USA-börserna: Allt fokus på räntebesked

Terminerna höll sig länge i klart negativt territorium men letade sig successivt uppåt och pekade en halvtimme före öppningen endast på en mindre nedgång när handeln i New York inleds på onsdagen.

Allt fokus ligger på Federal Reserves räntebesked klockan 19.15 svensk tid. En majoritet av de ekonomer som Bloomberg News tillfrågat väntar en räntesänkning med 50 punkter, till 1,0 procent, men prognoserna spretar en del och vissa spår oförändrad ränta medan någon ser en sänkning med 75 punkter. Goldman Sachs konstaterar i ett marknadsbrev att en 75 punkters sänkning är möjlig, även om den inte trolig.

"Huvudargumentet för en större sänkning är att de finansiella förhållandena sedan mötet den 16 september har förvärrats mer än någon mellanmötesperiod sedan 1981", skrev Goldman Sachs.

UBS ekonomer ser däremot risker i att sänka räntan till under 1,0 procent.

"Att gå ned under den gränsen har en begränsad ekonomisk påverkan, och kan skada funktionen på penningmarknaden", skrev UBS i en kommentar.

Bland aktier som handlades aktivt i förhandeln fanns konsumentvarugruppen Procter & Gamble, som steg 0,6 procent efter att bolaget redovisat ett resultat som var bättre än väntat för räkenskapsårets första kvartal, juli till september.

En timme före öppningen kom statistik över order varaktiga varor som visade på en ökning med 0,8 procent mot en väntad nedgång på 1,1 procent i september, enligt Bloomberg News prognosenkät. Det blev dock ingen märkbar marknadsreaktion på beskedet.


Noteringar kring klockan 13.50
==============================
Terminen för Dow Jones -0,253%
Terminen för S&P 500 -0,107%
Terminen för Nasdaq -0,535%
2-åriga USA-räntan +0,0031 till 1,5717%
10-åriga USA-räntan -0,0096 till 3,8240%
Olja, US WTI +3:68 USD till 66:41 dollar per fat
Olja, Brent +3:81 USD till 64:10 dollar per fat


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?