1515

Stockholmsbörsen stiger kraftigt

Stockholmsbörsen steg kraftigt på onsdagen allt medan rapporterna fortsatta att strömma in. Uppgången följer i spåren av kursrusningen på Wall Street igår när Dow Jones index steg närmare 11 procent.

Oljebolagen ligger i topp, men även bank- och finanssektorn går starkt. Även de ledande Europabörserna utvecklas starkt med undantag för Frankfurtbörsen som pressas av en rekyl i Volkswagen efter de senaste dagarnas kraftiga uppgång.

SIX Generalindex var klockan 13.46 upp med 4,0 procent till 182 medan OMXS30-index steg med 4,2 procent till 607.

Omsättningen uppgick till måttliga 7,2 miljarder kronor.

Den pressade investmentbanken Carnegie återhämtar sig genom att rusa upp 50 procent till 18,10 kronor. Börsens generella kursåterhämtning ger särskild draghjälp åt Carnegie-aktien och finansaktier gick även bra i USA under gårdagen. Bland storbankerna på Stockholmsbörsen stiger samtidigt Handelsbanken 8,0 procent och SEB 6,5 procent.

Skogssektorn följde dock inte med index uppåt. Pappers- och hygienföretaget SCA redovisade 1.438 miljoner kronor i kvartalsresultat efter finansnetto, vilket var lägre än väntade 1.572 miljoner. SCA bedömer att hygienverksamheten har fortsatt goda möjligheter att förbättra resultat och omsättning, men för Förpackningar och sågverksrörelsen bedöms resultat och omsättning vara fortsatt pressade. Aktien tappade initialt, men vände sedan upp i den allmänna börsyran. Aktien steg 3,9 procent till 53,50 kronor.

Scania gick mot strömmen och pressade ned 2,9 procent till 57,75 kronor. Porsche, som under den senaste tiden ökat sitt innehav i Scanias huvudägare Volkswagen, arbetar för att få undantag från budpliktsregeln som annars kan komma att bli aktuell. Igår meddelade Annika von Haartman, enhetschef på avdelningen för marknadstillsyn på Finansinspektionen, att om Porsche ökar sitt direkta ägande i Volkswagen till över 50 procent, utlöses budplikt på Scania.

Tobaksbolaget Swedish Match resultat före skatt var bättre än väntat. Snusmarginalen var stark i kvartalet. Bolaget räknar dock inte med att kunna hålla kvar marginalen på den starka nivån under nästa kvartal. "Nej, det kan vi inte", säger VD Lars Dahlgren till SIX och fortsätter: "Vi har ju en lägre snusmarginal i USA än vad vi har i Skandinavien. Vi ser framför oss fortsatt god tillväxt i USA, vilket gör att USA blir större. Lägg därtill att som dollarn ser ut nu blir USA:s andel av totala kakan ännu större och det drar ner den genomsnittliga rörelsemarginalen för snus." Företaget upprepade de flesta av sina utsikter för helåret 2008 och aktien höjdes 4,8 procent till 115 kronor.

Flygbolaget SAS lyfte 13 procent till 35,90 kronor trots en uppgång i oljepriset. Flygbolaget Sterling har lämnat in en konkursansökan.

Olje- och gasbolaget PA Resources redovisade 40 öre i vinst per aktie för tredje kvartalet, vilket var lägre än förväntade 1,60 kronor. Ökade valutakursförluster belastar resultatet. Bolaget är i en process för att refinansiera lånen som löper ut i januari 2009. Bolaget uppger sig vara väldigt övertygade om att lösa refinansieringsfrågan. Aktien stiger 13 procent till 17,80 kronor. Även kurserna för flera andra olje- och gasbolag gick starkt. Däribland höjdes West Siberian med 13 procent till 3,05 kronor och Lundin Petroleum stärktes 7,4 procent till 32 kronor.

Bland de storbolag som avancerar dubbelsiffrigt finns Electrolux. JP Morgan har höjt sin riktkurs till 70 kronor från tidigare 64 kronor. Aktien adderade 10 procent till 66 kronor.

Sökföretaget Eniro redovisar ett EBITDA-resultat på 478 miljoner kronor för tredje kvartalet. Förväntat resultat var 451 miljoner. Bolaget gör en nedskrivning på 1,2 miljarder kronor. Aktien steg 3 procent till 17,10 kronor.


Innehåll från iDr-klinikenAnnons

De vill ge människor ägandeskap över sin hälsa

iDr-kliniken kom att spela en betydande roll när coronapandemin lamslog samhället och efterfrågan på covidtest var hög hos såväl företag som privatpersoner. Nu förflyttas fokus så sakteliga från Covid-19 till internationell expansion och innovativa vårdtjänster för privatpersoner. 

– Vi bygger upp en modern vårdverksamhet där olika sorters testning av sitt hälsotillstånd ska vara lättillgängligt för patienten, ur såväl ett ekonomiskt som ett kunskapsmässigt perspektiv, säger Simon Pålsson, grundare av iDr-kliniken samt specialistläkare. 

iDr-kliniken har i dagsläget egna kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö men verksamheten expanderar hela tiden; de senaste året har de anställt två personer i veckan och nu siktar de på att etablera sig internationellt. Till skillnad från liknande aktörer har de bland annat egen laboratorieverksamhet, eget journalsystem, transportsystem, IT-avdelning samt kundtjänst.

– Vi såg tidigt värdet av att utveckla alla delar av verksamheten inom bolaget. På så vis kan vi kontrollera hela förloppet och får en självständighet – vi är i det närmaste oberoende av externa aktörer, säger Siri Pålsson, vice vd och medgrundare.

En mer utvecklad vård – genom testning

I takt med att samhället börjar öppna upp och behovet av covid-testning minskar satsar nu iDr-kliniken på sitt nya fokusområde: en utvecklad vårdapparat och tillgänglig testning, i syfte att ge privatpersoner bättre koll på sin hälsa – och chansen att själva förebygga sjukdomar.

– Vi håller på att ta fram en privatiserad möjlighet att screena sin kropp för att få bättre koll på sitt hälsotillstånd. Alla människor har olika behov och det finns en uppsjö med åtgärder man kan vidtaga för att förebygga sjukdom – men ibland är det svårt att veta sin hälsostatus när man inte har analyserat sig själv, säger Axel Svensson, vd och delägare på iDr-kliniken.

Ett testresultat kan ge indikationer på vad man behöver ändra i sin livsstil. Det kan till exempel handla om hur man ska träna, att man behöver en viss kost eller öka sitt intag av vitaminer och mineraler. Avancerad, modern testning kan också förutse allvarligare sjukdomar, vilket kan vara något som patienten vill få information om i ett tidigare skede. 

– I grund och botten handlar det om att vi identifierat ett behov av att ge mer ägandeskap till patienterna. Vi vill genom testning ge dem möjlighet att kunna kontrollera det de vill kontrollera, avslutar Simon Pålsson.

Om iDr-Kliniken
iDr-Kliniken är ett dotterbolag till iDr Medical Consulting AB som startades av Simon Pålsson 2011. Simon Pålsson är idag specialistläkare i Kirurgi, utbildad vid Lunds Universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Idag ägs och drivs bolaget tillsammans med Siri Pålsson, Arkitekt SAR/MSA och Axel Svensson, Systemutvecklare. Bolaget startade sin klinikverksamhet 2020 och utgör idag en koncern med 5 dotterbolag och ca 80 anställda inom hälso- och sjukvård, friskvård och laboratoriemedicin.

Läs mer på idr-medical.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med iDr-kliniken och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?