1515

Stockholmsbörsen: Ny nedgång på börsen

Stockholmsbörsen steg initialt på tisdagen men förnyad oro i både den svenska och europeiska banksektorn fick index att vända till klart negativt territorium.


Klockan 10.25 var OMXS30 2,1 procent lägre till noteringen 708,5. Omsättningen uppgick till 4,5 miljarder kronor. Det kan jämföras med att indexet var så högt som plus 2,2 procent efter 5 minuters handel.

Fördjupad oro för att inte statliga ingripande ska räcka till för att förhindra en kraftig försvagning av den globala ekonomin fick aktiekurserna att falla i New York under måndagen. En återhämtning kom dock under den sista dryga timmens handel.

Dow Jones var som lägst minus 7,8 procent men slutade 3,6 procent ned. Samtliga av indexets 30 aktier föll. För första gången sedan oktober 2004 stängde indexet under 10.000- nivån. S&P 500 sjönk 3,9 procent och handlades därmed kring femårslägsta. Nasdaq Composite tappade 4,3 procent.

I Asien vände flera av marknaderna upp alternativt återhämtade delar av skarpa nedgångar under natten efter att Reserve Bank of Australia sänkt styrräntan med en hel procentenhet, till 6,0 procent. Enligt Bloomberg News enkät väntades en sänkning till 6,50 procent.

Räntebeskedet bidrog till en märkbar förändring i riskaptiten. Den japanska yenen föll markant mot USA-dollarn och stämningen på börserna i regionen blev klart bättre. Australiens S&P/ASX 300 Index slutade 1,7 procent upp. I Japan stängde Nikkei 225 3,0 procent ned efter att som lägst ha tappat 5,3 procent.

De något positivare signalerna från USA och Asien hjälpte dock bara tillfälligt i Europahandeln sedan oron i finanssektorn återigen tilltagit. På Londonbörsen föll Royal Bank of Scotland föll med nära 30 procent, HBOS backade 10 procent, Barclays och Anglo Irish var båda ned med 17 procent.

Uppgifter från Bloomberg News på tisdagen gör gällanda att den brittiska regeringen kommer att skjuta till minst 45 miljarder pund till flera brittiska banker, däribland RBS och Barclays Bank.

I den svenska banksektorn föll Swedbank A med 10,3 procent till 82:50 kronor. Enligt en artikel på Affärsvärldens hemsida har banken bekräftat att nettoinlåningen minskat sedan storkunder valt att ta ut kapital. Banken uppger dock att det ökat antal kunder den senaste tiden.

"Det stämmer att vi efter flera dagars spekulation i pressen har fått ett nettoutflöde på inlåningen. Flödet har framför allt gällt kunder med mer än 250.000 kronor på kontot. Men sedan mitten av förra veckan har utflödet stannat upp", säger Swedbanks ir-chef Johannes Rudbeck till Affärsvärlden utan att specificera några belopp.

I övrigt har Swedbank upprepat att inget reserveringsbehov föreligger för den säkerställda exponeringen mot Lehman Brothers om 1.350 miljoner dollar. Banken kan efter en genomgång på plats i USA av såväl fastigheter som dokumentation bekräfta, att de underliggande lånen fungerar och att säkerheterna för dessa lån är av god kvalitet.

Även de andra bankerna drogs med nedåt, SEB A tappade 6,5 procent till 101 kronor, Nordea sjönk 4,8 procent till 76:10 kronor och SHB A backade 3,6 procent till 147 kronor.

Efter stängningen i New York på måndagen tidigarelade Bank of America sin rapport och redovisade ett resultat om 0:15 dollar per aktie för det tredje kvartalet. Analytikerna hade väntat sig ett resultat på 0:61 dollar per aktie, enligt Bloomberg News prognossammanställning. Bankjätten sänker samtidigt utdelningen med 50 procent och genomför en emission av stamaktier för att tillföra omkring 10 miljarder dollar. Aktien föll med 10 procent i efterhandeln.

