USA-börserna: Uppåt med banker i täten

Kurserna fortsatte uppåt på New York-börserna även på fredagen efter nya ljus i mörkret på kreditmarknaden.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex stigit med 1,6 procent till 9 179,1. Nasdaqs kompositindex steg med 1,3 procent till 1 684,7.

Räntorna bankerna emellan fortsatte att sjunka, ett resultat av den amerikanska centralbanken Feds sänkning av styrräntan tidigare i veckan. Hoppet växer också att de globala försöken att öka förtroendet för banker och kreditmarknad ska börja få effekt.

Pensionsfonderna tillhörde de större aktörer som handlade aktier och bidrog till kursuppgångarna. Bedömare trodde också att årstiden spelat in.

"Jag tror att en av de grundläggande orsakerna till uppgången är att oktober är över och att redovisningsåret för stora institutionella fonder är slut. Det har lättat ordentligt på säljtrycket", sade Bruce Zaro, chefsanalytiker vid Delta Global Advisors i Boston.

Storbankerna hörde till dagens vinnare. JP Morgans aktie steg med 9,6 procent. Citigroup gick upp 4,1 procent medan Bank of America steg 6,1 procent.

För handelsveckan totalt steg Dow Jones med 11,3 procent och Nasdaq med 10,9 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?