1515

Stockholmsbörsen: Fortsatt orolig handel

Det var fortsatt mycket oroligt på Stockholmsbörsen under tisdagen som svängde rejält i förmiddagshandeln efter förnyad oro kring finanssektorn samtidigt som det varit viss optimism kring nya centralbanksåtgärder.

Klockan 13.00 var OMXS30 0,9 procent lägre till noteringen 717,3. Det kan jämföras med att indexet var så högt som plus 2,2 procent efter 5 minuters handel och som lägst minus 2,6 procent vid klockan 10.30. Omsättningen uppgick till 9,0 miljarder kronor. Indexet har nu tappat 45 procent sedan toppnoteringen den 16 juli 2007 och sedan årsskiftet är nedgången 34 procent.

"Det är givetvis en oerhörd oro på marknaden för följdeffekterna när olika finansiella aktörer håller på att gå omkull. Vi har problemen på Island, som kan få en del spridningseffekter och andra finansbolag i Europa som det ser illa ut för. Det gör att det blir en press nedåt och slagigheten är värre än någonsin", säger Rickard Askehed, aktiestrateg på Glitnir, till Nyhetsbyrån Direkt.

För att få en markant förändring i sentimentet måste det enligt Rickard Askehed antagligen komma ett helhetsgrepp från Europa när det gäller räntenivåerna, som han anser är alldeles för höga. Däremot tycker han att det ser det något ljusare ut för USA.

"Det är inte speciellt svårt att förstå att inflationen inte är något hot mot ekonomierna just nu och att centralbankerna i Europa sitter och väntar på att man ska få se lägre inflationssiffror innan man agerar känns minst sagt märkligt. USA ligger däremot långt före och de har redan agerat i en sådan utsträckning att det kommer att hjälpa marknaden", säger Rickard Askehed.

Förhoppningar om en koordinerad aktion från världens centralbanker lyfte humöret på börserna i Europa direkt efter öppningen och fick fäste i att Australiens centralbank, RBA, sänkte räntan med oväntade 100 punkter tidigt under morgonen. RBA hänvisade bland annat till försämrade utsikter för den globala tillväxten och till mycket svårare marknadsförhållanden även för kreditvärdiga låntagare.

Finansoron tog dock relativt snabbt åter övertaget. Uppgifter från Bloomberg News på tisdagen gjorde gällanda att den brittiska regeringen kommer att skjuta till minst 45 miljarder pund till flera brittiska banker, däribland RBS och Barclays Bank. Att Barclays behöver kapital dementerades dock senare av vd John Varley. Royal Bank of Scottland föll med 25 procent i London medan Barclays efter att ha återhämtas sig endast var 5 procent ned.

Island har också förstärkt finansoron. Med stöd av ny lagstiftning tar den isländska finansinspektionen över kontrollen av Landsbanki för att säkerställa den fortsatta kommersiella bankverksamheten i landet. Vidare har ryska myndigheter beviljat Island lån på 4 miljarder euro och Islands centralbank har meddelat att de knyter kronan mot ett handelsvägt index.

I den svenska banksektorn föll Swedbank A med 5,4 procent till 87 kronor men aktien hade ändå återhämtat sig betydligt från dagslägsta på 82:50 kronor strax efter klockan 10. Swedbanks ir-chef Johannes Rudbeck säger till Nyhetsbyrån Direkt att efter flera dagars spekulation i media tilltog oron hos några av Swedbanks kunder varpå banken såg nettoutflöden på sina sparkonton, framför allt hos kunder med mer än 250.000 kronor på sina insättningskonton.

"Under de första dagarna av mediespekulationerna såg Swedbank inga som helst onormala flöden", säger Johannes Rudbeck och pekar på att utflödet tilltog i takt med medieskriverierna om banken.

I övrigt har Swedbank upprepat att inget reserveringsbehov föreligger för den säkerställda exponeringen mot Lehman Brothers om 1.350 miljoner dollar. Banken kan efter en genomgång på plats i USA av såväl fastigheter som dokumentation bekräfta, att de underliggande lånen fungerar och att säkerheterna för dessa lån är av god kvalitet.

