1515

Räntor och valutor: Uppåt för räntorna

Europeiska statspappersräntor ställdes upp markant, främst obligationsräntor med kortare löptider, i den inledande handeln på tisdagen i takt med ett något mer optimistiskt investerarklimat efter måndagens nattsvarta utveckling.


Förhoppningar om en koordinerad aktion från världens centralbanker ökade efter att Australiens centralbank, RBA, slog till med större räntesänkning än väntat på tisdagsmorgonen. RBA sänkte styrräntan med en hel procentenhet, till 6,0 procent, att jämföra med förväntningar om en sänkning med en halv procentenhet.

"Det pågår ett visst snack om att det kan komma en koordinerad global räntesänkning i kväll, och att Reserve Bank of Australia går före", sade Simon Bonouvrie, förvaltare vid Platypus Asset Management i Sydney, till Bloomberg News.

RBA hänvisade till försämrade utsikter för globala tillväxten, och till "mycket svårare marknadsförhållanden även för kreditvärdiga låntagare". Styrelsen bedömde att det skett en betydande förändring i riskbalansen, som kräver en betydligt mindre restriktiv penningpolitisk hållning. En "osedvanligt stor" sänkning i styrräntan var lämplig för att få till en signifikant reduktion i lånekostnaderna för låntagarna.

Det är samma förutsättningar som gäller i stort sett i hela världen.

"Det är uppenbart att det behövs en synkroniserad global räntesänkning. Vi har haft den mest vildsinta åtstramningen på finansmarknaderna som någon kan påminna sig och alla stora centralbanker har suttit på händerna", sade Rory Robertson, ekonom på Macquarie Group, till Bloomberg News.

Samtidigt förekommer uppgifter om att Federal Reserve, med stöd av det amerikanska finansdepartementet, överväger åtgärder för att stötta upp marknaden för företagscertifikat, commercial Paper. Denna marknad har i det närmaste torkat ut, vilket anses vara en destabiliserande kraft för finansmarknaderna.

En icke namngiven källa, med insyn i diskussionerna, uppgav för Reuters på måndagskvällen att Fed och finansdepartementet överväger att finansiera en särskild typ av fond, snarare än att direkt köpa commercial paper på marknaden.

Uttalanden från Fed tidigare på måndagskvällen antydde att åtgärder planerades, vilket anses ha bidragit till att USA-börserna återhämtade en stor del av det tidigare kraftiga raset i sluthandeln.

"Federal Reserve och finansdepartementet samtalar med marknadsaktörer om vägar för att erbjuda ytterligare stöd till term unsecured funding market", hette det i ett uttalande.

Vice Riksbankschefen Barbro Wickman-Parak antydde i ett tal på tisdagen att de sjunkande råvarupriserna minskar inflationstycket i Sverige och i omvärlden, vilket ökar centralbankernas handlingsutrymme.

"Om den utvecklingen inte reverserar underlättar det för centralbankerna som får större utrymme att möta konjunkturavmattningen med penningpolitiska åtgärder", sade hon.

Barbro Wickman-Parak sade vidare att långkonjunkturer inte kan "hoppas över", men finans- och penningpolitik kan bedrivas på ett sådant sätt att konsekvenserna för samhällsekonomin blir så små som möjligt.

På valutamarknaden märktes en avtagande riskaversion i att den japanska yenen försvagades påtagligt mot dollarn och euron i den asiatiska handeln. I den inledande Europahandeln stärktes också den svenska kronan påtagligt.

IMF publicerar en global finansiell stabilitetsrapport klockan 15.00, ECB-chefen Jean-Claude Trichet talar klockan 15.30 och Fedchefen Ben Bernanke talar om ekonomiska utsikter och finansmarknaderna klockan 19.15.

Protokollet från Fedmötet den 16 september publiceras klockan 20.00, men givet den dramatiska utvecklingen de senaste veckorna antas protokollet hamna i skuggan av mer uppdaterade kommentarer från Fedchefen.

På statistikfronten väntas brittiska industriproduktionssiffror för augusti kommer klockan 10.30 och tyskindustriorderstatistik för augusti kommer klockan 12.00.

Tisdag kl 9.00 (måndag kl 16.15)
USD/SEK 7:1365 (7:1905) SSV 6 mån 4,10 (4,05)
EUR/SEK 9:6885 (9:7495) Statsobl 10y 3,47 (3,44)
EUR/USD 1:3575 (1:3562) Räntegap/ty -31 (-33)
US obl 10y 3,53 (3,51) Tysk obl 10y 3,78 (3,77)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?