1515

Stockholmsbörsen fortsatte upp

Stockholmsbörsen fortsatte att stiga på torsdagen och utvecklades klart bättre än de ledande europeiska börserna. Det var framför allt bank- och verkstadssektorn som agerade draglok.

"Det som drog igång dagens uppgång var en hausse i Asien. Flera faktorer bidrog till att sänka nervositeten på marknaderna, bland annat nyheten om att Sydkorea fått ett lån från Federal Reserve, liksom räntesänkningar från ett antal länder i Asien i spåren av onsdagens räntesänkning i USA. För Stockholms del är det de sektorer som drabbats mest av nedgångarna som återhämtar sig, det vill säga bank och verkstad", säger en aktiestrateg till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS30 stängde 4,9 procent högre till noteringen 646,1. Omsättningen uppgick till 19,7 miljarder kronor.

Ytterligare stöd till Stockholmsbörsen kom under torsdagseftermiddagen då det första estimatet för BNP i USA visat på en minskning med 0,3 procent i beräknad årstakt under tredje kvartalet, mot en väntad nedgång på 0,5 procent.

Sandvik handlades upp 6,5 procent efter att ha rapporterat ett resultat före skatt som blev 1 procent bättre än SME Direkts konsensus medan orderingången var något sämre än förväntat. Sandviks vd Lars Pettersson skriver i en kommentar till rapporten att oron på de finansiella marknaderna påverkade affärsläget under kvartalets senare del och en svagare efterfrågan kunde noteras inom några segment.

"Hade rapporten från Sandvik kommit tidigt under rapportperioden hade vi troligen fått se en ganska dramatisk kursnedgång. Samtidigt är det inte så kontigt att förväntningarna förändras under en rapportsäsong", säger Peder Frölén, analytiker på Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Flera av de andra verkstadsbolagen drogs med upp, Atlas Copco A ökade 11,5 procent medan SKF B var 5,8 procent högre.

Även banksektorn fortsatte att återhämta sig. SEB A ökade 15,7 procent medan Swedbank A steg med 8,6 procent. Carnegie lyfte hela 33 procent och utökade därmed gårdagens uppgång på 46 procent. Aktien har dock, trots de senaste två dagarnas kursstegring, tappat över 80 procent det senaste året.

Astrazeneca steg 5 procent efter att bolaget redovisat en vinst per aktie för kärnverksamheten som var 13 procent bättre än väntat enligt SME Direkts prognossammanställning. Bolaget höjde samtidigt sin prognos för vinst per aktie för helåret.

"Rapporten var egentligen bättre än väntat på varje rad och prognoshöjningen var högre än väntat. Tre fjärdedelar av höjningen kom från verksamheten, resten från valuta, så det var bra kvalitet på höjningen", säger en analytiker.

Ericsson B gick något sämre än marknaden i övrigt genom att stiga 2,6 procent. Konkurrenten Alcatel-Lucents justerade rörelseresultat blev 57 procent sämre än konsensus enligt SME Direkt medan försäljningen var som väntat. Bolaget upprepar sina utsikter för helåret, vilket innebär att bolaget fortfarande räknar med att den globala marknaden för telekomsystem kommer att visa nolltillväxt under 2008.

Lundin Petroleum var upp 13 procent. Marathon Oil meddelade i samband med sin kvartalsrapport att produktionen vid Alvheim/Vilje-fälten, där Marathon Oil är operatör, under en längre tid nått 125.000 fat per dag. Bolaget väntar sig att produktionen under november kommer att stabilisera sig på samma nivå. Lundin Petroleum har en andel om 15 procent av produktionen från Alvheim.OMX Stockholm, All ShareDet verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?