riktar in sig på delar av viruset som ständigt muterar, medan våra vaccinkandidater kan vara mer långsiktigt gångbara. 

Ny plattform för att framställa antikroppar 

Parallellt med detta intensiva arbete har Adlego Biomedical även haft ett fortsatt stort fokus på andra projekt. Bland annat har man deltagit i en nypublicerad studie, där forskare undersökt om RNA från det så kallade Kunjinviruset kan användas för att framställa antikroppar mot andra virus.   

– Studien bevisar att den här nya plattformen baserad på Kunjinvirus faktiskt fungerar. Genom att använda Kunjinvirus som förändras genetiskt kan man åstadkomma immunrespons mot olika typer av farliga virus som Ebola, potentiellt också SARS-CoV-2, säger Urban Höglund. 

Japansk investerare går in i företaget 

Adlego Biomedical har även fått en ny investerare som banar väg för fortsatt arbete med att testa nya behandlingsmetoder för cancer. 

– Vi har gjort ett antal projekt kring cancerbehandlingar för det japanska företaget Shigeru GmbH som har sin bas i Schweiz. De har funnit att vi är en partner som de vill investera i för att förstärka samarbetet, vilket såklart känns roligt, säger Urban Höglund. 

Fakta om Adlego Biomedical

Adlego Biomedical är ett forskningsbolag specialiserat på prekliniska tester av nya tester av nya läkemedelskandidater och behandlingsmetoder. Adlego hjälper läkemedelsföretag med alla aspekter av deras läkemedelsutveckling. Läs mer om Adlego här. 

Mer från Adlego Biomedical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Adlego Biomedical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?