Räntor & valutor: USA-räntorna sjönk

Amerikanska marknadsräntor sjönk i den egna handeln på torsdagen då oro över recession vägde tyngre än signaler om att kongressens representanthus kommer att rösta om räddningspaketet under fredagen.

Svag statistik och försämrade möjligheter till kortsiktig upplåning bidrog till att investerare övergav aktiemarknaden för att istället gå in i säkrare räntebärande papper.

Förväntningarna har ökat om att Federal Reserve kommer att sänka styrräntan rejält senare under månaden.

Fed-chefen i Kansas City, Thomas Hoenig, sade att den amerikanska ekonomin går igenom en mycket svår period och situationen är "väldigt allvarlig". Men USA kommer att "ta sig igenom detta", sade han.

James Bullard, Fed-chef i St Louis, sade att krisen på den amerikanska finansmarknaden kan leda till "långvarig nedgång" och det är långt ifrån säkert hur krisen påverkar ekonomin. Samtidigt måste Federal Reserve vara vaksam så att de kan försäkra stabila priser.

Han sade att så snart kreditkrisen avtar måste Fed fokusera på att få ned inflationen.

I den asiatiska handeln pekade USA-räntor med kortare löptider svagt uppåt, medan de längre sjönk ytterligare.

Den amerikanska tvåårsräntan noterades tidigt på fredagsmorgonen 5 punkter ned till 1,63 procent, medan tioåringen var ned 5 punkter till 3,63 procent.

I eftermiddag redovisas den viktiga arbetsmarknadsrapporten för september. Sysselsättningen väntas ha minskat med 105.000 personer och arbetslösheten ligga kvar på oförändrade 6,1 procent, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

Ekonomiska data har haft svårt att tilldra sig något större intresse i de senaste veckornas marknadsturbulens, men om det är några siffror som ska lyckas ge marknadsreaktioner så är det sysselsättningsrapporten, skriver RDQ:s ekonomer i ett marknadsbrev. Den statistik som publicerats nyligen tyder på att Fed kommer att sänka styrräntan med 50 punkter till 1,50 procent vid nästa möte den 28-29 oktober.

Dessutom redovisas ISM för tjänstesektorn, som spås ha sjunkit till 50,0 i september, från 50,6 i augusti.

Japanska räntor sjönk ordentligt på fredagen, bland annat med stöd av en negativ utveckling på Tokyobörsen.

Den japanska ekonomiministern Kaoru Yosano sade att en räntesänkning från Bank of Japan inte skulle vara effektiv, eftersom räntan redan är så låg, utan att dagligt kapitalinjektioner är det rätta.

Landets nye premiärminister Taro Aso sade i parlamentet att Japans följer "nedåtriskerna" i USA:s ekonomi och att det orsakats av brist på riskhantering.

På valutamarknaden handlades dollarn nära ettårshögsta mot flera andra storvalutor då banker och finansinstitutioner fortsatte att försöka komma över dollar på de "nedfrysta" penningmarknaderna.

På torsdagen fick dollarn en ordentlig skjuts uppåt mot euron efter förvånansvärt mjuka tongångar från ECB-chefen Jean-Claude Trichet. Han sade att inflationsriskerna har avtagit, vilket ledde till förväntningar om att ECB kommer att följa andra stora centralbanker och sänka sina styrräntor.

Tidigt på fredagsmorgonen noterades dollarn till 1:386 mot euron och till 105:33 mot yenen.

Kronan har samtidigt stärkts med 2 öre mot dollarn och var stabil mot euron, jämfört med noteringarna på torsdagseftermiddagen.

På fredagens för övrigt tunna agenda återfinns inköpschefsindex för tjänstesektorn samt detaljhandeln i euroområdet.

Här hemma sammanträder EU-nämnden med finansminister Anders Borg inför nästa veckas ekofinmöte.


Fredag kl 6.35 (torsdag kl 16.15)

USD/SEK 7:0020 (7:0201) EUR/USD 1:3862 (1:3822)
EUR/SEK 9:7067 (9:7031) USD/JPY 105:33 (105:45)
Jp obl 2 0,74 (0,78) Jp obl 10 1,46 (1,52)
Ty obl 2 3,30 (3,32) Ty obl 10 3,93 (3,97)
US obl 2 1,63 (1,68) US obl 10 3,63 (3,68)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?