1515

New York: Stark slutspurt på USA-börserna

USA-börserna avslutade måndagen starkt och efter att ha varit nere som mest 7,7 procent letade sig Dow Jones index uppåt och stängde på "bara" minus 3,6 procent.

New York-börserna noterade baisseartade kursnedgångar under en mycket volatil måndagssession där VIX-index, en indikator över volatiliteten nådde rekordnivån 57,55. Godkännandet av räddningsplanen för den finansiella sektorn i fredags lyckades inte skapa någon särskild optimism när oro för så väl den finansiella sektorn som världskonjunkturen drabbade investerarkollektivet. Kurserna förstärktes dock rejält i sluttimmen från mer extrema 7-8 procentiga ras.

Dow Jones index var vid stängning ned med 3,6 procent till 9.956. På den bredare marknaden var S&P 500 index ned med 3,8 procent till 1.057 medan Nasdaq Composite index sjönk med 4,3 procent till 1.863.

Omsättningen på NYSE uppgick till 1.885 miljoner aktier och på Nasdaq till 3.449 miljoner aktier.

Räntan på den tioåriga obligationen var ned 13 punkter till 3,49 procent samtidigt som trettioårsräntan var ned 13 punkter till 3,99 procent.

De amerikanska investerarnas oro hölls till stor del uppe av finanskrisens svallvågor över Europa i takt med nya räddningspaket för europeiska banker och osäkerhet kring politikernas samarbetsvilja. Sedan i fredags har bland annat tyska bolånejätten Hypo Real Estate tvingats ta in ytterligare 15 miljarder euro i nytt kapital och franska BNP Paribas köpt upp den belgiska krisbanken Fortis för 14,5 miljarder euro.

Från amerikanskt håll har Bank of America meddelat att den och ett antal delstater har nått en överenskommelse om 8,4 miljarder dollar där bankjätten kommer förändra problemtyngda lån och möjliggöra för 400.000 Countrywide Financial-kunder att behålla sina hem. Bank of America:s aktie föll 6,6 procent.

Även övriga finanssektorn hamnade under press på måndagen. Wachovia tyngdes efter att en domstol i North Carolina har beslutat att upphäva Citigroups rätt att föra exklusiva förhandlingar med banken om uppköp. Beskedet innebär att Wells Fargo kan komma att gå vidare med den affär som presenterades i fredags. Citigroup ryktas nu förbereda en mångmiljardstämning mot de övriga och enligt Wall Street Journal försöker Federal Reserve att medla. Bland de inblandade parterna var Wachovia ned 6,9 procent, Citigroup föll 5,1 procent och Wells Fargo tappade 2,7 procent.

Centralbanken Federal Reserve meddelade drygt en timme före öppningen nya åtgärder i och med att storleken på vissa av dess så kallade TAF-auktioner, auktioner för likviditetstillförsel, nu skall utökas. Beskedet innebär att totalt 900 miljarder dollar kan komma att bli utestående i TAF-krediter över årsskiftet.

Råvaru- och basindustribolag drabbades hårt av investerarnas konjunkturoro.

Aluminiumjätten Alcoa tappade 5,9 procent medan anläggningsfordonstillverkaren Caterpillar var ned 3,9 procent.

Oljebolagen stod däremot bra trots att WTI-olja för leverans i november handlades ned med nära 5 dollar till runt 89 dollar per fat på Nymex. Oljejättarna Chevron och Exxon klarade sig dock, relativt sett, bra med nedgångar på 3,2 respektive 0,8 procent.

Läkemedelsjätten Eli Lilly erbjuder bioteknikbolaget ImClone:s aktieägare 70 dollar per aktie i ett kontantbud. Budet motsvarar en premie på 51 procent jämfört med det sista avslutet i ImClones aktie den 30 juli, vilket var dagen före budet blev offentligt. Eli Lilly föll 7,0 procent medan ImClone steg 3,0 procent till 66,89 dollar. Läkemedelskollegan Bristol Myers-Squibb som är storägare i ImClone och dessutom har lagt ett lägre bud på bolaget föll med 5,4 procent på beskedet, vilket var något mindre än för index.

