1515

Stockholmsbörsen: Fortsatt uppgång väntas

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar på större uppgångar när handeln i Europa inleds på torsdagen. Kraftigt stigande marknader i Asien under natten ger stöd medan utvecklingen i USA på onsdagen kan dämpa något.

Börserna i New York stängde mixat på onsdagen efter en ny volatil handelssession. Federal Reserve sänkte som väntat målet för dagslåneräntan, Fed funds, med 50 punkter till 1,00 procent men det räckte således inte för att helt lugna marknaden.

Enligt en enkät från Bloomberg News bland 70 ekonomer väntade sig 45 att Federal Reserve skulle sänka styrräntan med 50 punkter, 17 ekonomer väntade en räntesänkning med 25 punkter, en väntade en sänkning med 75 punkter medan sju hade räknat med en oförändrad ränta.

Dow Jones stängde 0,8 procent ned, men var så högt som +3,3 procent när endast 12 minuters handel återstod. S&P 500 var 1,1 procent lägre medan tekniktunga Nasdaq Composite gick bättre med en uppgång på 0,5 procent.

I Asien fick däremot Feds räntesänkning större effekt och regionens marknader fick dessutom stöd av att både Kina och Taiwan sänkt sina styrräntor. Börserna lyftes ytterligare av att Fed upprättat temporära swapavtal med centralbankerna i Brasilien, Mexiko, Sydkorea och Singapore som innebär att motparterna får tillgång till dollarlikviditet på upp till 30 miljarder dollar vardera fram till den 30 april 2009.

Japans Nikkei 225 stängde 10 procent högre och Hong Kongs Hang Seng Index var vid 8.30-tiden 10,2 procent upp. Sydkoreas Kospi lyfte 12,2 procent.

För svensk del har rapporterna fortsatt att trilla in även om det varit i något lägre takt. Sandvik har rapporterat ett resultat före skatt som blev 1 procent bättre än SME- konsensus medan orderingången var något sämre än förväntat. Sandviks vd Lars Pettersson skriver i en kommentar till rapporten att oron på de finansiella marknaderna påverkade affärsläget under kvartalets senare del och en svagare efterfrågan kunde noteras inom några segment.

I övrigt kan Lundin Petroleum tyngas av att bolaget meddelat att prospekteringsborrningen Muny Deng-1 kommer att pluggas igen och lämnas som ett torrt hål.

Carnegie kan påverkas av att Dagens Industri i torsdagens upplaga skriver att flera kandidater är intresserade av bolaget och Nordea och DnB ska enligt uppgift till källan vara de hetaste.

Från Europa har tyska MAN, som konkurrerar med Volvo och Scania, rapporterat ett resultat som var något lägre än SME-konsensus medan försäljningen blev i linje med förväntningarna. MAN spår att koncernens försäljning blir högre år 2008 jämfört med 2007 och det kan jämföras med att bolaget i rapporten för det andra kvartalet angav att försäljningen skulle öka med 10 procent år 2008 jämfört med 2007.

Ericssonkonkurrenten Alcatel-Lucents justerade rörelseresultat blev 57 procent sämre än konsensus enligt SME Direkts prognossammanställning medan försäljningen var som väntat. Bolaget upprepar sina utsikter för helåret, det vill säga att Alcatel-Lucent fortfarande räknar med att den globala marknaden för telekomsystem, inklusive därtill relaterade tjänster, kommer att visa nolltillväxt under 2008.

Torsdagens agenda bjuder på konfidensindikator och indikator för företagsklimat under oktober i EMU klockan 11.00. Analytiker väntar sig ett indikatorvärde för företagsklimatet på -0,91 och en konfidensindikator på 86,0 enligt Bloomberg News prognosenkät.

Under eftermiddagen riktas blickarna mot USA och första estimatet för BNP som väntas visa en minskning med 0,5 procent under tredje kvartalet. Vid samma tid kommer veckostatistiken över antalet nyanmälda arbetslösa som väntas visa 475.000 nya arbetssökande.

Bland torsdagens bolagsrapporter finns Astrazeneca som väntas offentliggöra sina siffror klockan 12.00.


Innehåll från DentmeAnnons

Intresset för tandhälsa för företag växer

Hadi Ahmad, medgrundare samt tandläkare och kliniskt ansvarig på Dentme.
Hadi Ahmad, medgrundare samt tandläkare och kliniskt ansvarig på Dentme.

Nu finns det en förmån som gör skillnad för både anställda och arbetsgivare. Dentme är först ut i Sverige med att erbjuda tandhälsa för företag – och intresset för deras tjänster växer.

– För att kunna skapa en frisk arbetsplats måste man ha en helhetssyn kring hälsa, där tänderna i allra högsta grad ingår, säger Hadi Ahmad, medgrundare samt tandläkare och kliniskt ansvarig på Dentme.

Tandhälsa som förmån – så fungerar det. 

Med Dentme som förmån får du friskare medarbetare samtidigt som du blir en attraktiv arbetsgivare och stärker ditt varumärke på lång sikt. Det menar David Kruse, medgrundare och vd på Dentme, och betonar att moderna arbetsplatser kräver moderna förmåner.

– Arbetsgivaren har ett långtgående ansvar för sina anställdas välmående, och i det ingår även tandhälsan. Tandhälsa som förmån kan dessutom vara en konkurrensfördel i kampen om kompetens på arbetsmarknaden. I dag räcker det inte med att bara erbjuda en bra lön. Förmåner spelar också en stor roll, säger han. 

Lönar sig för företaget

Dentme är en digital plattform som kopplar ihop patienten och tandläkaren via mobilen eller surfplattan. Förutom privatpersoner ger Dentme även företag möjligheten att erbjuda tjänsten till sina anställda.

– Det finns folk på arbetsplatser som mår fruktansvärt dåligt på grund av sina tandbesvär. För vissa går det så långt att de behöver sjukskriva sig vid upprepade tillfällen. Att jobba förebyggande när det kommer till tandhälsa gör att många slipper besvär helt och hållet, vilket lönar sig både för företaget och individen, säger Hadi Ahmad. 

Ta samtalet på en kafferast 

Det första besöket sker via appen. Dina anställda inte behöver lägga arbetstid på att besöka en klinik, utan kan ta samtalet på en kafferast eller hemma i soffan. I kombination med appen erbjuds de anställda även en årlig undersökning på en närbelägen tandläkarklinik för att fånga upp och åtgärda begynnande skador. 

– Tandhälsa som förmån kommer att öka. Vi kan se att intresset från arbetsgivare som vill ligga i framkant växer. Det känns roligt och viktigt att få vara med och leda den utvecklingen – och bidra till en förbättrad tandhälsa, säger David Kruse. 

Läs mer om hur Dentmes företagstandvård fungerar. 

 

Mer från Dentme

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dentme och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?