Stockholmsbörsen: Full fart uppåt

Stockholmsbörsens stora uppgång höll i sig en bit in på torsdagseftermiddagen och gick bättre än de ledande europeiska börserna med hjälp av indextunga verkstads- och banksektorn.

"Aktiemarknaden har sålts ned urskillningslöst på en kombination av rädsla och tekniska faktorer. Det vi ser nu är ett rally baserat på ett avtagande tekniskt säljtryck. Därutöver har marknaden så smått börjat handla på de låga värderingarna", säger Anders Berg, aktiechef på Evli Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid klockan 14.45 var OMXS30 6,2 procent högre till noteringen 653,7. Omsättningen uppgick till 11,9 miljarder kronor. Sedan årslägstanoteringen från i måndags har indexet nu återhämtat sig med 17 procent.

"Enkelt uttryckt har många aktörer, stora som små, tvingats sälja riskfyllda tillgångar för att möta sina kortsiktiga åtaganden. Den senaste tiden har detta skett utan hänsyn till faktiska värderingar. Det kommer nu signaler från flera marknader, inte minst USA, att pensions- och livbolag har väldigt låg exponering mot aktier och att den andelen kommer att öka framöver. Det talar naturligtvis för aktiemarknaden", säger Anders Berg.

Sentimentet på marknaderna förbättrades redan i Asien under natten där Nikkei 225 stängde 10 procent högre efter att Kina, Hongkong och Taiwan följt Federal Reserve och sänkt sina styrräntor. Ytterligare stöd till börserna kom under den tidiga torsdagseftermiddagen sedan det första estimatet över BNP i USA visat på en minskning med 0,3 procent i beräknad årstakt under tredje kvartalet, mot en väntad nedgång på 0,5 procent.

Sandvik handlades upp 16,3 procent till 53:50 kronor efter att ha rapporterat ett resultat före skatt som blev 1 procent bättre än SME-konsensus medan orderingången var något sämre än förväntat. Sandviks vd Lars Pettersson skriver dock i en kommentar till rapporten att oron på de finansiella marknaderna påverkade affärsläget under kvartalets senare del och en svagare efterfrågan kunde noteras inom några segment.

"Hade rapporten från Sandvik kommit tidigt under rapportperioden hade vi troligen fått se en ganska dramatisk kursnedgång. Samtidigt är det inte så kontigt att förväntningarna förändras under en rapportsäsong", säger Peder Frölén, analytiker på Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Även flera av de andra verkstadsbolagen drogs med upp, Atlas Copco A ökade 12,3 procent till 66 kronor och SKF B var 7,2 procent högre till 74:50 kronor.

Den svenska banksektorn fortsatte att återhämta sig. SEB A ökade 15,3 procent till 75:50 kronor, Swedbank A steg med 12,5 procent till 65:25 kronor och Nordea klättrade 7,4 procent till 65:10 kronor. Av nyheter i finanssektorn överraskade Deutsche Bank marknaden med en vinst på 414 miljoner euro mot en väntad förlust på 151 miljoner euro och aktien handlades upp 18 procent i Frankfurt.

Carnegie lyfte 44,3 procent till 25:20 kronor och utökade därmed gårdagens uppgång på 46 procent. Aktien har dock, trots de senaste två dagarnas kursstegring, tappat över 80 procent det senaste året. Dagens Industri skriver i torsdagens upplaga att flera kandidater är intresserade av bolaget och Nordea och DnB Nor ska enligt tidningens källa vara de hetaste.

Astrazeneca steg 5,3 procent till 316 kronor efter att bolaget vid lunchtid redovisar en vinst per aktie för kärnverksamheten som var 13 procent bättre än väntat enligt SME Direkt och bolaget höjde samtidigt sin prognos för vinst per aktie för helåret. Däremot skrev Astrazeneca i rapportern att det inte att göra några ytterligare återköp av egna aktier under 2008.

"Rapporten var egentligen bättre än väntat på varje rad och prognoshöjningen var högre än väntat. Tre fjärdedelar av höjningen kom från verksamheten, resten från valuta, så det var bra kvalitet på höjningen", säger en analytiker.

Ericsson B gick något sämre än marknaden i övrigt genom att stiga 2,1 procent till 54:10 kronor. Konkurrenten Alcatel- Lucents justerade rörelseresultat blev 57 procent sämre än konsensus enligt SME Direkts prognossammanställning medan försäljningen var som väntat. Bolaget upprepar sina utsikter för helåret, det vill säga att Alcatel-Lucent fortfarande räknar med att den globala marknaden för telekomsystem, inklusive därtill relaterade tjänster, kommer att visa nolltillväxt under 2008.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?