Stockholmsbörsen väntas lyfta

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar en klart positiv öppning när handeln i Europa inleds på tisdagen. En nedgång på USA-börserna på måndagskvällen kan dämpa något medan kraftiga uppgångar i Asien ger stöd.

De amerikanska börserna såg ut att kunna stabilisera sig under måndagen trots att det varit stora nedgångar i både Europa och Asien, men ett sent säljtryck pressade ned börserna till lägsta nivån på fem och ett halvt år.

Dow Jones stängde 2,4 procent ned och har därmed tappat 25 procent den senaste månaden, den sämsta utvecklingen sedan september 1931. Indexet var +2,6 procent som högst under handelssessionen men föll sedan tillbaka och tappade en tredjedel bara de sista 10 minuterna.

"Det kändes om att köparna gick iväg", sade Nick Kaupp, handlare på Source Trading, till Wall Street Journal.

S&P 500 slutade 3,2 procent lägre, till den lägsta nivå sedan mars 2003, ledd av råvarusektorn som föll med 7,4 procent. Nasdaq Composite sjönk 3,0 procent.

Marknaderna i Asien inledde handelsdagen svagt i spåren av nedgångarna på Wall Street, men vände efter några timmars handel kraftigt uppåt sedan investerare börjat köpa nedtryckta aktier i banker och andra stora företag. I Japan stängde Nikkei 225 6,4 procent högre och vände därmed upp från 26-årslägsta. Hong Kongs Hang Seng Index var vid 8.30- tiden hela 12,6 procent upp.

För svensk del har rapporterna för det tredje kvartalet fortsatt att trilla in under morgonen. Teliasonera har redovisat ett ebitda-resultat som blev 2 procent bättre än SME-konsensus och även omsättningen var marginellt över förväntningarna.

Teliasonera upprepade samtidigt sina målsättningar för 2008 om en stabil intäktstillväxt och ett något högre nettoresultat jämfört med 2007. Ebitda-marginalen för helåret 2008 väntas som tidigare ligga i linje med 2007. Finanskrisen uppges inte ha gett upphov till några direkta effekter på kundbeteendet hos Teliasonera.

SSAB överträffade analytikernas snittprognos på rörelseresultatet med 10 procent. Omsättningen var däremot lägre än förväntat. Bolagets vd, Olof Faxander, skriver i delårsrapporten att den finansiella orons effekter för stålindustrin är mycket svårbedömd och spår en avmattning i bolagets volymer för resten av året.

"Priserna på våra nischprodukter ser ut att vara fortsatt stabila medan priserna på våra standardstål förväntas bli svagt sjunkande", skriver Olof Faxander.

Hexagons resultat före skatt understeg analytikernas snittprognos med 1 procent och även nettoomsättningen var något lägre än väntat. Bolaget spår att den organiska tillväxten för helåret 2008 blir cirka 10-12 procent. Tidigare har bolaget spått en organisk tillväxt andra halvåret i nivå med det första halvåret, då den låg på 13 procent. Hexagon upprepar utsikterna om att bolaget under 2008 kommer att nå det långsiktiga målet om en vinsttillväxt per aktie på 15 procent.

Trelleborgs resultat före skatt blev 20 procent sämre än väntat och även nettoomsättningen var lägre än konsensus. Trelleborg spår att efterfrågan kommer att minska under det fjärde kvartalet i år, jämfört med samma kvartal i fjol.

I övrigt har Goldman Sachs sänkt rekommendationen för både Ericsson och Nokia till sälj.

Tisdagens agenda bjuder på SCB/HUI detaljhandelsstatistik för september klockan 9.30, enligt SME Direkts prognosenkät väntas försäljningen ha ökat med 0,9 procent jämfört med samma månad i fjol. Ökningstakten skulle därmed ha dämpats från 2,9 procent i augusti.

USA bjuder på två tunga siffror i eftermiddag. Klockan 14.00 presenteras S&P/Case Schillers husprisindex för augusti, som väntas visa en nedgång med 16,6 procent på årsbasis enligt Bloomberg News prognosenkät. Klockan 15.00 kommer Conference Boards mätning av hushållens konfidensindikator i oktober, som väntas ha sjunkit till 52,0 från 59,8 i september.

