1515

USA-börser: Kraftiga fall

Efter en kraftig uppgång på omkring två procent inledningsvis sjönk börserna i New York rejält. Bekymmer för ekonomin överskuggade att representanthuset röstat ja till stödpaketet på 700 miljarder dollar till finanssektorn.

Dow Jones industriindex hade vid stängning gått ner med 1,5 procent till 10 325,7. Nasdaqs kompositindex hade också backat med 1,5 procent till 1 947,4.

Det var finansaktierna, som hade stigit till en början eftersom marknaden förväntade sig att paketet skulle röstas igenom, som föll mest sedan investerare hämtat hem vinster efter representanthusets godkännande. Även nyheten att bondebanken Wells Fargo köper konkurrenten Wachovia för drygt 100 miljarder kronor fick kurserna att stiga i början av handeln.

Men oron för ekonomin generellt kom att dominera handeln allt mer. I september försvann ytterligare 159 000 jobb i USA. Det var 60 000 fler än vad ekonomerna hade väntat sig och mer än dubbelt så många som under augusti. Om vi inte röstat igenom det här paketet skulle vi ha varit på väg mot en allvarlig recession men marknaden börjar ändå förstå att vi är på väg in i en lågkonjunktur, sade Marc Pado, marknadsstrateg på Cantor Fitzgerald & Co i San Francisco.

Storbanken Citigroup föll rejält med 18,4 procent och investmentbanken JP Morgan tappade 7,9 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?