1515

Stockholmsbörsen: Uppgång väntas

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar klart stigande kurser när handeln i Europa inleds på onsdagen efter en kraftig uppgång på USA-börserna på tisdagskvällen.

Varken statistik över svaga konsumenter eller fallande huspriser kunde hålla börserna i New York i schack under tisdagskvällen som rekylerade upp ordentligt. Dow Jones steg med 10,9 procent och det kan jämföras med att indexet låg kring +1,8 procent vid den europeiska stängningen. S&P 500 ökade 10,8 procent, ledd av finanssektorn som lyfte 15,7 procent. Nasdaq Composite avancerade 9,5 procent.

Bakom uppgången låg dels en allmän rekyl efter den senaste tidens kraftiga nedgång, innan tisdagens öppning hade Dow Jones bara den sista månaden fallit med 27 procent. Stöd kom även av att Federal Reserve väntas sänka räntan på onsdagen samt att Fed nu börjat köpa så kallade commercial papers vilket väntas led till lättare förhållanden för företagens finansiering. Uppgifter om att regeringen planerar ett lån på 5 miljarder dollar till General Motors bidrog också till börsuppgången.

"Man börjar ta en mer långsiktig syn", sade Anthony Conroy, chefshandlare på BNY Convergex, till Wall Street Journal.

I Asien var det blandat under natten men överlag uppgångar. Nikkei 225 stängde 7,7 procent högre i spåren av den positiva utvecklingen på Wall Street och efter spekulation om att Bank of Japan kan komma att sänka räntan. På andra marknader i regionen var det mer dämpat eller nedgångar, Hong Kongs Hang Seng Index var vid 8-tiden 1,2 procent ned och Sydkoreas KRX 100 Index tappade 2,6 procent.

För svensk del har rapporterna för det tredje kvartalet fortsatt att trilla in. SCA har rapporterat ett resultat som var 11 procent sämre än SME- konsensus. Omsättningen var däremot något bättre än förväntat. SCA bedömer att hygienverksamheten har fortsatt goda möjligheter att stärka resultat och omsättning. Tuffare är det för förpackningar och sågverken som bedöms vara fortsatt pressade såväl resultat- som omsättningsmässigt.

Swedish Match rapporterade ett resultat på 747 miljoner kronor vilket kan jämföras med analytikernas snittförväntningar på 673 miljoner kronor enligt SME Direkts prognossammanställning. Även nettoomsättningen var bättre än förväntat. Den för bolaget så viktiga snusmarginalen var en hel procentenhet bättre än konsensus.

Lindabs resultat före skatt justerat för engångsposter var 5 procent sämre än förväntningarna enligt SME. Bolaget uppger i rapporten att efterfrågan för segmentet yrkesbyggande, vilket är Lindabs huvudmarknad med motsvarande 80 procent av försäljningen, har mattats något under tredje kvartalet, men visar fortsatt tillväxt. Efterfrågan avseende bostadsbyggandet, vilket står för resterande 20 procent av försäljningen, är dock fortsatt svag.

Eniro rapporterade ett resultat som översteg förväntningarna med 7 procent medan omsättningen blev något lägre än väntat. Bolaget upprepar sin prognos för helårsresultat och intäkter.

PA Resources ebitda-resultat blev 1 procent bättre än förväntat medan intäkterna blev något under förväntat. Bolagets produktionsprognos upprepades. I halvårsrapporten angavs dock att produktionen vid slutet av året väntades ligga i överkant av det angivna intervallet, en formulering som nu är borttagen.

I övrigt har Riksbanken meddelat att det beslutat att underlätta för bankerna att låna ut till större icke- finansiella företag för att förbättra kreditförsörjningen.

Onsdagens agenda bjuder på order varaktiga varor i USA klockan 13.30, med en väntad nedgång på 1,0 procent i september enligt Bloomberg News prognosenkät.

Klockan 19.15 kommer räntebeskedet från Federal Reserve. En majoritet av de ekonomer som Bloomberg News tillfrågat väntar en räntesänkning med 50 punkter, till 1,0 procent, men en del spår oförändrad ränta medan andra ser en sänkning med 75 punkter. Fed funds-terminerna indikerar en sannolikhet på 62 procent för en 50-punkterssänkning och 38 procent för en 75-punkterssänkning.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?