Antalet nya arbetssökande vecka 43 var 479.000 jämfört med väntade 475.000.
Dow Jones index steg med 2,1 procent till 9.181. På den bredare marknaden ökade S&P 500 index med 2,6 procent till 954 medan Nasdaq Composite index gick fram 2,5 procent till 1.699.
Omsättningen på NYSE uppgick till 1.376 miljoner aktier och på Nasdaq till 2.528 miljoner aktier.
Räntan på den tioåriga obligationen var upp nio punkter till 3,94 procent samtidigt som trettioårsräntan ökade sex punkter till 4,29 procent.
American Express ökade 3,4 procent till 26,06 dollar efter att kortföretaget meddelat att det kommer säga upp tio procent av personalstyrkan.
Oljebjässen Exxon Mobil rapporterade en vinst på knappt 15 miljarder dollar i det tredje kvartalet. Den justerade vinsten per aktie blev 2,59 dollar vilket var bättre än väntat. Aktien steg 0,5 procent till 75,05 dollar.
Motorola rapporterade en justerad vinst per aktie över förväntan. Bolaget sänkte prognosen för helåret. Ytterligare åtgärder vidtas för att reducera kostnaderna. 3.000 jobb ska bort. Telekomaktien föll 5,3 procent till 5,17 dollar.
Mjukvaruföretaget Symantec backade 18 procent till 12,20 dollar. Bolaget rapporterade ett starkt kvartalsresultat men utsikterna inkom på den svaga sidan.
På Nasdaq gick halvledarjätten Intel starkt, upp 8,4 procent. Även Oracle och Apple gick bra med uppgångar på 6,0 respektive 6,2 procent.
Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på.
Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.
– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.
Ett ointresse kring förändring
Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner.
– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.
Tre reformförslag
Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.
– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.
Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.
– Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.
Mycket på agendan
Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor.
– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.
FAKTA OM FORENA
Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer.