Teknisk analys: Dags för återhämtning

Räkna med rally i dag. Räkna också med att den slagiga utvecklingen fortsätter tills motsatsen är bevisad.

Gårdagens uppgång på de amerikanska börserna kommer med högsta möjliga sannolikhet att leda till ett rally på Stockholmsbörsen i dag. Frågan är förstås om förhållandet mellan risk och potential fortfarande är fördelaktigt när Stockholmsbörsen öppnar.

Mitt svar på frågan är ja, nedgången under september och oktober är helt enkelt för stor och till stora delar driven av rädsla. Den som väljer att kliva in i marknaden efter dagens öppning måste ändå vara beredd på att den slagiga handeln kommer att fortsätta och att uppgången snabbt kan förbytas i en nedgång. Endast en begränsad exponering rekommenderas för att kompensera för den höga volatiliteten. Dessutom saknas tydliga stöd- och motståndsnivåer för OMXS30-index.

Den som funderar på att lyssna på mig bör vara medveten om att jag varit för optimistisk under merparten av oktober och flera gånger trott på kortsiktiga återhämtningar. I praktiken har det resulterat i att Redeyes tekniska modellportfölj (Trading Scenarios) som mest legat 12 procent minus för oktober månad. Efter återhämtningen den 14 oktober stängdes dock de flesta långa positionerna ned och exponeringen har sedan dess varit ytterst begränsad. Utvecklingen uppgår nu till minus 2 procent, men kommer sannolikt att hamna på plus efter dagens rally.

Trots att portföljen har möjlighet att blanka aktier och har gjort det i stor utsträckning, har avkastningen under oktober klart hämmats av en tro på en återhämtning som ständigt skjutits på framtiden. Det är lätt att hamna i ett resonemang där man jämför den nuvarande nedgången med tidigare nedgångar och räknar med att oddsen är goda för en vändning.

Något som blivit smärtsamt tydligt under denna månad är att saker som man aldrig tidigare upplevt, även om man jobbat med aktier hela sitt liv, ändå kan hända på aktiemarknaden. Vikten av riskbegränsning när man handlar med aktier kan därför aldrig betonas för mycket.

Förra veckans förslag att köpa Ericssonock inte stängt under stödet vid 50 kronor och fyra raka stängningar nära dagshögsta vittnar om att det finns en underliggande efterfrågan på nuvarande nivåer. Förslaget att blanka Castellum föll väl ut och aktien har den senaste veckan tappat från 60-kronorsnivån och nått den angivna målkursen vid 45 kronor.

Nordeannolikt som motstånd. Målkurs sätts vid 55 kronor, något under gårdagens bottennotering. Stop-loss föreslås vid 71 kronor. En blankning rekommenderas också i -aktien om kursen når upp till 50 kronor. Även i detta kursdiagram har en stor huvud-skuldra-formation bildats som dessvärre indikerar en nedgång till nivåer under 30 kronor. Stop-loss sätts vid 55 kronor. Nästa vecka vet vi hur det gick.


Skribenten Dawid Myslinski arbetar med teknisk analys på analysföretaget Redeye.se.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?