Stockholmsbörsen: Ett av de värsta rasen

Stockholmsbörsen kollapsade på fredagen, i linje med de stora börserna ute i Europa, men återhämtade sig något på kvällen. ”Man är rädd för en global recession”, säger Henrik Moberg aktiestrateg på Danske Bank.

Stockholmsbörsen var som mest ned med rekordlåga 9,5 procent på fredagen, men återhämtade sig något mot kvällen och stängde på minus 6 procent. Det gör fredagen till en av de sämsta dagarna sedan terrorattacken i USA 2001.

Trots att svaga rapporter tidigare sades vara inräknade i de låga kursfallen, har de ändå skickat ned aktiekurserna.

”Man handlar ned aktien på en nyhet som man redan handlat ned den på”, säger Henrik Moberg.

Och även om en del av periodens rapporter har överträffat förväntningarna menar han att rapporterna är historia.

”Man tittar på framtiden, om man försöker summera vad alla bolagen säger så ser det inte ut att bli bättre i framtiden, alla varnar ju för att kvartal fyra blir svagare.”

Med ett ras på 34 procent vid stängning toppade investmentbanken Carnegies aktie förlorarlistan, efter en svag rapport för tredje kvartalet där förlusten uppgick till en halv miljard kronor.

Läs mer:
Brakförlust för Carnegie

Banksektorn fortsatte att pressas hårt och branschindex stannade ned 7,5 procent. SEB ledde utförslöpan med ett ras på 12,8 procent medan Swedbank vid dagens stängning hade backat 10 procent.

”Bankerna faller till följd av kreditoron som fortfarande råder framför allt i Baltikum”, säger Henrik Moberg.

Volvo backade efter en rapport som var kraftigt sämre än väntat och nya dystra varselsiffror. Lastbilstillverkarens aktie slaktades på börsen på fredagen och var som mest nere med 20 procent men stängde på en nedgång med 14,25 procent.

Läs mer:
Volvochefen: Det värsta vi upplevt

De Rysslandsrelaterade aktierna rasade efter nya kursfall i Moskva vilket också bidrog till att råvaruaktiernas branschindex slets ned på Stockholmsbörsen som stannade på minus 8 procent.

”Volatilitetsindex är på extremt höga nivåer, det i kombination med att många tvingas sälja oberoende av pris gör att det finns ett väldigt utbudstryck just nu och man är naturligtvis rädd för en global recession”, säger Henrik Moberg.

För att illustrera hur djup rädslan är just nu nämner han fredagens positiva siffror om att husförsäljningen i USA som har ökat med 5,5 procent.

”Det är andra månaden i rad som husförsäljningen ökar och i normala fall skulle nog marknaden ha tolkat det väldigt positivt för det var ju huspriserna som startade hela nedgången, men i det här negativa sentimentet så slår inte det igenom”, säger han och understryker att var en väldigt positiv siffra.

”Men det finns ingenting som hjälper marknaden just nu för att man är så rädd.”

Läs mer:
Lyft för bostadsförsäljningen i USA

Det ekade länge tomt på storbolagsaktiernas vinnarlista under fredagen. Men vid stängning låg bland annat SCA och Elekta på plussidan som var upp 4,3 respektive 2,4 procent. Elextrolux, Assa Abloy och Axfood var alla upp marginellt.

Hos de nordiska grannländerna var handeln i samma negativa territorium. Värst såg det ut för Oslobörsen som stängde ned 9,24 procent. I Danmark backade Copenhagen 20 med 6,4 procent och Helsingforsbörsen sjönk 4,69 procent.

Läs mer:
Oslobörsen sämst i Norden

Och det såg inte bättre ut i Europa. I Tyskland stannade Frankfurt DAX 30 ned närmare 5 procent. Londons FTS100 index noterar en nedgång på 5,8 procent och i Paris sjönk CAC 40 Index med 4 procent.

Läs mer:
Finans och gruvor föll hårdast i Europa


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?