1515

Räntor & valutor: Räntorna faller kraftigt

Det var en nattsvart dag på finansmarknaderna på måndagen. Intensifierad finansoro med Europa i fokus fick räntorna att falla kraftigt samtidigt som börserna störtdök och oljan föll brant.

På valutamarknaden tappade euron kraftigt på ökad oro för den europeiska finanssektorn, medan yenen och dollarn var krisens vinnare. Nu kommer spekulationerna om gemensamma räntesänkningar från centralbanker.

"Det är panik och ångest som präglar marknaden", sade Henrik Mitelman, analyschef på SEB Merchant Banking.

De svenska statsobligationsräntorna sjönk runt 20 punkter över hela linjen med den tioåriga räntan ned 20 punkter till 3,44 procent. Den tyska tioårsräntan var ned 12 punkter till 3,77 procent.

Under helgen svepte bankoron över Europa med en rad statliga ingripanden, rykten om bankproblem och utökade insättningsgarantier i ett försök att ingjuta förtroende för banksystemet.

Tyska finansdepartementet sydde ihop en uppgörelse om 50 miljarder euro för att rädda krisdrabbade Hypo Real Estate och franska banken BNP Paribas tar över banken Fortis verksamhet i Belgien och Luxemburg för 14,5 miljarder euro.

Helgens toppmöte mellan Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Italien ledde inte till något gemensamt åtagande à la det amerikanska räddningspaketet.

"Det är mycket mer fokus på Europa och på att det inte har kommit någon gränsöverskridande reform. Det sprider sig en oro för att man i Europa saknar verktygen för att underlätta situationen när alla agerar på nationell basis", sade Henrik Mitelman, analyschef på SEB Merchant Banking.

Efter att Irland införde en bankgaranti i förra veckan har andra länder sett sig tvingade att följa efter och utökade garantier har spritt sig som en löpeld genom Europas länder. Tyskland införde i helgen en obegränsad insättningsgaranti för privata bankkonton och Österrike och Danmark följde efter. På måndag morgon meddelande svenska finansdepartementet att insättningsgarantin dubblas till 500.000 kronor samtidigt som garantin utvidgas till att omfatta alla typer av insättningar.

Riksbanken drog även sitt strå till stacken och utökade auktionerna som erbjuder långfristiga krediter till bankerna för att inte riskera att kredittillgångarna stryps till förfång för den reala ekonomin. I måndagens auktion höjdes beloppet till 100 miljarder kronor från tidigare 60 miljarder kronor och på onsdag genomförs ytterligare en auktion på 100 miljarder kronor med löptiden sex månader.

"Riksbanken tillför motsvarande en sjättedel av svensk BNP till banksystemet. Det är väldigt kraftfullt och välkommet av marknaden, men det drunknar lite i den allmänna kreditoron", sade Henrik Mitelman på SEB.

På måndagens auktion inkom bud för 115 miljarder kronor och marginalräntan sattes till 5,40 procent.

"Det gick bättre än förväntat, om läget skulle ha varit riktigt allvarligt skulle det ha kommit fler bud och räntan skulle ha blivit högre", sade Nordeas analytiker Annika Winsth.

Spekulationerna börjar nu komma om att centralbanker kan ta till gemensamma räntesänkningar, som de gjorde efter terrorattackerna den 11 september.

"Det är rimligt att marknaden diskuterar detta nu och man ska alls inte utesluta att det kan komma. Dels skulle det underlätta för både företag och hushåll om räntenivån skulle komma ned och dels skulle det också visa handlingskraft", sade Henrik Mitelman.

I USA sjönk marknadsräntorna likaså kraftigt, med tvåårsräntan ned 20 punkter till 1,49 procent sedan fredagens svenska stängning. Tioårsräntan sjönk 15 punkter till 3,51 procent.

Trots att räddningspaketet nu är antaget och arbetet satts igång för att påbörja köpen av dåliga tillgångar kvarstår oron för den reala ekonomin med en annalkande lågkonjunktur med stigande arbetslöshet.

Den oron visar sig i kraftigt stigande förväntningar på räntesänkningar från Federal Reserve. För räntemötet den 29 oktober var en sänkning i med 50 punkter helt inprisat i priserna för fed funds-futures vid tiden för svensk stängning och sannolikheten för en sänkning med 75 punkter var 52 procent.

Federal Reserve utökade på måndagen TAF-auktionerna och potentiellt kan 900 miljarder dollar vara utstående över årsskiftet. Federal Reserve kommer nu också att börja betala ränta på reserver som banker placerar hos centralbanken, vilket var en del i räddningspaketet. Fed meddelade också att de står redo att vidta nya åtgärder om så krävs.

På valutamarknaden tyngdes euron av att finanskrisen nu går som ett spöke genom Europa utan några gemensamma åtgärder för att åtgärda problemen och den europeiska valutan visade den största nedgången någonsin mot dollarn en enskild dag. Vid den svenska marknaden stängning noterades dollar/euro till 1:356 jämfört med 1:373 vid fredagens stängning.

"Människor tappar förtroende för det finansiella systemet i Europa, vilket tynger euron", sade David Watt, senior valutastrateg vid RBC Capital i Toronto, till Bloomberg News.

Dollarn och i än större utsträckning yenen var vinnarna i oron och yenen stärktes till 136 mot euron från 145 på fredagen. Mot dollarn stärktes yenen till 102:0 från 105:5.