Även de andra svenska bankerna handlades ned. SEB A tappade 3,7 procent till 104 kronor, Nordea sjönk 6,1 procent till 75 kronor och SHB A backade 1,6 procent till 150 kronor.

Ericsson B backade 2,4 procent till 52:20 kronor och tyngdes av att Morgan Stanley tagit upp bevakningen och lämnat rekommendationen undervikt, men riktkursen sätts ändå till 61 kronor. West LB har däremot höjt rekommendationen för Ericsson till öka, från tidigare behåll.

Nokia avancerade 1,5 procent till 121 kronor med stöd av att Morgan Stanley tagit upp bevakningen av aktien med rekommendation övervikt.

Atlas Copco A steg med 2,3 procent till 67:25 kronor. Bolaget meddelade på morgonen att det fått en order att leverera en expansionsturbin till ett geotermiskt kraftverk i Tyskland. Beställningen följer ett liknande avtal i USA förra året och visar på den fortsatta tillväxten på marknaden för miljövänlig geotermisk energi, uppger Atlas Copco. Cheuvreux har sänkt riktkursen för Atlas Copco till 85 kronor, från tidigare 110 kronor, men upprepat outperform.


Innehåll från No IsolationAnnons

Komp bryter barriären mellan digitala och analoga generationer

Företaget No Isolation har utvecklat enknappsdatorn Komp, som ska bryta barriären mellan analoga mor- och farföräldrar och deras digitala barn och barnbarn.

Det senaste året har de flesta av oss blivit experter på att umgås digitalt. Nej, Zoom-fester och knäppa ansiktsfilter är inte lika spännande nu som de var i början, men bilder, meddelanden och videosamtal hjälper oss onekligen att hålla kontakten med de vi bryr oss om. Komp är utvecklad för den stora delen av befolkningen som inte fick vara med på den digitala revolutionen, och som i brist på tekniska färdigheter riskerar att hamna utanför gemenskapen.

Från en app på mobilen kan anhöriga skicka bilder, meddelanden och ringa videosamtal till användarens Komp. Kompen har bara en knapp som används för att skruva på och av datorn och den kan anslutas till både WiFi och 4G.

– Vi som är uppväxta med digital teknik inser nog inte alltid hur otroligt svårt det kan vara för andra att ta sig in i den digitala bubblan. Därför har vi gjort Komp så enkel att till och med de mest analoga släktingarna klarar av att hänga med i familjens digitala vardag, säger Karen Dolva, VD på No Isolation.

Välfärdsteknik som ökar livskvalitén 

Komp används idag i tusentals privata hem och i en mängd olika vård- och omsorgsverksamheter. Komp kan skräddarsys med tilläggstjänster och ger både familj och vårdpersonal en digital kanal till tekniskt ovana personer som annars är svåra att nå.  

Med hjälp av en enkel webportal kan vårdpersonal förmedla viktig information, skicka påminnelser och göra digitala besök via Kompen.

– Komp är en flexibel lösning som gör det enkelt för vårdpersonal att öka patientens eller den boendes trivsel och självständighet. Den ska inte ersätta fysiska besök, utan öka kvaliteten på dem. Vårt mål med Komp i vården är att bidra till ökad livskvalité och effektiv, kvalitetssäkrad vård, förklarar Karen Dolva. 

Stort intresse på andra sidan gränsen

Komp utvecklades i samarbete med norska cancerföreningen och används idag i mer än 50 norska kommuner. Oslo är en av kommunerna som satsar stort på Komp och genomför nu ett projekt med 340 Komp-enheter på stadens kommunala vårdhem.

– De boende och deras anhöriga har stor glädje av Komp. Verktyget skapar trygghet och lugn för de boende och inspirerar till fina samtal med anhöriga och oss anställda. Det är ett fantastiskt verktyg, berättar en i personalen på Bjølsenhemmet i Oslo.

Läs mer om Komp för hälso- och sjukvården

Mer om No Isolation:
No Isolation är ett norskt startup, grundat i oktober 2015. Företaget har som mål att minska ofrivillig ensamhet och social isolation genom varm teknologi och kunskap. Ensamhet och social isolation är globala problem som kan drabba vem som helst, och företaget växer snabbt för att möta efterfrågan. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med No Isolation och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?