Stockholmsbörsen: Avvaktande inför USA-besked

Stockholmsbörsen pendlade upp och ned under fredagen i likhet med de ledande europeiska börserna sedan investerarna avvaktat den amerikanska jobbrapporten och att representanthuset ska rösta om räddningspaketet senare under dagen.

Klockan 13.30 var OMXS30 0,1 procent lägre till noteringen 762,7. Omsättningen uppgick till 7,6 miljarder kronor.

"Det är fortsatt osäkert och man inväntar nu beskeden från USA. Bankerna lyfter i hela Europa på förhoppning om att den amerikanska räddningsplanen ska gå igenom. Paketet kommer säkert att kunna stabilisera marknaderna lite grann men att det skulle ge någon snabb lösning på problemen är inte så troligt. Samtidigt som finanssektorn repar visst mod har man börjat oroa sig för de mer konjunkturkänsliga bolagen efter allt fler signaler kommer om en sämre konjunktur", säger Mauritz Redin, aktiechef på Alfred Berg, till Nyhetsbyrån Direkt.

Den amerikanska kongressens representanthus kommer att genomföra en ny omröstning om det amerikanska räddningspaketet i dag, fredag. Det uppgav representanthusets majoritetsledare Steny Hoenig och minoritetsledaren Roy Blunt under natten till fredagen, efter att ha diskuterat hur många som kan tänkas stödja paketet. Viss optimism inför beskedet verkar finnas på marknaden då terminerna USA-indexen.

Förutom besked om räddningsplanen, inväntar marknaden även den viktiga amerikanska arbetsmarknadsrapporten för september klockan 14.30. Sysselsättningen väntas ha minskat med 105.000 personer och arbetslösheten ligga kvar på oförändrade 6,1 procent, enligt Bloomberg News analytikerenkät.

Börserna i Europa och USA-terminerna lyftes något efter att Wells Fargo meddelat att det lägger ett bud på Wachovia i en affär värd 15,1 miljarder dollar. Affären kräver inte någon assistans från federala myndigheter. Wells Fargo kommer att ge ut nya aktier till ett värde om 20 miljarder dollar för att säkra sitt kapital. Wachovias aktie steg med 64 procent i förhandeln och Wells Fargo ökade 2 procent.

De svenska bankerna fortsatte att återhämta sig. Swedbank A avancerade 5,7 procent till 101:25 kronor och därmed har aktien stigit med 23 procent sedan måndagens stängningskurs. SEB A klättrade 5,2 procent till 117:50 kronor, SHB A var 0,6 procent upp till 159:50 kronor och Nordea ökade 1,1 procent till 86:70 kronor.

Goldman Sachs har tittat över samtliga av de fyra svenska storbankerna och trimmat riktkurserna. Swedbank har sänkts till 111 kronor från tidigare 123 kronor, SEB har sänkts till 121 kronor från 127 kronor, Handelsbanken till 146 kronor från 160 kronor och Nordea till 92 kronor från 95 kronor.

Skogssektorn fortsatte att utvecklas väl och fick stöd av att en dollar kostar runt 7:01 kronor, även om dollarn under dagen har rekylerat ned något jämfört torsdagen då den kostade så mycket som 7:06 kronor som mest. På torsdagen fick dollarn en ordentlig skjuts uppåt mot både euron och kronan efter förvånansvärt mjuka tongångar från ECB- chefen Jean-Claude Trichet.

Rottneros, som är ett av de mer dollarkänsliga bolagen, steg 3,6 procent till 2:30 kronor. Holmen B var 1,6 procent upp till 224 kronor och Stora Enso R ökade 6,3 procent till 71:50 kronor.

Flera av de mer konjunkturkänsliga bolagens aktier handlades däremot nedåt i likhet med den utveckling som varit i omvärlden det senaste dygnet efter svaga makrosignaler. Atlas Copco A backade 2,5 procent till 69:75 kronor, Scania B var 3,0 procent ned till 80:50 kronor och ABB sjönk 2,4 procent till 124:75 kronor.

Även oljesektorn var ned. Råolja med leverans i november vände visserligen upp något under förmiddagen i den elektroniska handeln på Nymex och kostar nu strax under 95 dollar per fat. Kontraktet har dock tappat 11 procent den senaste veckan. PA Resources sjönk 4,0 procent till 31:60 kronor och Lundin Petroleum var 2,7 procent lägre till 54:50 kronor.

Oriflame som pressats hårt de senaste dagarna steg med 6,4 procent till 306 kronor efter att bolaget höjt sin försäljningsprognos till över 20 procent för 2008 och upprepat att rörelsemarginalen ska förbättras.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?