Räntor och valutor: Kraftigt fall för räntorna

Europaräntorna sjönk brant överlag i den inledande handeln på måndagen, med störst nedgångar i kortare löptider. Svenska obligationsräntor ställdes ned 7-9 punkter.


Fortsatt kreditåtstramning, problem för europeiska banker och fler tecken på accelererande inbromsning i ekonomin står i fokus, och leder till flykt till kvalitet. Därmed sjunker räntorna på "säkra" statspapper.

Den tyska regeringen utfärdade på söndagen en allmän insättningsgaranti för alla privata banksparares medel i ett led att försöka ingjuta förtroende i banksystemet. Detta trots tidigare kritik mot Irland som genomfört liknande åtaganden.

Samtidigt meddelade finansdepartementet att de kommit fram till en uppgörelse värd totalt 50 miljarder euro för att rädda Hypo Real Estate. Regeringarna i Belgien och Luxemburg arbetade också fram en uppgörelse där den franska banken BNP Paribas kommer att ta över Fortis verksamhet i Belgien och Luxemburg, ett avtal värt 15 miljarder euro i kontanter och aktier.

Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Italien enades vid ett möte på lördagen om att rädda sunda banker från konkurs, sluta med mark-to-market redovisning före november och ta fram EU-regler för insättningsgarantier. Vidare enades de om behovet av flexibla tolkningar av EU:s statsstödsregler och budgetkrav, samt motverka kortsiktigt vinstfokus på finansmarknaden. Något gemensamt räddningspaket som i USA är däremot inte aktuellt.

"Varje regering kommer att agera med sina egna metoder och medel, men på ett samordnat sätt", sade Nicolas Sarkozy vid den gemensamma avslutande presskonferensen.

Europa ser därmed ut att gå mot fortsatta nationella lösningar i fall till fall. Frågorna om hur agerandet ska samordnas kommer närmast att diskuteras av EU:s finansministrar på måndagen (eurogruppen) och tisdagen (ekofin). Därefter ska frågorna upp till diskussion vid EU- toppmötet den 15-16 oktober.

I Sverige meddelade Riksbanken på måndagen att de mot bakgrund av den finansiella oron i omvärlden har beslutat att låna ut mer pengar till bankerna. Beloppet i dagens auktion höjs från 60 miljarder kronor till 100 miljarder kronor. På onsdag genomförs ytterligare en auktion på 100 miljarder kronor med löptiden sex månader.

Riksbankschefen Stefan Ingves konstaterar att den internationella finansoron nu tydligt påverkar finansmarknaden i Sverige, svenska banker och andra finansiella aktörer. Svenska banker har gott om kapital och låga kreditförluster men marknaderna för långfristiga krediter fungerar allt sämre.

"Fortsätter den här utvecklingen får den negativa effekter på kreditförsörjningen för banker, företag och hushåll i Sverige. Därför har Riksbanken i förebyggande syfte beslutat att ställa ytterligare lån till förfogande", säger Stefan Ingves i en kommentar.

Den svenska regeringen meddelade å sin sida att insättningsgarantin höjs till 500.000 kronor och nu gäller alla typer av konton.

Fredric Floric på Nordea ser sjunkande räntor överlag efter fallande räntor i USA och börsnedgångar.

"Det känns som det är allmän riskaversion just nu vilket inte är så konstigt med tanke på det som hänt i helgen. Alla länder jobbar hårt för akutlösningar hela tiden, och anledningen är ju att det ser väldigt dåligt ut. Vi har en liten cirkulation av bankutlåning och dessutom står vi inför en lågkonjunktur", säger han.

Han nämner för svensk del KPI och Prospera-enkäten som viktiga hållpunkter senare i veckan. Mer generellt är det utsikterna för bankerna och vilka åtgärder som är aktuella som står i fokus.

Att räddningspaketet i USA är antaget har hamnat i skymundan av händelseutvecklingen. Fokus riktas nu mot den reala ekonomin, som ser ut att bromsa in i snabb takt. Bedömare gör antagandet att räddningspaketet inte kan göra så mycket för att undvika jobbförluster, stärka tillverkningsindustrin eller stödja konsumentförtroendet.

Finansdepartementet i USA arbetar för att snabbt komma igång med köpen av dåliga lån, men svåra frågor återstår om vad som ska köpas, hur köpen ska gå till i praktiken och hur tillgångarna ska värderas.

USA-räntorna sjönk på fredagen och har fortsatt ned på måndagen. Jämfört med svensk stängning i fredags har den tvååriga statsobligationen sjunkit 20 punkter till 1,49 procent och tioåringen 15 punkter till 3,51 procent.

Mattias Bruér på SEB radar i ett marknadsbrev upp en rad faktorer som indikerar att nedgången i USA accelererar: uppgången från den finanspolitiska stimulansen är över, arbetsmarknaden försämras alltmer, utsikterna för USA- exporten försämras, bostadsmarknaden fortsätter falla, investeringarna viker och kreditåtstramningen dämpar den ekonomiska aktiviteten.

Även om räddningspaketet nu ska implementeras så kommer det bara gradvis att förbättra läget på kreditmarknaderna. SEB tror nu på en negativ BNP-tillväxt redan under tredje kvartalet och att BNP minskar med 0,3 procent under 2009, reviderat från tidigare +0,6 procent. Arbetslösheten väntas stiga till nära 8 procent under 2009 och Fed spås sänka styrräntan med 50 punkter vid oktobermötet och ytterligare 50 punkter till 1 procent i början av nästa år.

På valutamarknaden har dollarn stärkts till 1:356 mot euron medan yenen har stärkts till 103:50 mot dollarn, vilket kan jämföras med 1:373 respektive 105:50 vid svensk stängning i fredags. Kronan har under samma tid tappat 14 öre till 7:20 mot dollarn och 9 öre till 9:78 mot euron.

Ökad riskaversion och därmed minskad carry-trade har gynnat yenen, samtidigt som andra asiatiska valutor som koreanska won, indonesiska rupiah och filippinska peso tappat. Även högräntevalutor som australiska och nyzeeländska dollar har försvagats som ett led i detta.

Problemen för den europeiska banksektorn tynger också euron.

"Det finns 15 valutor som har gått med i eurosamarbetet, och därmed kommer det att bli svårt för EU att vidta koordinerade räddningsåtgärder. Detta är en risk och valutamarknaden fokuserar på denna risk, vilket är negativt för euron", sade Toru Umemoto, valutaanalytiker på Barclays Capital i Tokyo, till Bloomberg News.

På måndagens agenda står förutom eurogruppsmöte även brittisk industriproduktion i augusti och SEB:s boprisindikator.

Veckans agenda är välspäckad av intressanta hållpunkter. På tisdagen kommer IMF:s stabilitetsrapport och såväl ECB-chefen Jean-Claude Trichet som Fed-chefen Ben Bernanke ska tala. På onsdag släpps IMF:s nya World Economic Outlook och på torsdag meddelar Bank of England räntebesked, där en majoritet av bedömarna spår en sänkning till 4,75 procent. Framemot helgen är det G7-möte i Washington.

För svensk del kommer TNS Prosperas undersökning om inflationsförväntningarna på onsdag och KPI-utfallet för september på torsdag.


Måndag kl 9.00 (fredag kl 16.15)
USD/SEK 7:2043 (7:0609) SSV 6 mån 4,10 (4,10)
EUR/SEK 9:7726 (9:6962) Statsobl 10y 3,56 (3,64)
EUR/USD 1:3561 (1:3731) Räntegap/ty -25 (-25)
US obl 10y 3,51 (3,66) Tysk obl 10y 3,81 (3,89)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?