Ericsson backade 3,0 procent till 51:90 kronor och tyngdes av att Morgan Stanley tagit upp bevakningen och lämnat rekommendationen undervikt, men riktkursen sätts ändå till 61 kronor. West LB har däremot höjt rekommendationen för Ericsson till öka, från tidigare behåll.


Innehåll från ConstructorAnnons

De erbjuder en helhetslösning i en föränderlig värld av logistik

Digitaliseringen och pandemin har lett till förändrade köpvanor och därmed nya och högre krav från konsumenter. För att möta de här kraven och stå sig i en ökad konkurrens måste företag ha en väl fungerade logistiklösning. Här kan Constructor, som en ledande leverantör av förvaring- och lagringslösningar, hjälpa till. 

I dag ska varor vara lättillgängliga, prisvärda och levereras snabbt, krav som realiserats i och med den ökade e-handeln. Oavsett om man har en stor eller liten e-handel, eller en fysisk butik med ett närliggande mindre lager erbjuder Constructor logistiklösningar optimerade efter respektive verksamhet. 

– Vi levererar logistiklösningar efter noggrann behovsanalys. Där varuflöde, flexibilitet, lokalresurser, med mera väges in för att erbjuda den bästa lösningen till varje enskild kund, oavsett bransch eller storlek, säger Alejandro Armas, vd för Constructor Sverige.

Constructor levererar och projektleder till överlämnade av komplett installation. Dessutom erbjuder de årliga besiktningar enligt Arbetsmiljöverkets regler, utförda av deras experter. 

Effektivisera verksamheten och spara pengar 

Genom att investera i rätt logistiklösning kan företag öka sin tillgänglighet. Minska risken för plockfel, minimera sina hanteringstider samtidigt som man maximerar kapaciteten av nuvarande lagerutrymme.  

– Med våra lösningar inom exempelvis lagerhållning och distribution kan man förbättra sin noggrannhet och göra stora tidsbesparingar, men även skapa en säkrare och ergonomisk lagermiljö med färre tunga lyft och mindre risk för skador och olyckor, säger Alejandro Armas och fortsätter: 

– Beroende på företagets investeringsmöjligheter implementerar vi de lämpligaste lösningarna de kan köpa in i nuläget. Långsiktigt kommer de att spara pengar på investeringen och kan vidare effektivisera sin logistikösning tillsammans med oss. 

Satsar på automatisering och hållbarhet 

Constructor tillsammans med övriga bolag i koncernen Gonvarri Material Handling satsar nu ytterligare på automationslösningar.

– En automatisering av hela eller delar av sin internlogistik innebär ofta en större initial investering för våra kunder. Dock ser de att återbetalning kommer direkt i form av minskat resursbehov, bättre ergonomi, minskat ytbehov samt lägre antal fel och reklamationer. Våra automationslösningar kan användas både fristående och som integrerade lösningar till våra kunders lagersystem för att skapa en helt sömlös process. Lösningarna är flexibla och skulle det ske en stor ökad efterfrågan kommer man kunna möta den, säger Alejandro Armas.

Med Constructors semiautomatiserade lösningar och flexibla hissautomater kan deras kunder växa ett automationssteg i taget. Utöver automatisering satsar de även på att komma in i nya branscher som jobbar med hållbara och klimatsmarta lösningar. Constructor har bland annat levererat lösningar till verksamheter som bedriver vertikal odling.

– Eftersom Constructor vill bidra till att minska utsläppen genom klimatsmarta lösningar vill vi hjälpa den här typen av innovativa företag att utvecklas och växa i Sverige, avslutar Alejandro Armas.

Om Constructor 

Constructor är en ledande leverantör av förvaring- och lagringslösningar. De hjälper sina kunder genom hela processen, från planering till installation och teknisk support. Sedan 2018 tillhör Constructor, tillsammans med andra varumärken i Europa, koncernen Gonvarri Industries.

Läs mer på constructor.se

Mer från Constructor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Constructor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?