1515

Stockholmsbörsen: Skakig start på börsen

Stockholmsbörsen backade i den inledande handeln på fredagen i likhet med de ledande europeiska börserna. Svaga marknader i Asien under natten tyngde medan en positiv utveckling i USA dämpade nedgången.

Klockan 10.15 var OMXS30 0,9 procent lägre till noteringen 640,3. Omsättningen uppgick till 2,4 miljarder kronor.

Börserna i New York steg på torsdagskvällen och utökade sina uppgångar efter den europeiska stängningen. Stöd till de amerikanska marknaderna kom från stigande börser i omvärlden inför öppningen, nya åtgärder från centralbanker för att försöka stabilisera det globala finanssystemet och en något lägre minskning av BNP väntat. Dow Jones stängde 2,1 procent högre.

I Asien har det varit blandat under natten men nedgångarna var mer framträdande och kom sedan investerarna börjat ta hem vinster efter de senaste dagarnas kraftigt stigande kurser. Japans Nikkei 225 stängde 5,0 procent ned, Hong Kongs Hang Seng Index var 2,5 procent lägre medan Sydkoreanska Kospi steg med 2,6 procent.

På Stockholmsbörsen utmärkte sig Meda A med ett fall på 10,2 procent till 47:60 kronor efter att ha rapporterat ett ebitda resultat för det tredje kvartalet som var 13 procent sämre än SME-konsensus och även nettoomsättningen var något under förväntat. Bolaget spår ebitda om 3,3 miljarder kronor för 2008 och upprepar prognos för omsättningen om 10 miljarder kronor.

"Det är en väldigt svag rapport. Att försäljningen kom in sämre än väntat kan man leva med, men jag hade inte räknat med att marginalen skulle backa så mycket och jag har svårt att se varför den gör det", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Tanganyika Oil handlades upp 11,3 procent till 177:50 kronor efter att Sinopec lämnat ett prospekt för sitt offentliga uppköpserbjudande av bolaget. Sinopec vill förvärva samtliga aktier i Tanganyika för 31:50 kanadadollar per aktie, samma budnivå som tidigare angetts. Det motsvarar cirka 200 kronor per aktie med aktuell kurs för kanadadollarn.

Utvecklingen i den svenska banksektorn var något blandad men överlag nedåt. Swedbank A tappade 0,4 procent till 62:75, SEB A var 0,7 procent ned till 75:25 kronor, Nordea sjönk med 1,3 procent till 62:20 kronor och SHB A var 1,1 procent lägre till 141:50 kronor.

Goldman Sachs har i en översyn av sektorn sänkt riktkurserna för de svenska bankerna. Swedbank har sänkts till 48:50 kronor, en sänkning med 56 procent, SEB till 88 kronor från tidigare 121 kronor, Nordea till 77:40 kronor från tidigare 92 kronor och SHB till 141:10 kronor från tidigare 146 kronor.

Astrazeneca avancerade 1,6 procent till 320 kronor. I spåren av torsdagens överraskande starka rapport har ett flertal riktkurshöjningar kommit. Bland annat har Merrill Lynch höjt riktkursen för aktien till 340 kronor, från tidigare 315 kronor och RBS har höjt till 327 kronor, från 252 kronor.

Lundin Petroleum gick marginellt bättre än marknaden i övrigt genom att endast backa 0,5 procent till 37:20 kronor. Bolaget meddelade på morgonen att prospekteringsborrningen Laganskaya-1 i Laganskyblocket, belägen i den norra delen av Kaspiska havet, påträffat indikationer av olja i sandstensreservoaren Neocomian.

Teleca B lyfte 21,7 procent till 3:20 kronor efter att Caytel, ett helägt dotterbolag till Symphony Technology, lagt ett budpliktsbud på Teleca om 3:25 kronor.

Biotage var 12,4 procent upp till 5:90 kronor efter att bolaget rapporterat en högre vinst för det tredje kvartalet jämfört med samma period för ett år sedan.

I övrigt stänger Stockholmsbörsen klockan 13.00 inför firandet av allhelgonahelgen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?