DEBATT: Varsel är inget plåster som snabbt ska rivas av

Personalvarsel kan vara företagets viktigaste projekt någonsin. Utfört på ett mänskligt sätt hjälper det den kvarvarande organisationen att finna energi att gå vidare. Och det står på varumärkets pluskonto när det är dags att börja rekrytera igen, skriver Andes Baude, vd i Implement MP på DI Debatt.

Ett besked om uppsägning är alltid svårt. Att få det per telefon när man står i lunchkön på jobbet är omänskligt. Men det är en aktuell och sann historia. Tyvärr en i mängden av liknande vittnesmål som vi har hört genom åren. De flesta chefer hävdar nog att de aldrig skulle göra något så absurt.

Så tänkte nog den chef som gjorde det också. Hans enda avsikt med telefonsamtalet var ju att boka ett möte. Att det gällde en uppsägning hade han tänkt ta mellan fyra ögon. Men så kom alla följdfrågor och till slut hade han råkat säga för mycket.

Att fatta beslut om neddragning sägs vara det svåraste en chef kan ställas inför. Det är inget mot själva genomförandet. Tyvärr står de, ofta linjechefer, som förväntas ta ansvar för denna uppgift dåligt rustade. De kan inte hantera personalens kraftigt ökade informationsbehov och har ingen eller bristfällig utbildning i hur neddragningar påverkar organisationer och människor. Oförberedda chefer kan ställa till mycket skada i ett läge då situationen är svår nog som den är. Som chefen i exemplet ovan, som inte hade förstått att något som verkar så enkelt som att boka ett möte kan bli så svårt – och så fel.

Varför ger företagsledningar inte sin organisation bättre förutsättningar att genomföra neddragningen på ett så bra sätt som möjligt? Brist på tid och eller kunskap? Kanske finns det inga lyckliga neddragningar, men man kan göra det på ett bättre eller sämre sätt. Företagen måste inse att en neddragning inte är ett plåster som ska rivas av så fort som möjligt för att sedan låta smärtan klinga av med tiden.

Den måste hanteras som det kanske viktigaste förändringsprojektet någonsin: med en tillsatt projektgrupp med rätt kompetens och en projektplan som omfattar tiden före, under och efter neddragningen. Annars är det omöjligt att genomföra processen på ett professionellt och mänskligt sätt.

Det handlar inte bara om att rusta cheferna. Med ett projektperspektiv på neddragningen minskar också risken för att man missar att planera för morgondagen – när den kvarvarande organisationen ska finna ny energi att gå vidare. Det tar år att bygga upp ett förtroende i en organisation. En slarvigt hanterad neddragning kan på ett ögonblick rasera det för oöverskådlig tid.

Till er som nu står inför den svåra uppgiften att göra personalneddragningar: Gör valet – för det är faktiskt ett val – att gå in för uppgiften med målet att de direkt och indirekt drabbade medarbetarna efteråt ska kunna säga att neddragningen, trots allt det eländiga med den, i alla fall sköttes på ett bra sätt. Det kommer dessutom att stå på ert varumärkes pluskonto den dag det är dags att börja rekrytera igen.


ANDERS BAUDE, vd Implement MP


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ZiccumAnnons

Så eliminerar de kylkedjan för vaccin

Vaccin har debatterats frekvent i snart ett år med anledning av coronapandemin. Även vaccinens kylkedja har diskuterats flitigt. Här har svenska Ziccum en lösning. Med sin patenterade teknologi kan bolaget eliminera behovet av den komplicerade och kostsamma kylkedjan. 

I princip alla vaccin måste förvaras kallt, i exakt rätt temperatur, från det att de lämnar tillverkaren och under hela transporten till den som ska vaccineras. Detta kallas för kylkedjan och om kedjan bryts, riskerar vaccinet att förstöras. Särskilt svårt blir det att inte bryta kedjan när vaccin ska transporteras över jordklotet till otillgängliga platser i utvecklingsländer, där det exempelvis kan finnas brister med elektricitet. Att bibehålla kylkedjan är, förutom att vara logistiskt komplicerat, också mycket kostsamt. Nu har det Lundabaserade bolaget Ziccum utvecklat en teknologi som löser problemet. 

- Med vår patenterade teknologi LaminarPace kan vi skonsamt torka vaccin i rumstemperatur till pulverform. Detta betyder att det går att både lagra och transportera vaccin utanför kylkedjan, säger Göran Conradson, vd på Ziccum, och tillägger:

- Vaccin klassas egentligen som ett billigt läkemedel, men transportkostnaden är enorm. Här kan vi göra en stor skillnad. 

Läs mer om Ziccums mål och lösning.

Alla substanser intakta efter torkning

Göran Conradson liknar Ziccums torkprocess vid att duscha. När du duschar blir badrummet fuktigt och spegeln immig. När du sedan öppnar dörren till det torra intilliggande rummet, uppstår en utjämning mellan fuktig och torr luft. Badrumsspegeln kommer att vara exakt lika ren eller smutsig som innan du duschade, eftersom det bara är vattenmolekylerna som avdunstat. 

- Med vår teknologi har vi industrialiserat denna process. Vi avdunstar vätskan i läkemedlet och samlar upp allt annat i ett filter – alla substanser är med andra ord intakta, säger han. 

Siktet inställt på massvaccination i utvecklingsländer

Ziccum, som grundades 2017 och är listade på Nasdaq First North Growth Market, har sedan starten siktat in sig på vaccin. 

- Jag ser inga begränsningar med vår teknologi och tror att vi kan torka de flesta vacciner, då det är en generell process. Om vi inleder samarbete med en vaccinutvecklare skulle vi också kunna torka covid-19-vaccin. Men vårt primära fokus är massvaccinationer i utvecklingsländer. Kylkedjan har för stora brister och det finns miljontals barn som saknar livsviktig vaccination. 

Vill bygga unik vaccinanläggning i Sverige

Under 2021 ska Ziccum undersöka möjligheten att bygga en så kallad fill and finish-anläggning för temperaturstabila vaccin i Sverige – som i så fall blir världens första.

- Vi är ett utvecklingsbolag och ser det som ett naturligt steg framåt. Det är också en viktig del i Sveriges beredskap att ha en egen vaccinanläggning, avslutar Göran Conradson. 

Om Ziccum

Ziccum utvecklar nya temperaturstabila versioner av världens mest behövda och livsavgörande vacciner. Med bolagets patenterade teknologi LaminarPace möjliggörs produktion av nya, skonsamt torkade formuleringar som kan transporteras enkelt och kostnadseffektivt, utan krav på en komplicerad och dyr kylkedja hela vägen från fabrik till sista barnet längst bort från moderna logistiknoder. Läs mer om Ziccum.

 

Mer från Ziccum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ziccum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?