Efter börsernas stängning inkom Bank of America oväntat i förtid med sin rapport för det tredje kvartalet. Nettoresultatet blev 1,18 miljarder dollar (3,70) för det motsvarande 0,15 dollar per aktie (0,82). Rapporten väntades den 20 oktober.

Dessutom presenterades två åtgärder för att höja Bank of America:s kapitaltäckningsgrad. Dels en emission av stamaktier på cirka 10 miljarder dollar och dels halverade banken samtidigt kvartalsutdelningen till 32 cent per aktie (64).

"De här är de tuffaste tiderna för finansinstitutioner jag upplevt under mina 39 år i bankvärlden", uppgav Bank of America:s VD och ordförande, Kenneth D. Lewis, i en skriftlig kommentar till rapporten. Aktien föll med drygt 2 procent i den tidiga efterhandeln.


Innehåll från MetenovaAnnons

Deras mixer är en trygg och central del i sterila läkemedelsprocesser

Metenova, ledande tillverkare av magnetiska mixrar för läkemedelstillverkning, bidrar till en bättre och säkrare läkemedelsprocess. Bolagets innovativa och väl beprövade mixer har varit av stor betydelse under pandemin där stora krav ställts på vaccintillverkarnas produktionskapacitet.

Metenova har stora tillväxtmöjligheter då de är en central del av en säker läkemedelsutveckling och tillverkningsprocess. Bolaget grundades 2009 av entreprenörer med en gedigen historik av att göra processutrustning för läkemedelsbranschen.

– Vi är en erfaren företagsledning som har jobbat med läkemedelstillverkning och processutrustning i 40 år. Med vår unika kompetens har vi kunnat utveckla en magnetkopplad, bättre och mer robust version av den omrörare som fanns på marknaden tidigare. Samtidigt förstår vi kundens utmaningar och behov vilket gör oss till en trygg och tillika innovativ partner för läkemedelsbranschen, säger Johan Westman, CEO.

Trygg partner i konservativ bransch

Läkemedelsbranschen är en konservativ bransch, som ibland är ovillig att överväga nyheter. För att ta in nya saker i tillverkningsprocessen krävs både en tekniskt sett högkvalitativ produkt men kanske framför allt tillit till att produkten över en längre tid visat sig pålitlig. Mixern bygger på en patenterad lösning som även minimerar risken för att den ska gå sönder.

– Under Covid-19 har det gått otroligt fort att ställa om vaccinproduktionen och kraven på oss underleverantörer har varit stora. Vår omrörare, som sitter i botten på tanken, är en central del vid tillverkning av sterila, flytande läkemedel som säkerställer en jämn koncentration och kontroll på omrörningsprocessen. En av produkterna är direkt anpassad för väldigt värmekänsliga produkter och omrörning av stora molekyler. Enheten har inga lager utan svävar fritt i luften på en aktiv elektromagnetisk motor, berättar Johan Westman.

Fabriker med engångssystem

I stället för att ha rostfria tankar och omrörare så kan samma process göras med engångssystem. Engångssystemen innebär en högre flexibilitet och snabbare omställning mellan tillverkningsbatcher. Vikten av dessa system har aldrig varit tydligare då de under pandemin lett till att vaccin mot Covid-19 snabbt tagits fram på ett sätt som världen aldrig tidigare sett.

– Det finns rapporter som pekar på att det är mer hållbart att använda engångssystem eftersom permanenta anläggningar kostar otroligt mycket mer energi och vatten. Här ser vi också stora möjligheter att lyfta in vår kunskap om omrörning, säger Johan Westman. 

Om Metenova
Metenova är en ledande innovatör och tillverkare av magnetiska mixrar för farmaceutisk och bioteknisk användning. Företaget tillhandahåller banbrytande teknologi för aseptiska och sterila mixningsapplikationer.

Metenova är ett Di Gasellföretag.

Läs mer på metenova.com 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Metenova och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?