1515

Räntor & valutor: USA-statistik raderade ränteuppgången

De svenska obligationsräntorna noterade små förändringar under tisdagen, jämfört med måndagens stängningsnivåer. Räntorna sjönk under tisdagseftermiddagen, efter att ha handlats upp tidigare under dagen. Svag ekonomisk statistik från USA bidrog till att pressa ned räntor och börser under eftermiddagen.

Bland valutorna försvagades dollarn mot euron och kronan, även om en del av försvagningen togs tillbaka under eftermiddagen.

USA:s konsumentförtroende för privatekonomin sjönk till 38,0 i oktober, jämfört med reviderade 61,4 under månaden innan (preliminärt 59,8). Det var bra mycket svagare än förväntningarna som låg på 52,0.

Konsumentförväntningarna sjönk till 35,5 från 61,5 månaden innan. Index över den nuvarande situationen sjönk till 41,9 från 61,1 månaden innan.

"Förväntningskomponenten på 35,5 har aldrig någonsin varit sämre. Det som är oroande är att den hänger relativt väl ihop med konsumtionen, vilket indikerar en konsumtionstillväxt på -4 procent. Våra prognoser är -3 procent för det tredje kvartalet och -0,5 procent för det fjärde kvartalet (tack vare nedgången i oljepriset) men risken är nu att det fjärde kvartalet blir svagare. Totalt sett är det en bekräftelse (även om det inte behövdes) att Fed kommer att sänka styrräntan med 50 räntepunkter imorgon", skriver HSBC i en kommentar.

Husprisindex i USA sjönk med 16,6 procent i augusti, jämfört med motsvarande månad året innan, enligt S&P/Case-Shiller. Utfallet var precis som väntat. Jämfört med föregående månad minskade priserna med en procent i augusti. Föregående månad låg årstakten preliminärt på -16,3 procent.

Omsättningen i den amerikanska detaljhandeln sjönk 1,1 procent under de första tre veckorna i oktober jämfört med samma period föregående månad, enligt Redbook. Det var en marginellt större nedgång än väntade -1,0 procent. Den säsongsjusterade försäljningen var upp med ojusterade 0,7 under den senaste veckan, jämfört med motsvarande period ifjol.

Från hemmaplan meddelades statistik över den svenska detaljhandeln, vilken visade på ett svagare utfall än förväntat. Detaljhandeln sjönk 0,6 procent i årstakt i fasta kalenderkorrigerade priser i september. Enligt Nyhetsbyrån SIX analytikerenkät väntades en ökning på 0,5 procent i årstakt. Spannet i förväntningarna sträckte sig mellan -0,5 procent till +1,5 procent och medianvärdet låg på +0,5 procent.

Utfallet för augusti reviderades samtidigt ned med 0,2 procentenheter till en ökning på 2,7 procent i årstakt.

"Den övergripande nedgången på 0,6 procent bekräftar att svenska hushåll drar i sina bromsar. Tidigare månader under 2008 har registrerat en tillväxt mellan 0,6 procent och 4,7 procent. Med fallande aktiemarknader, ökade amorteringskostnader och försämrade utsikter för arbetsmarknaden, är den svagare trenden för detaljhandelsförsäljningen logisk och den förväntas fortsätta under de kommande månaderna, särskilt för varaktiga varor", skriver Cecilia Skingsley, analyschef på Swedbank, i en kommentar.

Islands centralbank valde idag att höja landets styrränta med 6 procentenheter till 18 procent. Beskedet var på förhand oväntat i marknaden och höjningen uppges vara en del i uppgörelsen med den internationella valutafonden, IMF. Island kommer att få tillgång till en lånefacilitet på 2 miljarder dollar, vilket måste godkännas av IMF:s styrelse. Räntehöjningen är även ett försök att stabilisera den isländska kronan.

De nordiska länderna har deklarerat att de är redo att hjälpa Island att hantera den nuvarande finanskrisen. En kommitté kommer att se över finansieringsbehoven efter det planerade lånet från IMF samt även se över hur de nordiska länderna kan bidra i ett samarbete med IMF, enligt uppgifter från Islands regering.

Bank of England presenterade också sin senaste stabilitetsrapport. Banken uppger att det globala banksystemet har genomgått sin största period av instabilitet under de senaste veckorna sedan inledningen av det första världskriget.

Centralbanken uppger vidare att risker mot det finansiella systemet klart kvarstår. Över tiden, med bakgrund av en ekonomisk nedgång, kommer banker att behöva justera sina balansräkningar och finansieringsmodeller för att avvänja sig från de nuvarande exceptionella nivåerna av stöd.

IMF har genom sina undsättningslån till Island och Ukraina börjat gräva i en arsenal av kapitalbehov som är full till bredden. Trots en period av relativt lugn under de senaste åren på tillväxtmarknaderna har den globala finansvärlden vuxit mycket snabbare än fondens lager av ammunition. Det innebär att IMF snart kan vara utan ammunition, skriver Financial Times.

IMF har ungefär 200 miljarder dollar som lätt kan plockas fram och därutöver ytterligare 50 miljarder dollar som kan tas fram snabbt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?