1515

USA-börserna: Svagt uppåt

Sjunkande interbankräntor och positiva vinstprognoser gav inledningsvis försiktiga kursuppgångar under en annars nattsvart börsmånad i USA. Vid 19-tiden är Dow Jones upp knappt 2 procent.

Aktiemarknaden i USA stiger svagt på fredagen för att sedan ta ett halvt steg tillbaka. Vid 17.30-tiden är S&P 500 och DJ Industrial Average Index upp 0,6 procent, medan Nasdaq har backat ett par tiondels procentenheter.

Det spirande börshumöret som inleder börsöppningen förklaras av nyhetsbyrån Bloomberg med sjunkande interbankräntor samt med höjda vinstprognoser för läkemedelsförmånsförvaltaren Express Script och hotell- och kasinobolaget Wynn Resorts, som också ska ha smittat av sig i börslistan.

På morgonen kom även siffror som visar att konsumtionen i USA minskade med 0,3 procent i september. Det är den största nedgången på fyra år och den minskade konsumtionen är driven av en stigande arbetslöshet, sjunkande bostadspriser och högre kostnader för mat och bränsle.

Bland de aktier som leder kursuppgången bland de mest omsatta aktierna på New York Stock Exchange återfinns flygbolaget Delta Airlines som är upp 18 procent samt hotell- och nöjesbolaget Las Vegas Sands Corp som klättrat 21 procent. Också finansaktierna går starkt: Morgan Stanley är upp 11 procent och Merrill Lynch är upp närmare 4 procent.

Förlorarlistan toppas av kryssningsbolaget Carnival Corporation, försäkringsbolaget CIGNA Corporation och finans- och försäkringsjätten Prudential Financial med nedgångar på mellan 9 och 16 procent.

Oktober har annars varit en dyster månad för USA-börserna. Medan Dow Jones har tappat cirka 15 procent och Nasdaq runt 19 procent.Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?