Dessutom inleder Federal Reserves räntekommitté, Fomc, sitt tvådagarsmöte i Washington på tisdagen. Räntebeskedet dröjer till omkring klockan 19.15 på onsdagen. Enligt en majoritet av de ekonomer som Bloomberg News tillfrågat väntas en räntesänkning med 50 punkter, till 1,0 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Lunds universitetAnnons

Rätt vård för barncanceröverlevare

Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.
Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Utvecklingen under de senaste decennierna inom barnonkologi är fantastisk – i dag överlever de flesta barn som drabbas av cancer. Dock är risken stor att patienterna får sena effekter av sin behandling. Det här är något som Lundabolaget Concidera Health vill motverka med hjälp av strukturerad hälsodata. 

I dag finns ungefär 11 000 barncanceröverlevare i Sverige. Patientgruppen behöver regelbunden medicinsk tillsyn. Detta eftersom minst 70 procent av barncanceröverlevare riskerar att drabbas av sena komplikationer efter sina behandlingar – till exempel en andra cancer, hjärtpåverkan eller infertilitet. 

– I dag blir friskförklarade barn tidigt informerade om att seneffekter kan drabba dem. Så var inte fallet för patienter som behandlades för 40 år sedan, då både information och uppföljning ofta var ofullständig och sporadisk, säger Thomas Wiebe, docent i pediatrik och pensionerad barnonkolog och tillägger: 

– Som läkare under 1990-talet var det svårt att få en överblick och förståelse för patientens behandlingshistorik – all information låg gömd i tjocka pärmar med journalhandlingar. Därför beslutade jag mig, efter ett anslag från Barncancerfonden, att skapa ett digitalt och populationsbaserat kvalitetsregister – BORISS.  

Läs mer om de seneffekter som kan drabba barncanceröverlevare

Omfattande arbete med register 

Thomas Wiebes målsättning med BORISS var att skapa en god överblick av patientens behandlingshistorik. I ett mycket omfattande arbete registrerades data om alla individer som diagnostiserats med barncancer i södra sjukvårdsregionen sedan 1970 och framåt. 

– När jag och Thomas möttes 2015 började vi utbyta tankar och idéer kring hur vi skulle kunna använda BORISS på ett innovativt sätt. Dessa idéer lade grunden för Concidera Health, säger Helena Linge, vd för startup-bolaget och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Digital tillgång till strukturerad hälsodata

Med BORISS som grund har de utvecklat ett webbaserat system som genererar beslutsunderlag. Systemet CiCADA består av dels en digital rapport som visar överlevarens behandlingshistorik, dels ett digitalt verktyg som riskstratifierar populationen av överlevare och gör det möjligt att kalla rätt person i rätt tid till vården. 

Nu färdigställs ytterligare en del som ska sprida kunskap i vårdkedjan om patientgruppen och vilka seneffekter de kan drabbas av. Hela systemet CiCADA, där verktygen ingår, är inom kort klart för användning.

– En digital tillgång till strukturerad hälsodata ökar informations- och patientsäkerheten och är en förutsättning för medicinsk uppföljning. Personerna kan leva längre och friskare liv om de får rätt hjälp. Tidig upptäckt av seneffekter sparar också kostnader och tid i vården, säger Helena Linge. 

AI kan berika 

Dessutom undersöker de i ett forskningsprojekt om det går att finna nya samband mellan behandling och seneffekter. 

– I projektet arbetar vi med metodik lånad från AI-fältet och vår målsättning är att forskningsresultaten ska vävas in i de digitala verktygen. Vi kan genom strukturerad hälsodata göra stor skillnad i människors liv, inte bara genom forskning utan också genom konkret praktisk användning inom vården, avslutar Helena Linge. 

Ta del av ytterligare AI-satsningar vid Lunds universitet 

Fakta om Concidera Health AB

Forskningen bedrivs vid Kliniska Vetenskaper, Medicinska Fakulteten Lunds universitet, i samarbete med RISE, Climber och Region Skåne; och stöds av Vinnova och Barncancerfonden. 

Vårdprogram för överlevare har utformats av Svenska Arbetsgruppen för Långtidsuppföljning efter Barncancer. 

Concidera Health AB grundades 2018 med stöd av universitets Holdingbolag. 

Läs mer här!

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?