1515

Inte så illa som befarat på USA-börserna

Kurserna på USA-börserna handlades ned på fredagen och veckan som helhet slutade nedåt. Dagen slutade däremot inte riktigt så illa som befarades inför öppningen.

Terminerna slog då i gränsen för vad som är ett tillåtet fall under en enskild dag och indikerade ordentliga kursfall. Efter en negativ öppning klättrade kurserna istället successivt uppåt men strax före stängning pressades det återigen nedåt.

Dow Jones index var vid stängning ned med 3,6 procent till 8.379. På den bredare marknaden var S&P 500 index ned med 3,5 procent till 877 medan Nasdaq Composite index sjönk med 3,2 procent till 1.552.

Omsättningen på NYSE uppgick till 1.583 miljoner aktier och på Nasdaq till 2.650 miljoner aktier.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp sjutton punkter till 3,71 procent samtidigt som trettioårsräntan steg nio punkter till 4,07 procent.

Finanssektorn hörde till förlorarna och sämst gick det för AIG med ett kursfall på drygt 19 procent. Bank of America var samtidigt ned 8,4 procent och Citigroup föll 7,4 procent.

Under dagen meddelades att PNC Financial Services Group köper den amerikanska regionalbanken National City för 2,23 dollar per aktie eller motsvarande totalt 5,2 miljarder dollar. PNC steg 3,5 procent medan National City föll nära 25 procent.

Mjukvarujätten Microsoft sänkte prognosen för räkenskapsåret och gav en sämre guidning för innevarande kvartal än vad analytikerna hade räknat med. Kvartalsresultatet i det förra kvartalet exklusive jämförelsestörande poster blev 0,48 dollar per aktie, vilket kan jämföras med väntade 0,47 dollar. Aktien sjönk 1,6 procent.

Timken, en konkurrent till SKF, rasade hela 30 procent. Bolaget redovisade ett resultat om 1,41 dollar per aktie exklusive jämförelsestörande poster i det tredje kvartalet 2008.

Delårsrapporterande Ingersoll-Rand, en konkurrent till Atlas Copco, sänkte prognosen och genomför ett besparingsprogram. Aktien föll 5,9 procent.

Tobaksbolaget UST kom med ett resultat ungefär i linje med förväntan och upprepade bolagets helårsprognos. Aktien stod emot något i nedgången och backade 1,0 procent.

Försäljningen av befintliga hus i USA steg med 5,5 procent till 5,18 miljoner hus i årstakt under september. Det var fler än marknadens prognos om en uppgång med 0,8 procent. I augusti var noteringen 4,91 mijoner hus.


Innehåll från Swedish Biomimetics 3000Annons

Biomimetisk plattformsteknologi optimerar läkemedelstillverkning och patientadministration

Idag förlitar sig många läkemedelstillverkare på långsamma, kostsamma, stora batchprocesser som står för en enorm miljöpåverkan och kräver stora investeringar i material, tid och pengar. Vid tillverkningen av respiratoriska läkemedel antas en one size fits all patients-approach vilket leder till ineffektiv medicinering. Kan naturen inspirera framtidens läkemedelstillverkning för att lösa utmaningar likt de som nämns ovan? 

I miljarder år har mikroorganismer, växter och djur utvecklats genom evolution för att överleva. Begreppet biomimetik introducerades av Otto Schmitt 1969 och definieras som processen att efterlikna de evolutionära lösningar som finns i naturen. Dess syfte är att efterlikna funktionen och strukturen hos naturfenomen och inspirera till utveckling av lösningar för mänsklig nytta. 

Stor potential med biomimetisk teknik 

Swedish Biomimetics 3000 är ett banbrytande biomimetiskt teknikföretag, som specialiserat sig på att hitta biomimetiska lösningar på de utmaningar mänskligheten står inför. Som ett resultat har de utvecklat patenterade biomimetiska teknikplattformar för en grön, kostnadseffektiv utveckling och tillverkning av läkemedel, såväl som effektiv läkemedelsadministrering via lungorna. Deras Continuous Batch Manufacturing-plattform (CBM) är en kemisk monteringslinjekedja, inspirerad av skapandet av mRNA från DNA, som flyttar solida fasmaterial, t.ex. hartspärlor, genom flera moduler. Genom nya nivåer av analyser och kvalitetshantering gör tekniken läkemedelsframställningen snabbare, mer ekonomisk och mycket mer miljövänlig. 

– Den kommersiella framgång som vi börjar uppnå bygger på den enorma potential som vår biomimetiska teknik innebär för människors hälsa, miljön och även i form av vinstförbättring. Idag investerar vi i att utveckla och kommersialisera biomimetisk teknik samtidigt som vi främjar värdet och implementering av biomimetik, säger Thomas Podkolinski, vd för Swedish Biomimetics 3000 AB. 

Sprayteknologi för personlig läkemedelsadministration 

Utöver CBMplattformen har Swedish Biomimetics också tagit fram plattformspraytekniken uMist®, som för närvarande utvecklas inom bil-, konsument- och läkemedelsindustrin. För det senare specifikt i utvecklingen av mer effektiv respiratorisk läkemedelsadministration. uMist® är inspirerad av bombardierbaggens unika sätt att spruta osmakliga kemikalier för att skrämma bort rovdjur när de attackeras. Sprayens unika mekanism möjliggör finjustering av droppstorleken, vilket gör att den kan rikta sig till olika delar av lungans fysiologi, samt justeras för varje patients unika lungfysiologi. 

– Kroppen absorberar läkemedel genom lungorna på ett effektivt sätt eftersom medicinen snabbt når blodomloppet. Det är lätt att administrera läkemedlet med en spray, men samtidigt finns det många utmaningar. En är att spraydropparna måste vara av rätt storlek för att medicinera rätt område i lungorna samtidigt som denna ”rätta storlek” är olika för varje patient. För första gången i branschen tillhandahåller vår teknik en spraylösning som kan justera droppstorleken för att rikta in sig på rätt område i lungorna, och för att göra detta för varje enskild patient, säger Thomas Podkolinski. 

Om Swedish Biomimetics 3000 kan replikera den kommersiella framgång som de redan haft inom bil- och konsumentbranschen genom kommersiella licensavtal och IP-försäljning, kommer företaget att ha stor inverkan inom läkemedelsbranschen och life science. 

Läs mer om Swedish Biomimetics 3000 här 

About SB3000
Swedish Biomimetics 3000 is a Biomimetic Engineering company, founded by award winning Swedish entrepreneur, Lars Uno Larson, with the mandate to develop and commercialize biomimetic technologies for the purpose of solving many of the challenges facing humankind, whilst improving human health, the environment, and business.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedish Biomimetics 3000 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?