Stockholmsbörsen: Liten uppgång väntas

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar mindre rörelser, men med dragning uppåt, när handeln i Europa inleds på fredagen i avvaktan på att representanthuset ska rösta om det reviderade räddningspaketet senare under dagen.

I New York var det ett nytt kraftigt fall på torsdagen efter att statistik visat att antalet nyanmälda arbetslösa ökade till den högsta nivån på sju år och att orderingången i den amerikanska industrin föll överraskande mycket. Därmed underblåstes oron även för icke finansiella sektorer som hittills fått relativt lite uppmärksamhet i dem turbulens som varit.

Dow Jones tappade 3,2 procent och leddes av ett fall på 10 procent för General Electric i spåren av bolagets publika emission om 12 miljarder dollar och där villkoren offentliggjordes på torsdagen. S&P 500 sjönk 4,0 procent och Nasdaq Composite tappade 4,5 procent.

"Vi har fokuserat så mycket på räddningsplanen de senaste två veckorna att vi nästan inte tittat på ekonomiska signaler, som kan bli en viktig sak för oss", sade Art Hogan, chefsstrateg på Jefferies & Co, till Wall Street Journal.

Den amerikanska kongressens representanthus kommer att genomföra en ny omröstning om det amerikanska räddningspaketet i dag, fredag. Det uppgav representanthusets majoritetsledare Steny Hoenig och minoritetsledaren Roy Blunt under natten till fredagen, efter att ha diskuterat hur många som kan tänkas stödja paketet. Viss optimism inför beskedet verkar finnas på marknaden eftersom terminerna för USA- indexen pekar uppåt i den tidiga handeln.

Nedgångarna på Wall Street spred sig till Asien under natten. Den svaga amerikanska statistiken pressade fordonstillverkare och råvarubolag i regionen. Nikkei 225 slutade 1,7 procent ned.

På valutamarknaden kostar en dollar 7:00 kronor. På torsdagen fick dollarn en ordentlig skjuts uppåt mot både euron och kronan efter förvånansvärt mjuka tongångar från ECB- chefen Jean-Claude Trichet. Han sade att inflationsriskerna har avtagit, vilket ledde till förväntningar om att ECB kommer att följa andra stora centralbanker och sänka sina styrräntor.

Råolja med leverans i november kostar runt 93 dollar per fat i den elektroniska handeln på Nymex. Kontraktet har tappat 13 procent den senaste veckan, den största veckovisa nedgången sedan 2004. Svaga konjunktursignaler och den kraftiga dollarförstärkningen ligger bakom prisfallet på olja.

För svensk del har UBS sänkt riktkursen för Tele2 till 140 kronor från tidigare 157 kronor. Investmentbanken ser ändå en uppsida i aktien med 73 procent jämfört med torsdagens slutkurs och rekommendationen är köp.

Cybercom har meddelat att det säljer sin brittiska verksamhet Cybercom Group UK till Digital Marketing. Priset är 6 miljoner pund vilket erläggs kontant.

Fredagens agenda bjuder på inköpschefsindex och detaljhandel i euroområdet klockan 10.00 respektive 11.00. Från USA kommer den viktiga arbetsmarknadsrapporten för september klockan 14.30. Sysselsättningen väntas ha minskat med 105.000 personer och arbetslösheten ligga kvar på oförändrade 6,1 procent, enligt Bloomberg News analytikerenkät.

Något senare, klockan 16.00, redovisas ISM för tjänstesektorn, som spås ha sjunkit till 50,0 i september, från 50,6 i augusti.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?