Räntor & valutor: Europaräntorna faller

Europeiska marknadsräntor inledde fredagens handel med att följa amerikanska och asiatiska räntor ned efter att Bank of Japan sänkt sin styrränta och förväntningar om fler sänkningar från bland annat Federal Reserve och ECB.

Här hemma stänger penningmarknaden i dag klockan 12.00 på grund av lördagens firande av Alla helgons dag.

Räntan på den svenska tioåriga benchmarkobligationen var ned 2 punkter till 3,52 procent, jämfört med torsdagens svenska stängning, medan den tyska tioårsräntan var ned 3 punkter till 3,78 procent. Räntegapet dem emellan krympte till -26 punkter (-27).

Tysk statistik på morgonen visade att detaljhandeln sjönk mer än väntat i september. Jämfört med månaden före var nedgången 2,3 procent, väntat var -1,0 procent, medan försäljningen ökade med 1,2 procent jämfört med samma månad i fjol.

Under förmiddagen väntas KPI-estimat och arbetslöshet för euroområdet. Inflationen väntas ha ökat med 3,2 procent i oktober, ned från 3,6 procent i september, medan arbetslösheten väntas vara oförändrad på 7,5 procent, enligt Bloomberg News enkäter.

Bank of Japan sänkte på fredagen sin styrränta med 20 punkter till 0,30 procent. Det var den första sänkningen på sju år. Analytiker hade räknat med en halvering av styrräntan till 0,25 procent. Japanska marknadsräntor vände ned efter beskedet, medan yenen har stärkts mot dollarn från 98:5 strax efter beskedet till 97:1.

Räntebeslutet var inte enigt utan BOJ-chefen Masaaki Shirakawa fick använda sin utslagsröst.

BOJ uppger att den ökade trögheten i ekonomin kommer att stanna kvar under flera kvartal och att den globala ekonomiska justeringen håller på att bli mer allvarlig.

Nedåtriskerna för Japans ekonomi ökar, enligt BOJ, medan uppåtriskerna för inflationen har minskat och konsumentinflationen väntas gradvis avta.

Japans finansminister Shoichi Nakagawa sade till journalister att BOJ fattat ett riktigt beslut eftersom både den globala och japans ekonomi befinner sig i ett allvarligt tillstånd.

BOJ-chefen Masaaki Shirakawa sade vid en presskonferens att tre ledamöter vill sänka styrräntan mer, medan en ville lämna räntan oförändrad.

Han sade att ekonomin tydligt försämrats under oktober och att räntorna sänkts för att hålla förhållandena ackommoderande. Trenderna för exporten och produktionen har tydligt förändrats, sade han.

Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, konstaterar att Japan är på väg mot ett förnyat medlemskap i nollränteklubben.

"För fem år sedan fanns en kännbar oro bland centralbanker kring räntepolitikens tandlöshet med låga styrräntor. Situationen i dag är betydligt mer besvärlig med en pågående kreditkris, som sätter kreditmultiplikatorn ur funktion, och en krypande närvaro av efterfrågedrivna deflationskrafter (som pressar upp realräntorna). I denna miljö skjuts ansvaret över på politikerna och finanspolitiken att få fart på tillväxten", skriver Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, i en kommentar.

Amerikanska marknadsräntor vände nedåt i fredagens asiatiska handel, för första gången den här veckan. Nedgången bottnade i tilltagande spekulationer om att Federal Reserve kommer att sänka sina styrräntor igen i december. Det skulle i så fall bli sjunde gången i år som styrräntorna sänks för att försöka få fart på USA:s ekonomi.

Räntan på den tvååriga amerikanska benchmarkobligationen var på fredagsmorgonen ned 4 punkter till 1,52 procent, medan tioåringen var ned 1 punkt till 3,90 procent, jämfört med torsdagens svenska stängning.

I eftermiddag offentliggörs statistik över privata inkomster och konsumtion för september och arbetskostnadsindex för tredje kvartalet. Dessutom släpps Chicagos inköpschefsindex för oktober och det definitiva Michigan-indexet för samma månad.

Privatkonsumtionen väntas ha minskat med 0,2 procent, medan inkomsterna väntas ha ökat med 0,1 procent, enligt Bloomberg News enkät. Chicago inköpschefsindex spås ha sjunkit till 48,0 i oktober, från 56,7 i september.

På valutamarknaden har yenen försvagats kraftigt mot dollarn efter Bank of Japans räntesänkning, från över 98 på torsdagen till nära 97-strecket.

Dollarn stärktes även mot euron.

Enligt SEB:s Robert Bergqvist är enorma kapitalflöden i rörelse och dollarn drivs inte primärt av fundamenta utan styrs nu i mycket stor utsträckning av "valutasäkringskontrakt, nedbantning av globala låneportföljer och jakt på dollarlikviditet".

Kronan har blivit hela 15 öre svagare mot dollarn och tappat drygt 1 öre mot euron, jämfört med på torsdagseftermiddagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?