Dagens största ras stod den isländska kronan för. I offshore-handeln föll den isländska kronan till över 200 mot euron, en försvagning med hela 23 procent från nivåerna på fredagen.

"Det har omsatts på 200 i dag och det är en indikativ nivå på var den isländska kronan ligger, men man ska veta att det omsätts väldigt lite isländska kronor överhuvudtaget", sade Carl Hammer, valutastrateg på SEB Merchant Banking.

På måndagen börsstoppades handeln i banker på Island, vilket i princip innebär att hela börshandeln är nere. Enligt Carl Hammer väntade marknaden på besked om hur Island ska tackla sina problem och före något besked kommer är handeln mycket begränsad i isländska kronor.

Den svenska kronan försvagades kraftigt i finansoron och tappade 13 öre mot dollarn till 7:19 och 5 öre mot euron till 9:75. Mätt i TCW-index försvagades kronan till 130,92 från 129,75 på fredagen.


Innehåll från Pierce GroupAnnons

Så hjälper Pierce sina kunder att leva ut sin passion – målet är att långsiktigt växa 15-20% per år

Göran Sällvin, Sales and Marketing Director på Pierce, som säljer utrustning, delar och tillbehör för motorcyklar och snöskotrar online.
Göran Sällvin, Sales and Marketing Director på Pierce, som säljer utrustning, delar och tillbehör för motorcyklar och snöskotrar online.

Pierce säljer utrustning, delar och tillbehör för motorcyklar och snöskotrar online – till den grad att man vill växa upp till 15-20 procent per år i genomsnitt på lång sikt.

Förklaringen till tillväxten är förflyttningen av marknaden från offline till online i kombination med bra produkter och en genuin passion för motorcyklar och skotrar bland både personal och kunder.

– Det är det som är så kul att jobba i den här branschen. Det handlar om att hjälpa folk att leva ut sin passion, säger Göran Sällvin, Sales and Marketing Director på Pierce.

Svenska Pierce är Europas något okända e-handelskung inom kläder och tillbehör för motorcyklar och snöskotrar – och företaget är lite av en framgångssaga.

Det grundades 2008 av två hoj-intresserade och entreprenörsdrivna vänner, Stefan Rönn och Daniel Petersén, i ett garage utanför Stockholm. Det som började med import och försäljning av produkter och utrustning för motorcyklar till kompiskretsen har i dag växt till en gigant inom området, med upp till 170 000 produkter i lager och runt 1,5 miljoner ordrar per år. Omsättningen förra året var 1,5 miljarder kronor.

– Jämfört med våra konkurrenter är vi unika inom två områden. Det ena är att vi har en stor geografisk täckning, med närvaro på 17 marknader i Europa och ytterligare försäljning till flera andra länder globalt och likaså stora volymer vilket gör att vi håller bra priser. Det andra är att vi har ett så brett sortiment av egna produkter som vi utvecklat själva. Här är vi pionjärer, säger Göran Sällvin.

Sortimentet säljs genom tre nischade online-butiker: 24MX för motocross- & enduroåkare, XLMOTO för motorcykelåkare och Sledstore för snöskoteråkare.

Sortimentet kan lite grovt delas upp i tre områden: utrustning för föraren, reservdelar för fordonet, och slutligen tillbehör för att sköta fordonet.

Mode, produktutveckling och hojåkande driver försäljningen

Även om antalet motorcykel- och snöskoterförare är ganska stabilt, finns andra faktorer som driver försäljningen.

– För motorcykelåkaren är det mycket styling som kommer in. Man vill förfina och förbättra sin hoj och sätta på rätt tillbehör, och själv klä sig i rätt utrustning. Allt det som förarna har på sig, som kläder och hjälmar, står för ungefär hälften av vår försäljning. Här finns en stor teknikutveckling. Likaså drivs det av ett mode där nya stilar och designer kommer fram men även en stark teknisk utveckling, där det hela tiden kommer nya kläder som är allt mer funktionella och säkra, säger han.

– För motocross och enduro handlar det förutom om styling också om löpande underhåll av motorcykelns delar, när man utsätter den för stora påfrestningar i hård terräng, fortsätter han.

Många i personalen har en stor passion för motorcyklar och snöskotrar. Det gör att personalen och kunderna möts kring något de båda älskar.

– Att köra hoj och snöskoter är en livsstil, en hobby och ett sätt att umgås. Då är det klart att säljare och köpare kan mötas på ett helt annat sätt, säger Göran Sällvin.

Stark tillväxt – nya medarbetare sökes

Pierce, som i mars i år introducerades på Nasdaq-börsen Stockholm, har ett långsiktigt mål att växa 15 till 20 procent per år. 

– Tittar vi på Europa så uppskattar vi marknadsstorleken för både motocross och motorcykel till ungefär 100 miljarder kronor. Vi har fortfarande bara en pytteliten del av den marknaden, så här finns en stor potential för oss, säger han.

Därefter siktar man globalt. Man har redan försäljning till många länder i hela världen, men här finns än mer tillväxtpotential.

För att orka med denna expansionsresa kan det på sikt behövas både mer kapital och nya medarbetare, med kunskaper både inom e-handel och produktutveckling inom detta segment.

– På Pierce finns det fortfarande kvar en entreprenörsanda. Det är en trevlig miljö där man jobbar mycket ihop. Och ja, många av oss åker hoj, avslutar Göran Sällvin.

Läs mer på: www.piercegroup.com

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pierce Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?